URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2012, 12:55

Nemţii de la Ingolstadt ar vrea să fuzioneze cu Facultatea de Medicină din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii medicinişti orădeni au avut ocazia să participe, vreme de trei zile, la cursuri ţinute de mai mulţi profesori medici din Germania, profesori care vin de două ori pe an la Oradea, în baza parteneriatului existent între Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Clinica Ingolstadt.

"Sunt prezentări care au loc an de an, de câte două ori. Acum s-au ţinut trei zile, curs după curs. Studenţii noştri sunt foarte interesaţi, pentru că au şansa să asculte profesori reputaţi, cum e profesorul Hofstetter, care a introdus laserul în medicină", a explicat pentru BIHOREANUL decanul FMF, urologul Gheorghe Bumbu.

Colaborarea între facultatea orădeană şi clinica nemţească a început în urmă cu 15 ani. Anual, studenţi şi profesori ai facultăţii orădene merg în stagii de practică de maxim şase luni la Ingolstadt. În acelaşi timp, FMF are mai mulţi profesori asociaţi din rândul medicilor clinicii germane.

Scopul acestei colaborări este ca studenţii români să devină medici pricepuţi, la nivelul celor din Germania. "Nu e vorba numai de o simplă colaborare, acum ne dorim inclusiv fuzionarea celor două structuri", a declarat pentru BIHOREANUL prof.dr. Alfons Hofstetter, unul din medicii de la Ingolstadt şi, totodată, profesor al Universităţii din Munchen.

Fără să ofere prea multe detalii despre cum ar urma să aibă loc această fuzionare, Hofstetter a mai spus că primul pas e afilierea clinicii din Ingolstadt pe lângă Universitatea din Oradea, proces început anul trecut şi încheiat parţial. "Partea română a încheiat demersurile, noi mai avem nevoie de o semnătură din partea Parlamentului regional din Bavaria, care, oricum, şi-a exprimat girul pentru afiliere", a mai spus profesorul german.

Nemţii îşi doresc afilierea cu Oradea şi pentru că numărul studenţilor medicinişti la ei în ţară e într-o continuă scădere, iar universităţile de medicină sunt şi ele puţine. "Ne-am dori ca studenţii să vină să înveţe la Oradea, iar apoi să-şi dea examenele la Ingolstadt", a descris Hofstetter modalitatea prin care ar putea funcţiona fuziunea, atât pentru studenţii români, cât şi pentru cei nemţi.

Scopul germanilor nu este, însă, cel de a şi păstra studenţii după terminarea studiilor. "Dorinţa noastră este ca ei să se întoarcă acasă cu toate cunoştinţele dobândite. Problema e că salariile diferă, cele de la noi sunt foarte atractive", a mai zis medicul.

Anual, studiază la Ingolstadt între 25 şi 30 de studenţi, respectiv în jur de cinci cadre didactice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fuziunea sexuala
'Fusionnen' (cu referire la un asa zis schimb particular) in germana nu are legatura cu ceea ce inseamna 'fuziune' in romana (cu referire la o asa zisa contopire in cele trei forme juridice existente).
Postat 17 Mai 2012, 18:30 de Dihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON