URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2021, 17:58

Muzeul orașului Oradea va fi secție a Muzeului Țării Crișurilor. Consiliul Județean a votat „absorbirea” MoO de către complexul muzeal al județului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu voturile reprezentanților PNL, opoziția celor ai UDMR și abținerile consilierilor PSD, „parlamentul” județean a consfințit reorganizarea Muzeului Țării Crișurilor, ca un complex muzeal ce include și Muzeul orașului Oradea. Aleșii bihorenilor au decis, de asemenea, și noua organigramă, care va avea 116 posturi față de 138, cât însumau cele două instituții înaintea fuzionării.

Nu în ultimul rând, a fost votată și asocierea între județ și municipalitatea orădeană, care va continua să susțină financiar salariile, activitățile curente și dotările Secției Muzeului orașului Oradea.

Secție a MȚC

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat de CJ Bihor, prin reorganizarea Complexului Muzeal – Muzeul Țării Crișurilor, județul și municipalitatea unifică patrimoniul cultural deținut de cele două administrații locale și administrat până acum separat de Muzeul Țării Crișurilor și respectiv de Muzeul orașului Oradea, pentru a avea „o strategie culturală/muzeală unică”, pusă în practică printr-o singură structură, subordonată Consiliului Județean și administrată de MȚC, concomitent cu reducerea cheltuielilor administrative, fapt ce „va permite achiziționarea unor alte bunuri de patrimoniu cultural”.

Practic, Muzeul orașului Oradea devine secție a Muzeului Țării Crișurilor, urmând să aibă în organigrama acestuia un singur post de conducere și 20 de posturi de execuție, pierzând proprile structuri de Contabilitate, Resurse Umane, Achiziții și Întreținere.

Mai puțini angajați TESA

Conform explicațiilor date de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă premergătoare ședinței aleșilor județeni, noua organigramă a MȚC va avea 116 posturi, nu 138 posturi, cât însumau cele două instituții, separat, înainte de reorganizare (MȚC 101 și MoO 37 ocupate din 55 disponibile prin organigramă), realizându-se economii aferente a 22 posturi.

Din cele 116 posturi ale complexului muzeal, 12 vor fi funcții de conducere și celelalte 104 de execuție.

Indicatori de performanță

„Vor fi introduși indicatori de performanță managerului muzeului în așa fel încât să organizeze un anumit număr de evenimente și mai mulți vizitatori plătitori de bilete. Obiectivele acestei fuziuni sunt să avem o structură eficientă față de ce avem astăzi, să avem mai multe spații muzeale realizate cu ajutorul echipelor de specialiști angajați la Muzeul Țării Crișurilor și, nu în ultimul rând, să avem o activitate mai bună în zona muzeală”, a spus președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Acesta a precizat că structura de conducere a Muzeului Țării Crișurilor va avea ca obiective ca până la 1 decembrie 2021 să asigure finalizarea lucrărilor la etajul al II-lea al complexului muzeal și deschiderea secțiilor de Artă și Istorie Contemporană, până la 20 aprilie 2022 finalizarea lucrărilor la etajul al III-lea și deschiderea secției de Etnografie și a Muzeului Masoneriei, iar până la 20 aprilie 2024 finalizarea amenajării sălilor din Palatul Princiar al Cetății Oradea și marcarea Meridianului 0.

Cu bani de la Primărie

Pe de altă parte, tot luni, consilierii județeni au aprobat și încheierea asocierii între județul Bihor și municipiul Oradea pentru ca municipalitatea să asigure în fiecare an cheltuielile aferente secției Muzeul orașului Oradea, atât în ce privește salariile personalului, cât și funcționarea și dotarea.

În ce privește Casa Darvas și Muzeul Masoneriei (prima deschisă, al doilea urmând să fie deschis în primăvara anului viitor, acestea vor fi administrate, deocamdată, de Fundația pentru Protejarea Monumentelor, până la încheierea proiectelor europene în baza cărora au fost accesate fonduri UE pentru realizarea lor. După finalizarea proiectelor, peste 4 și respectiv 5 ani, acestea vor intra și ele în structura complexului muzeal Muzeul Țării Crișurilor, ca și Muzeul orașului Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sectie a Muzeului Tarii Crisurilor
Asta asa trebuia facut de la inceput.
Postat 01 Iunie 2021, 07:25 de B90
MoO = Muu
Chestie mai chicioasă (kitsch-oasă) decât MoO n-am văzut în viața vieților mele.
Postat 31 Mai 2021, 22:51 de Shogun
Cu catuse
Va pleca, la încheietura celui care a plantat-o și tinut-o in ... brațe acolo ...
Postat 31 Mai 2021, 20:07 de Torqemada
evaluarea managerului
bun, bun, dar cotoroantei anjelica cine ii face evaluarea? si mai ales, cine o mai tine si cat acolo?
Postat 31 Mai 2021, 19:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON