URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2015, 13:42

Munca de lămurire: Cum sunt convinşi locuitorii din Sînmartin să voteze unificarea cu Oradea

Munca de lămurire: Cum sunt convinşi locuitorii din Sînmartin să voteze unificarea cu Oradea CU GARANŢIE. Localnicii din Sînmartin au cerut garanţii că impozitele vor rămâne la acelaşi nivel. "Poate nu ieşiţi primar la anu’! Cine ne garantează că următorul primar nu se răzgândeşte?", a întrebat un bărbat. "Condiţiile vor fi trecute în legea de aprobare a fuziunii. Efectele pozitive ale unificării vor trebui să se vadă, pentru că altfel nu vom mai putea convinge alte localităţi, cum ar fi Oşorheiul, să se unească cu Oradea", a explicat Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de cetăţeni, zeci de întâlniri, ore de discuţii, o singură preocupare: "Oare ne va fi mai bine?". Primarii de Oradea şi Sînmartin, Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, s-au întâlnit săptămâna trecută cu locuitorii din centrul de comună pentru a-i convinge să voteze unirea la referendumul din 10 mai.

"Oradea şi Sînmartinul unite se vor putea dezvolta în anii următori mult mai repede decât Oradea şi Sînmartin separat", le-a spus Bolojan. Chiar dacă la început reticenţi, sînmartinenii par să îi fi dat, în final, dreptate...

Din om în om

Campania pentru referendumul din 10 mai se duce din uşă în uşă. Primarul Ilie Bolojan (foto) are zilnic nu mai puţin de 10 întâlniri cu locuitorii oraşului şi ai comunei. Cu orădenii, mai greu de mobilizat în cartiere, se vede dimineaţa la locurile de muncă, iar cu sînmartinenii după-amiaza, la ei acasă.

Joia trecută, spre exemplu, Bolojan a susţinut patru dezbateri în zona de blocuri din centrul comunei şi în cartierul ANL. Adunaţi în grupuri de circa 50 de persoane, bătrâni şi tineri, localnicii au privit la început cu neîncredere grupul condus de primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, şi din care au făcut parte susţinători ai proiectului, precum consilierul judeţean Florin Birta, consilierul local Sebastian Lascu, directorul societăţii Drumuri Bihor, Dorel Crăciun, toţi din localitate. Apoi s-au lăsat, încet, convinşi.

"Să facem să se poată!"

Bolojan s-a axat pe oportunitatea dezvoltării economice a celor două localităţi, pe conectarea comunei la reţelele de drumuri, apă, canalizare şi gaz, precum şi pe posibilitatea atragerii de fonduri europene: "Impozitele se vor alinia la nivelul din Oradea peste 15 ani. Până atunci, efectele urbanizării se vor vedea clar".

El a fost completat de primarul Lucian Popuş (foto). "Am vrut un aquapark, nu s-a putut. Când am vrut să ne înscriem în programul de reabilitare de blocuri ni s-a spus «Nu se poate, că sunteţi comună!». Când am cerut să ni se monteze semafoare în centru ni s-a răspuns «Nu se poate, că e drum naţional!». Eu zic să facem să se poată!", a spus primarul.

Avantaje

Dincolo de promisiunile edililor, localnicii au avut cereri concrete: încălzire pe apă geotermală şi rezolvarea problemei locurilor de parcare. Bolojan a explicat că resursa geotermală de sub Oradea nu poate asigura tot necesarul de căldură, dar că locuitorii din Sînmartin vor beneficia, la fel ca orădenii, de servicii mai bune de termoficare în urma investiţiei în noul CET pe gaz. Printre avantaje se mai numără transportul în comun asigurat gratuit pensionarilor, alinierea tarifelor prin ieftinirea abonamentului OTL de la 110 la 70 lei şi diminuarea cu 33% a impozitului pe clădirile persoanelor juridice.

În plus, locuitorii cartierului ANL, lăsaţi din eroare fără încălzire centrală, vor beneficia, cu concursul Ditrigaz, de alimentare cu gaz metan. Bolojan a spus, însă, şi lucruri nepopulare: "Unde nu este altă soluţie, noile parcări se vor face prin demolarea garajelor. În Oradea a fost demolat inclusiv garajul meu, iar în locul lui s-au amenajat două parcări".

"Ce-aveţi cu noi?"

Veronica Nicodim a dat glas unei alte temeri a localnicilor. "După unificare vom merge pentru orice act până în Oradea?", a întrebat femeia. "Nu. Primăria va rămâne punct de lucru. Nu exclud chiar ca locuitorii din Nufărul să îşi plătească impozitele aici, pentru că vor ajunge mai uşor decât în centru", a spus edilul.

În context, un localnic a cerut extinderea liniei de tramvai. "Prelungiţi linia de tramvai până în Felix!", a zis Vlad Dumitru, Bolojan răspunzând că investiţia este prea mare pentru a putea fi demarată în viitorul apropiat, dar că nu exclude înfiinţarea între cele două staţii CFR a unei legături ferate rapide de tipul "Săgeata albastră".

Cea mai directă întrebare a avut-o însă un bătrân: "Ce-aveţi cu noi, dom’ Bolojan? De ce nu mergeţi la Oşorhei?", a mormăit el. "Pentru că unirea cu Oşorhei va fi discutată la alt referendum, cel mai probabil cu ocazia alegerilor de anul viitor", i-a răspuns Bolojan. Nu de alta, dar ediul e convins că în cel mult 25 de ani Oradea se va întinde de la Oşorhei la Borş...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@gigi
In general, toti cei cu bun simt vor face in continuare ceea ce au facut si pana acum. Nu stiu ce vei face tu, marius_ro, anticomunistul si alti postaci platiti sau angajati de Anca Sas la "comunicare". In alta ordine de idei, din explicatie, faci dovada ca confunzi rangul cu ranga asa cum o face si primatul .
Postat 30 Aprilie 2015, 06:35 de eutanasiu
@gigi1
Ce treaba am eu cu psd? Nu am fost nici nu voi fi membru nici unui partid! Pe plan local psd e nul nu cred ca va castiga alegeri vreodata in oradea .Pe de alta parte nu imi convine ca mie sa i mi mareasca impozitul de zeci de ori iar apoi investitiile prioritare in infrastructura sa mearga la Santmartin.Hai sa ne unim cu tot Bihorul sa fim oras de rang1
Postat 29 Aprilie 2015, 21:36 de unomsimplu
Degeaba
Degeaba le explici unora. Ideea este sa devii din nou oras de rang 1.Peste 200.000 de locuitori asa cum a punctat marius. Vad mereu comentarii negative la adresa lui bolo. Asta este una din masurile bune initiate de el. Ce veti face @unomsimplu,@windows si altii cand ,sa zicem ,peste 5 ani va veni psd sau unpr la primarie si tot oras de rang 2 va fi, pt ca la un moment dat ne-am impotrivit unirii cu alte localitati? Cum vor accesa fonduri si cum se vor descurca cu alocarile pentru oras de rang 2? Exact citate din mang expuneti. "Impozite mari avem noi ei mici, marire teritoriala nu este dezvoltare economica...." De profesorul Mang nu ziceti nimic ca a avut propuneri de clustere IT in Oradea acum cativa ani, ca doar e profesor, si nu a facut nimic. Siemens a ales Brasov, Amazon a ales Iasi,Atos Timisoara.
Postat 29 Aprilie 2015, 20:19 de gigi1
@ marius_ro
Dezvoltare economica=extindere teritoriala? Asta da concept economic.De infrastuctura imbunatatita vor beneficia cei carora li se mentine impozitul acelas pe 10 ani ,nu eu caruia i sa marit impozitul de zeci de ori.Daca se dezvolta Felixul (desi nu cred) tot cei din beverly hills vor beneficia nu eu.
Postat 29 Aprilie 2015, 19:38 de unomsimplu
@unomsimplu
N-ar trebui sa-ti explic eu avantajele, dar hai ca totusi o fac. Dupa cum bine stii, de ceva timp Oradea nu mai are 200.000 locuitori, ceea ce ne claseaza ca oras de rang 2. Asta are foarte multe implicatii, dar cele mai importante probabil sunt mai putine fonduri de la buget si investitii mai putine. Un alt aspect este ca nu mai avem incotro sa ne mai intindem, fiind inconjurati de localitati precum Osorhei, Sanmartin, Santandrei si Bors. Un oras ca sa se dezvolte economic trebuie sa se extinda. Probabil te vei intreba pentru ce atata dezvoltare economica, cu ce te ajuta pe tine ? Ei bine, un om simplu, te ajuta cu locuri de munca in mai multe domenii, in timp salarii mai bune si investitii in infrastructura. Inca un avantaj ar fi dezvoltarea statiunii Baile Felix, care momentan este un haos. Acest lucru ar aduce mai multi turisti, deci mai multi bani la oras. Daca si acum te intrebi cu ce te ajuta asta, mi-am pierdut 5 minute din viata aiurea scriind acest comentariu.
Postat 29 Aprilie 2015, 15:05 de marius_ro
marius_ro
vad ca esti mare fan Bolojan. Explica mi si mie ce avantaje am eu oradeanul de rand din aceasta unire, ca sa inteleg munca "zeuli" tau
Postat 29 Aprilie 2015, 13:11 de unomsimplu
@platona
Daca era vizibil deranjat, nu mergea la intalnire. Poate n-ai inteles tu din articol (nu trebuie sa te simti prost, se poate intampla oricui), Bolojan nu a intrat in casele oamenilor, chiar daca in articol scrie "la ei acasa". Autorul se referea la ei in Sanmartin. Oricum, Bolojan e prost. Ar trebui sa stea naibii acolo in primarie, sau cel mai bine acasa, sa-si vada de ale lui, ce atatea proiecte, ce atatea investitii. Lasa treaca restul mandatului, apoi in campanie iscalesc ei ceva proiecte pe care le-a demarat. Nu sa umble toata ziua sa faca munca de convingere pentru NOI. Ca prostimea nu aprecieaza un om care isi doreste sa realizeze ceva, ci doar pe cei "smecheri", care tac si nu fac nimic. Din cauza mentalatatii de genul suntem la coada Europei. Dar pana nu mai trece o generatie, sa moara la propriu comunismul, vor exista intepati care sa caute nod in papura la orice.
Postat 29 Aprilie 2015, 11:41 de marius_ro
"Ce-aveţi cu noi, dom’ Bolojan?"
"Ce-aveţi cu noi, dom’ Bolojan?"- aceasta intrebare pusa de un om cu bun simt, care se simte vizibil deranjat de aceasta campanie agresiva a primarului de Oradea -spune tot.De la ridicol la penibil.Din casa in casa.."cu sînmartinenii după-amiaza, la ei acasă".... dar la urma urmei.. "Ce-aveţi cu noi, dom’ Bolojan?" Bravo,cetatean sanmartinean ("un batran",auzi la ei, deci un senil, fara discernamant).
Postat 28 Aprilie 2015, 20:38 de platona
Lamurire
Bun cei din SAntmatin au avantaje , dar eu omul simplu din Oradea care platesc impozite pe teren de zeci de ori mai mari ce avantaje am? Inclin sa cred ca la mijloc sunt interese imobiliare
Postat 28 Aprilie 2015, 17:52 de unomsimplu
"Impozitele se vor alinia la nivelul din Oradea peste 15 ani. Până atunci, efectele urbanizării se vor vedea clar".
Minciuna are picioare scurte ... in legislatia europeana este interzis ajutorul public, ca subventie punctuala data de stat sau de autoritati locale in favoarea unor grupuri economice, teritoriale, asociative, etc, etc ... !!! Asa ceva se poate, in acest caz, doar prin fuziune prin comasare, care asigura astfel definirea distincta de mediu urban si cel rural, in timp ce prin absorbtie Sanmartin pierde statutul de rural !!!
Postat 28 Aprilie 2015, 17:35 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON