URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2022, 18:55

Nou proiect în centrul Oradiei: În locul unei clădiri vechi va răsări un imobil cu două etaje și mansardă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un imobil cu două etaje şi mansardă va fi construit pe amplasamentul clădirii aflată într-o avansată stare de degradare din strada Traian Moşoiu 13.

O clădire cu 15 apartamente

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) şi-a dat joi avizul de oportunitate pentru construirea unui imobil de locuinţe colective cu diferite funcţiuni la parter în zona ultracentrală a oraşului, la propunerea firmei Daewoda.

"Comisia a considerat oportună investiția, solicitând elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) conform regulamentului local de urbanism", se menţionează în comunicat.

Imobilul, cu subsol parţial, parter şi două etaje, va avea o mansardă retrasă cu perete de sticlă, deasupra actualei clădiri de la frontul stradal (foto jos).

Clădirea se va întinde în curtea interioară după demolarea unui imobil existent şi a unei anexe.

"Se va demola construcţia C2, care este o anexă parazitară, şi parţial C1, urmând să se construiască un imobil de locuinţe colective cu funcţiuni la parter. Accesul la apartamente se va face printr-o cursivă (n.r. hol lung), respectând modelul autentic al dezvoltării imobiliare de la începutul secolului XX", a declarat arhitectul şef al oraşului Oradea, Radu Fortiş.

Noul imobil, cu diferite funcţiuni la parter, va avea 15 apartamente şi va fi deservit de tot atâtea locuri de parcare.

Bloc în Ioşia veche

În cadrul aceleaşi şedinţe, CMUAT a avizat, la propunerea firmei Rotty Partener, și construirea unui bloc cu funcţiuni mixte, comerţ şi servicii de la parter până la etajul doi, respectiv locuinţe colective la nivelurile superioare pe amplasamentul unei case din strada Aviatorilor 52 în Ioşia veche.

"Comisia CMUAT a dat aviz de oportunitate favorabil, urmând să se elaboreze o documentaţie de urbanism de tip Plan Urbanistic Zonal. Imobilul va avea un regim de înălţime D+P+4E+M cu un accent de P+6", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Potrivit viceprimarului, imobilul va deservi funcţiuni de servicii pe 51% din suprafaţă, diferenţa urmând să aibă destinaţia de apart-hotel cu integrarea faţadei actualei clădiri în proiectul final.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Aiureală marca Micula.
La stradă rămâne fosta fațadă pe post de gard din moment ce, în stil caracteristic miculesc, a pus laba pe un imobil pe care l-a lăsat în părăsire atâția ani, fără să plătească niciun leuț din impozitul de 500% ce se pune pe astfel de clădiri. Acum va începe ceva ce nu va termina vreodată cum ar trebui, zicând că va fi în curte un bloc cu 15 apartamente. Vrăjeală, pentru că acolo în buricul târgului se va muta de pe deal cu cățel și purcel, ca să poată avea la parter un mic dispensar medical propriu, cât de aproape de noul spital ce se va face pe Vlădeasa.
Postat 08 Februarie 2022, 09:39 de KP
Când randările bat realitatea.
Întreb, locurile de parcare vor fi precum arborii de vizavi, gata maturați din “creion”? Ce precedente avem care ne-ar face să credem că se respectă proiectul inițial? Absolut nici o construcție nouă din centrul istoric nu respectă proiectul inițial, cel propus spre aprobare, cum absolut nici un proiect nu respectă în totalitate cerințele conform legii! Să închei, ar fi interesantă o documentare, o investigație, cum clădirile astea aflate la un moment dat în proprietatea primăriei, sunt lăsate DELIBERAT în paragină, pentru a fi înstrăinate în consecință de cauză unor dezvoltatori imobiliari. Nu de alta, dar, avem sau nu un centru istoric protejat? Alții au pierdut un statut UNESCO pe intervenții similare, alții sunt în pericol. Noi ce urmărim? Vreo recunoaștere internațională, alta decât cele plătite, sau una imobiliară? Cel mai propice loc pentru dezvoltatorii imobiliari. Postarea asta, mai lungă, e și pentru articolul domnului Chirilă legat de strada Enescu, nu de alta, sar câinii “democrației” apoi…
Postat 08 Februarie 2022, 05:52 de User anonimizat
@unu
Locurile de parcare vin in etapa a doua. ,,Schema" o cunoastem: se confisca una-doua-trei case din vecinatate, se darama si gata-i parcarea. Sa mai zica cineva ca ad-tia nu tine cont de nevoile oradenilor!
Postat 08 Februarie 2022, 05:32 de pinonel
Se putea si mai bine
E de apreciat ca se pastreaza fatada, dar etajul de sticla, strica . Se putea in sus dupa ritmul fatadei. E un inceput si asta, dar primaria aici trebuie sa-si puna amprenta in pastrarea arhitecturii. Dezvoltatorul isi pune costul in constructie plus un comision, clienti sunt destui
Postat 08 Februarie 2022, 00:07 de Sandu2100
in sfarsit arhitecti indrazneti!
if sfarist ceva modern si in orasul asta. Pastreaza fatada cu valoare estetica, respecta istoria, si vine cu ceva actual, contemporal, modern si indraznet. Face si densificarea care si-o doreste primaria in centru! Un potential comentariu impotriva: 15 parcari la 15 apartamente, e bun. Dar pentru spatiile comerciale de la parter, cate parcari se fac? 1 la fiecare 50mp de spatiu comercial, conform normative, sau aplica o exceptie in cazul de fata?
Postat 07 Februarie 2022, 20:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON