URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2019, 17:05

Ne iau de proşti! S-a dovedit: produse similare au calitate mai proastă în România decât în statele din vestul Europei

Ne iau de proşti! S-a dovedit: produse similare au calitate mai proastă în România decât în statele din vestul Europei (sursa foto: newspascani.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a analizat 79 de produse care sunt vândute în toată Europa, constatând diferenţe între produsul vândut în vestul Europei şi cel vândut pe piaţa românească în 18 cazuri.

Un studiu realizat de ANPC arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în vestul Europei, potrivit lui Paul Anghel, director general al autorităţii, scrie site-ul Stirileprotv.ro.

"Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate într-un studiu european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate", a declrat marți Paul Anghel, citat de sursa citată.

Printre produsele la care s-au identificat diferenţe, Anghel a menţionat gamele Knorr, Fanta, Milka, Kinder şi Freeway, oferind mi mai multe exemple.

În cazul sucului Fanta, de pildă, în România, conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%. Sucul Freeway conţine 3% suc de portocale în România, dar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. 

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, pe când în Franţa este de 22%.

În cazul cuburilor Knorr, în ţară, extractul din carne de pui conţinut într-un cub este în proporţie de 0,1 la sută pe când în Franţa, Danemarca sau Cipru carnea de pui este în proporţie de 1 la sută, adică de 10 ori mai multă. 

Comisarii ANPC au analizat şi iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conţinut de proteine de 3,5 la sută, iar în alte ţări ajunge şi la 5 la sută, iar conţinutul de calciu (exprimat în procent din Valoarea Nutriţională de Referinţă) este 121 la sută în ţara noastră, în Polonia de 148 la sută, iar în Finlanda – 168 la sută.

Conţinutul de lapte din prăjitura Kinder este în ţara noastră de 21 la sută, pe când în Danemarca, Finlanda, Franţa ajunge la 24 la sută. De asemenea, conţinutul de proteine la aceeaşi prăjitură este în România şi în Bulgaria de 5,3 la sută, iar în Danemarca, Finlanda, Franţa – 7 la sută, mai scrie site-ul de știri. 

Studii comparative efectuate în mai multe state din Europa Centrală şi de Est au identificat diferenţe de calitate între produsele comercializate pe pieţele locale şi cele vândute sub acelaşi brand în supermarketurile din vest încă de acum şase ani, dar discuţiile legate de această temă s-au intensificat în ultimii doi ani, reacţionând inclusiv Comisia Europeană.

Executivul UE a venit anul trecut cu o metodă comună de testare, după ce inclusiv preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a criticat practica dublului standard. Testarea s-a finalizat în iunie, oamenii de ştiinţă găsind diferenţe mari între mai multe produse vândute în Estul Europei faţă de produsele similare de pe piaţa occidentală.

La momentul demarării studiului, însă, ANPC a decis să nu participe la testări, pe motiv că România se afla în mandatul de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Intradevar
Nu ar strica o sanctiune a guvernului pentru aceste produse si anume interzicerea si scoaterea acestora de la consum până la rezolvarea problemei. Ar fi un pas mare pentru România. Diferențele se vad la masini, cele trimise țările mai slab dezvoltate au defecte de fabricatie, sucurile nu au același gust, detergenti mai slabi, parfumuri diluate, mare diferența. România e tratată ca o tara bananiera ...românii mănâncă ei orice ,cam asta e parerea lor
Postat 18 Septembrie 2019, 23:15 de Adrian_Preda
Gustul e pe țări
Nu cred că e vorba de calitate.
Postat 18 Septembrie 2019, 18:47 de Sandu1206
nu te ia
Nu te ia nimeni de prost. In celelalte tari se vinde un produs cu un alt cod de bare si cu alta compozitie. Astfel chiar daca eticheta comerciala seamana, datele difera, incepand cu gramaj, continut si cod bare. Nu ai ce sa le faci, vor spune acestea sunt produsele pe care le avem ....si cum Romania e saraca va alege produsul mai ieftin. Nu poti pretinde x5 daca tu ai bani de Logan. Cand se vor rari Loganurile in oras vor apare si produse ca in .....
Postat 18 Septembrie 2019, 17:29 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON