URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2020, 11:00

Negru de murdar: Pârâul Negru, care coboară de pe dealurile Oradiei în Crişul Repede, aduce cu el dejecţii menajere (FOTO)

Negru de murdar: Pârâul Negru, care coboară de pe dealurile Oradiei în Crişul Repede, aduce cu el dejecţii menajere (FOTO) DEJECŢII LA VALE. Pârâul Negru izvorăşte din dealurile Oradiei şi curge sinuos prin spatele caselor de pe Calea Adevărului. La intersecţia cu strada Codrilor, pârâul intră pe un traseu întubat, ca apoi să se verse în Crişul Repede, lângă hotelul Hilton. Tocmai pentru că trece aproape exclusiv printre case, pârâul este greu de sesizat. La fel, nu se pot vedea dejecţiile care curg odată cu apa...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paralel cu strada Adevărului, printre casele orădenilor, ascuns de copaci impunători, curge discret pârâul Negru, un afluent al Crişului Repede, cu care se uneşte lângă hotelul DoubleTree by Hilton.

Pe cât de lipsit de importanţă pare micul pârâiaş, pe atât este de pângărit, deopotrivă de orădenii care varsă în el, clandestin, ape menajere, dar şi de Compania de Apă Oradea, care asemenea unui cetăţean certat cu legea, deversează de ani de zile ape uzate în pârâul Negru.

Criş poluat

La jumătatea lunii iunie, comisarii de mediu au depistat o poluare urât mirositoare pe Crişul Repede. La colţul parcării hotelului DoubleTree by Hilton, dintr-o conductă subterană, în râu ajungeau ape menajere cu aspect fecaloid, dar şi o spumă specifică detergenţilor (foto). Angajaţii Companiei de Apă Oradea au reuşit să oprească poluarea montând baraje flotante şi folosind materiale absorbante specifice.

Prin conducta cu pricina ajunge în Criş pârâul Negru, un curs de apă atât de mic, că nici nu se găseşte pe hărţile Oradiei ori în descrierea hidrografică a oraşului. De altfel, adeseori, pe timp de vară, valea este uscată, pentru că pârâiaşul care izvorăşte din dealurile Oradiei seacă în capătul străzii Adevărului. Anul acesta, cum ploile au fost abundente, şi pârâul Negru este viu.

Accidente... zilnice

Căutând sursa poluării, comisarii de mediu s-au lămurit rapid de unde veneau dejecţiile: staţia de pompare pe care Compania de Apă o are la intersecţia străzilor Adevărului şi Atacului, la câţiva metri de pârâul Negru, staţie a cărei menire este să pompeze apele menajere în reţeaua de canalizare. Colmatată cu deşeuri textile pe care orădenii le-au aruncat în toalete, conductele staţiei au refulat în cursul de apă.

Cristian TogorComisarii de mediu au stabilit că poluarea este accidentală, aşa că nu au trasat sancţiuni pentru CAO. Locuitorii din zonă spun însă că „accidentele” de acest gen sunt la ordinea zilei. „Pârâul trece pe la capătul grădinii noastre şi împrăştie în jur mirosuri oribile, pentru că mereu staţia de pompare refulează. Vin prietenii la un grătar, spun că e frumos la noi, dar nu se poate sta de duhoare”, spune Cristian Togor (foto), un orădean care locuieşte în zonă.

Staţie prea mică

Pârâul Negru se umple de dejecţii nu doar din vina orădenilor, ci şi a Companiei de Apă. Anul trecut, Togor a reclamat Primăriei şi CAO faptul că dintr-o conductă a staţiei de pompare curg continuu ape menajere în pârâul Negru, iar răspunsul primit l-a şocat. În document, reprezentanţii CAO recunosc, negru pe alb, că deversările nu sunt accidentale, ci inevitabile!

„Staţia de pompare ape uzate menajere de pe strada Adevărului s-a construit în 2008, ţinând cont de consumatorii existenţi la data respectivă.  Ca urmare a dezvoltării accentuate a zonei şi din cauza faptului că în perioade de ploi ajung şi ape pluviale în sistemul de canalizare menajeră, staţia nu are capacitatea necesară de pompare a debitelor”, se arată în răspunsul primit de Togor. „Practic, ei recunosc că deversează canalizarea în pârâu, pentru că instalaţia lor e subdimensionată”, constată orădeanul.

Dispoziţie ignorată

Cetățeanul a transmis răspunsul şi Gărzii de Mediu Bihor, care din toamna anului trecut a obligat CAO să ia măsuri pentru ca dejecţiile să nu mai ajungă în pârâu. Fără folos, însă, căci după cum vede orice trecător, din staţie continuă să curgă ape uzate. Cel mai probabil, compania nu a blindat evacuarea pentru că încearcă să evite scenariul în care, fără să mai poată ajunge în vale, dejecţiile refulează în casele orădenilor!

În documentul transmis anul trecut lui Togor, CAO a promis că va moderniza staţia, precizând chiar că a demarat procedura de achiziţie. Contactaţi acum pe această temă, reprezentanţii CAO n-au dat lămuriri suplimentare. Directorul Ovidiu Gavra a pasat subiectul directorului tehnic, Gheorghe Popa, iar acesta n-a răspuns solicitării.

Cert este însă că planul de investiţii din 2020 al companiei nu cuprinde şi această cheltuială. Semn că ar mai putea dura mult şi bine până când pârâul Negru va scăpa de dejecţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Turcii, la vremea când au făcut pașalâc din ce înseamnă azi Ungaria ...
... au întubat toate deversările din proximitatea cetății. De atunci încoace, neamul "de traistă" care a reocupat orașul le-a făcut deschise, demonstrând că slugile coborâte de prin sate ca să facă politică la Oradea, nu au învățat mare lucru de la foștii stăpâni.
Postat 11 Iulie 2020, 08:58 de CrisDumi
Pinonel RCA
La pisoarul asta nu comentezi? Sau doar Paris Z3 Doja e subiectul tau de baza???
Postat 10 Iulie 2020, 15:40 de Sandu2100
Problema ar fi usor de rezolvat
Problema ar fi usor de rezolvat daca s-ar vrea. Depinde si de calitatea lucrarilor de intubare dar se pot stopa racordurile ilegale intr-un fel sau altul, doar sa nu stea pe trasep pretenatii polirucilor sau a celor de la cao-pmo.
Postat 10 Iulie 2020, 14:14 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON