Mobilizare masivă pentru salvarea poliţistului rutier Marius George Miheş, în vârstă de 30 de ani, aflat în stare gravă la Institutul Inimii din Cluj.
Aproape 100 de persoane, majoritatea poliţişti, rude, dar şi prieteni, s-au prezentat, marţi şi miercuri, la Centrul de Trasfuzii din Oradea pentru a dona sânge în numele acestuia. Subofiţerul este internat în stare foarte gravă şi urmează să fie supus mai multor intervenţii chirurgicale, în urma unui accident rutier în care logodnica sa, Lavinia Bososchi, o tânără de 28 de ani, creatoare de modă din Satu Mare, şi-a pierdut viaţa.
"A fost o mobilizare exemplară. Am avut 97 de donatori în două zile: colegi de serviciu, prieteni... Cu toţii s-au mobilizat frumos. Domnul Boc (Eugen Boc, adjunctul Poliţiei Rutiere - n.r.) şi domnul Popa (Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor - n.r.) ne-au dat telefon de dinainte, astfel că am pornit programul la ora 7 şi am terminat la 14, am prelungit orarul cât a fost nevoie", a declarat BIHOREANULUI dr. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină.
Marius George Miheş este internat în stare foarte gravă, cu fracturi de stern, de clavicule şi leziuni ale vaselor mari de sânge.
Reprezentanţii Centrului de transfuzie au lansat încă de marţi un apel pe Facebook către orădeni să vină în ajutorul tânărului, care are nevoie de sânge grupa B, Rh pozitiv. Cine doreşte să ajute poate să doneze sânge la sediul Centrului din strada Louis Pasteur nr. 30, de luni până vineri între orele 7.30 – 11.30.
Condiţiile pentru admiterea la actul donǎrii:
· prezentarea cǎrtii de identitate (cu domiciliu/flotant judeţ Bihor)
· vârsta: 18 – 55 de ani
· greutate între: 58 – 100 kg la femei, 58 – 110 kg la bărbaţi
· să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ, sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare), tensiunea arterialǎ maximǎ admisǎ 180/100 mmHg
· femeile să nu fie însărcinate, sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual
· să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje
· să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii
· se va completa fişa şi chestionarul (date confidenţiale) – este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare. Se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic
· comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii.
Cei care doresc să afle mai multe detalii despre donarea de sânge pot accesa site-ul www.proviataoradea.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.