Sute de cetăţeni, zeci de întâlniri, ore de discuţii, o singură preocupare: "Oare ne va fi mai bine?". Primarii de Oradea şi Sînmartin, Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, s-au întâlnit săptămâna trecută cu locuitorii din centrul de comună pentru a-i convinge să voteze unirea la referendumul din 10 mai.
"Oradea şi Sînmartinul unite se vor putea dezvolta în anii următori mult mai repede decât Oradea şi Sînmartin separat", le-a spus Bolojan. Chiar dacă la început reticenţi, sînmartinenii par să îi fi dat, în final, dreptate...
Din om în om
Campania pentru referendumul din 10 mai se duce din uşă în uşă. Primarul Ilie Bolojan (foto) are zilnic nu mai puţin de 10 întâlniri cu locuitorii oraşului şi ai comunei. Cu orădenii, mai greu de mobilizat în cartiere, se vede dimineaţa la locurile de muncă, iar cu sînmartinenii după-amiaza, la ei acasă.
Joia trecută, spre exemplu, Bolojan a susţinut patru dezbateri în zona de blocuri din centrul comunei şi în cartierul ANL. Adunaţi în grupuri de circa 50 de persoane, bătrâni şi tineri, localnicii au privit la început cu neîncredere grupul condus de primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, şi din care au făcut parte susţinători ai proiectului, precum consilierul judeţean Florin Birta, consilierul local Sebastian Lascu, directorul societăţii Drumuri Bihor, Dorel Crăciun, toţi din localitate. Apoi s-au lăsat, încet, convinşi.
"Să facem să se poată!"
Bolojan s-a axat pe oportunitatea dezvoltării economice a celor două localităţi, pe conectarea comunei la reţelele de drumuri, apă, canalizare şi gaz, precum şi pe posibilitatea atragerii de fonduri europene: "Impozitele se vor alinia la nivelul din Oradea peste 15 ani. Până atunci, efectele urbanizării se vor vedea clar".
El a fost completat de primarul Lucian Popuş (foto). "Am vrut un aquapark, nu s-a putut. Când am vrut să ne înscriem în programul de reabilitare de blocuri ni s-a spus «Nu se poate, că sunteţi comună!». Când am cerut să ni se monteze semafoare în centru ni s-a răspuns «Nu se poate, că e drum naţional!». Eu zic să facem să se poată!", a spus primarul.
Avantaje
Dincolo de promisiunile edililor, localnicii au avut cereri concrete: încălzire pe apă geotermală şi rezolvarea problemei locurilor de parcare. Bolojan a explicat că resursa geotermală de sub Oradea nu poate asigura tot necesarul de căldură, dar că locuitorii din Sînmartin vor beneficia, la fel ca orădenii, de servicii mai bune de termoficare în urma investiţiei în noul CET pe gaz. Printre avantaje se mai numără transportul în comun asigurat gratuit pensionarilor, alinierea tarifelor prin ieftinirea abonamentului OTL de la 110 la 70 lei şi diminuarea cu 33% a impozitului pe clădirile persoanelor juridice.
În plus, locuitorii cartierului ANL, lăsaţi din eroare fără încălzire centrală, vor beneficia, cu concursul Ditrigaz, de alimentare cu gaz metan. Bolojan a spus, însă, şi lucruri nepopulare: "Unde nu este altă soluţie, noile parcări se vor face prin demolarea garajelor. În Oradea a fost demolat inclusiv garajul meu, iar în locul lui s-au amenajat două parcări".
"Ce-aveţi cu noi?"
Veronica Nicodim a dat glas unei alte temeri a localnicilor. "După unificare vom merge pentru orice act până în Oradea?", a întrebat femeia. "Nu. Primăria va rămâne punct de lucru. Nu exclud chiar ca locuitorii din Nufărul să îşi plătească impozitele aici, pentru că vor ajunge mai uşor decât în centru", a spus edilul.
În context, un localnic a cerut extinderea liniei de tramvai. "Prelungiţi linia de tramvai până în Felix!", a zis Vlad Dumitru, Bolojan răspunzând că investiţia este prea mare pentru a putea fi demarată în viitorul apropiat, dar că nu exclude înfiinţarea între cele două staţii CFR a unei legături ferate rapide de tipul "Săgeata albastră".
Cea mai directă întrebare a avut-o însă un bătrân: "Ce-aveţi cu noi, dom’ Bolojan? De ce nu mergeţi la Oşorhei?", a mormăit el. "Pentru că unirea cu Oşorhei va fi discutată la alt referendum, cel mai probabil cu ocazia alegerilor de anul viitor", i-a răspuns Bolojan. Nu de alta, dar ediul e convins că în cel mult 25 de ani Oradea se va întinde de la Oşorhei la Borş...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.