URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 16:11

Muzică, nu război! Artiști tineri susțin marți un concert al păcii pe scena Filarmonicii

Muzică, nu război! Artiști tineri susțin marți un concert al păcii pe scena Filarmonicii În imagine: Marcel Lazăr (foto: www.gazetadechisinau.md)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Make Music Not War! - este îndemnul la pace, transmis prin muzică, al tinerilor soliști Dan-Iulian Druțac la vioară, Jan Sekaci, violoncel, și Marcel Lazăr, la pian, în cadrul Festivalului Moldo Crescendo.

Melomanii sunt așteptați să-i cunoască prin muzica lor pe cei trei tineri talentați, marți, de la ora 19, la Filarmonica Oradea, când aceștia vor interpreta lucrări de J. Haydn – Trio “Gypsy”, L. van Beethoven – Trio “Ghost” op. 70 nr. 1, E. Grieg – Trio Andante con Moto și D. Shostakovich – Trio nr. 2 op. 67.

Dan-Iulian Druțac s-a născut la Chișinău, Moldova. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar în scurt timp, a început să concerteze în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. De asemenea, este laureat al multor concursuri din țară și străinătate.

În 2013, Dan-Iulian a câștigat prima ediție a Concursului Internațional de Muzica de la Whitgift, în urma premiului I având și o oportunitate rară de a studia pe baza unei burse la Whitgift School.

Una dintre cele mai notabile realizări ale sale a fost concertul de la Royal Festival Hall, unde a cântat inclusiv pentru prințul Andrew.

Născut la Oradea în 2001, Jan Sekaci își începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani. A studiat la Cluj și București, iar în prezent este student al academiei Barenboim-Said din Berlin.

De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri în țară, dar și pe plan internațional unde talentul și munca i-au fost recunoscute prin obținerea unor premii importante, cea mai recentă reușită fiind Premiul 1 la faimosul concurs „Johannes Brahms” 2021 din Austria, unde a primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi: un concert cu Filarmonica din Praga, programat în stagiunea următoare cu concertul op. 104 de Antonín Dvořák.

Participă în prezent pentru al treilea an consecutiv la Classe d’Excellence de Gautier Capuçon, care are loc la Fundația Louis Vuitton din Paris.

Marcel Lazăr s-a născut în 1993, a început să cânte la pian la 7 ani, însă doar ca un hobby, și începe să câștige premii importante de la o vârstă fragedă.

A studiat la Chișinău, Cluj, Universitatea Mozarteum Salzburg, București, unde obține Bursa de Excelență oferită celor mai buni studenți, precum și o bursă de studiu oferită de Fundația Principesa Margareta a României, iar în prezent își continuă studiile la Viena.

În 2015 fondează Festivalul de muzică clasică Moldo Crescendo, cu scopul de a aduce muzica clasică cântată la nivel înalt publicului de acasă. De atunci a organizat 6 ediții ale festivalului, dar și proiecte caritabile (Concert pe Întuneric, Moldo Crescendo Explică etc.).

Festivalul Moldo Crescendo este susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, de Direcția Cultură a Primăriei, ICR București, Ambasadele Ungariei, Lituaniei, României în Moldova, cât și de companii private.

Accesul la concert se face pe bază de bilet și costă 20 de lei, iar abonamentele sunt valabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON