URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2012, 08:49

Moartea vine la robinet! Bihorenii din Diosig beau apă cu conţinut de arsen de 10 ori peste limita admisă

Moartea vine la robinet! Bihorenii din Diosig beau apă cu conţinut de arsen de 10 ori peste limita admisă TĂCERE UCIGAŞĂ. În lipsa unor informaţii prin care oficialităţile să prevină populaţia în legătură cu pericolul consumului apei contaminate cu arsen de la robinet, locuitorii a 18 comune din Bihor se otrăvesc fără să aibă habar. "Apa e bună, că doar toată lumea bea de la robinet", crede Dana Coita, mama unei fetiţe de şase ani din Diosig. Şi, la fel de neinformată ca ea este toată populaţia comunei...
Moartea vine la robinet! Bihorenii din Diosig beau apă cu conţinut de arsen de 10 ori peste limita admisă TOP SECRET. Zeci de mii de bihoreni din localităţile în care apa e infestată cu arsen nici măcar nu ştiu că se otrăvesc. "Nu ne-a spus nimeni, nimic. Câteodată apa curge încet şi are culoare de rugină, dar o lăsăm până se limpezeşte şi pe urmă o bem", spune Csinkai Marta, asistent medical în Diosig
Moartea vine la robinet! Bihorenii din Diosig beau apă cu conţinut de arsen de 10 ori peste limita admisă PROGRES... ÎNAPOI. Contrar aşteptărilor, apa de la robinet este uneori mai periculoasă decât cea din fântâni. "Prin proiecte cu fonduri europene s-au finanţat puţuri de mare adâncime care sunt cu probleme. Acum primăriile nici nu pot spune că apa nu e bună, pentru că ar trebui să returneze banii, dar nici nu au bani pentru instalaţii de filtrare", explică Zoia Bitea, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moartea vine la robinet! Localnicii din Diosig şi alte 17 localităţi se otrăvesc fără să ştie cu arsen. Substanţa cancerigenă, într-o concentraţie uneori şi de 10 ori peste limitele acceptate internaţional, este extrasă odată cu apa, prin puţuri de mare adâncime şi distribuită prin reţeaua publică, fără ca autorităţile să-i prevină că-şi pun vieţile în pericol. Pentru că ceea ce nu ştiu nu îi afectează!

04 dana_1.jpgApa rea

În Diosig toată lumea bea apă de robinet. Majoritatea populaţiei se alimentează şi găteşte cu apă de la reţea. "Nu avem de ce ne plânge. Atâta că vine mai greu, dar în rest e bună, n-are gust, n-are miros, n-are niciun bai", zice Dana Coita (foto), din Diosig. La fel crede toată comuna. "Şi eu tot de la robinet beau apă. Nu ne-a spus nimeni că n-ar fi bună", spune Csinkai Marta, asistent medical la dispensarul local. Părerile oamenilor sunt întărite şi de primarul Mados Attila. "Toţi bem de la robinet. La noi nu a ajuns moda cu apa plată. Suntem o comunitate care nu are bani de mofturi", zice edilul.

Ce nu ştiu localnicii este că apa de la robinetele lor conţine şi de 10 ori mai mult arsen decât limita de 10 micrograme per litru acceptată internaţional. Cum comuna se alimentează din cinci foraje, concentraţia diferă de la un loc la altul. Spre exemplu, dacă în centru concentraţia este de 14 micrograme, aproape de normal, în zona gării urcă până la 100 micrograme, iar la fostul MAT, de unde localnicii îşi iau apă de ani de zile pentru că "este cea mai bună", concentraţia ajunge şi la 250 micrograme. De 25 de ori mai mult!

Otrăvire lentă

Arsenul este o substanţă puternic cancerigenă, fără gust sau miros, care nu poate fi neutralizată prin fierbere, regăsindu-se în straturile de mare adâncime din partea de vest a ţării. Studii făcute de geologi ai Universităţii clujene Babeş-Bolyai începând din 2005 arată că în multe localităţi din Bihor, Satu Mare şi Arad nivelul de arsen din apele subterane depăşeşte chiar şi de 50 de ori limita de siguranţă pentru consum. Deşi deocamdată nu există cercetări riguroase care să facă legătură între consumul constant de apă cu arsen şi incidenţa bolilor canceroase în această parte a ţării, specialiştii nu au niciun dubiu că substanţa provoacă apariţia de tumori, cele mai vulnerabile categorii fiind copiii şi bătrânii.

Lista neagră

Situaţia de la Diosig nici nu este, deci, singulară! Conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, la fel se întâmplă în alte 17 localităţi. Fără măcar ca populaţia să ştie. Pe lista comunităţilor cu risc ridicat se mai numără comunele Buduslău, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Cubulcuţ, Curtuişeni, Gepiu, Ghiorac, Olosig, Otomani, Petid, Săcueni, Sălacea, Sîniob, Şimian, Tămaşda, Valea lui Mihai şi Văşad.

Monitorizările DSVSA arată că nivelul concentraţiei de arsen variază la aceeaşi sursă. Spre exemplu, dacă într-un puţ din Diosig probele prelevate în martie-septembrie 2011 indică o scădere a concentraţiei de la 47,52 micrograme per litru la 28,09 micrograme per litru, în aceeaşi perioadă concentraţia de arsen a crescut într-o sursă din Olosig de la 20,79 micrograme la 35,85 micrograme per litru. Adică tot depăşiri serioase ale nivelului maxim admis!

dr Zoia Bitea, Calin Sonea, sanepid (2).JPGÎntoarcerea la fântâni

Primii condamnaţi sunt localnicii. "Nu păţeşti nimic dacă bei o dată apă din oricare dintre aceste localităţi. Pericolul apare în cazul consumului constant", spune Zoia Bitea (foto), director adjunct al DSP. Culmea, cea mai periculoasă e apa din reţeaua publică. Spre deosebire de cea din fântâni, aceasta este extrasă de la adâncimi de peste 100 de metri, adică tocmai unde apare stratul contaminat cu arsen.

"Alternativa este ca, până la rezolvarea problemei, populaţia să consume apă din sursele individuale sau apă plată, mai ales pentru copii", spune medicul. Bitea precizează că toleranţa la arsen variază de la individ la individ, iar îmbolnăvirile pot fi declanşate de factori adjuvanţi. Spre exemplu, fumatul ori consumul de legume şi fructe stropite cu pesticide sau cu apă bogată în arsen. Până la urmă, e un fel de loterie...

04 Gavra_1.jpgAtenţie, arsen!

Pentru a reduce pe cât posibil riscul îmbolnăvirilor, DSP va organiza întâlniri cu medicii şi primarii comunelor pentru a le cere să informeze populaţia, fără a o panica. "Avem în pregătire un calendar al acţiunilor de acest fel", spune Bitea. DSP va recomanda oamenilor să evite sursele contaminate, să consume apă îmbuteliată ori din propriile fântâni sau să-şi monteze pe robinete aşa numite filtre cu osmoză inversă, chiar dacă acestea sunt destul de costisitoare. De asemenea, DSP va face demersuri pe lângă Primării să rezolve problema investind în instalaţii de purificare a apei, cheltuieli pe care e greu de crezut că localităţile şi le vor putea asuma fără ajutor de la nivel central.

Nu de alta, dar Ungaria se confruntă de o jumătate de secol cu această problemă, iar vecinii au decis că ies mai ieftin dacă aduc apă din surse necontaminate. "Companiile de apă din Arad şi Bekes au înfiinţat anul trecut o societate mixtă care va construi o aducţiune de circa 30 de kilometri până în Ungaria", spune Ovidiu Gavra (foto), directorul Companiei de Apă Oradea. Investiţia depăşeşte 10 milioane euro, dar în final judeţul Bekes va beneficia de circa 30.000 metri cubi de apă curată pe zi.

Teoria conspiraţiei

O altă problemă e, însă, că primarii nu sunt foarte convinşi de necesitatea unor măsuri speciale de protecţie, fiind sceptici cu privire la existenţa unui pericol iminent. Edilii cred că toată povestea cu arsenul ar avea la bază interesele financiare ale unor firme puse pe căpătuială. "Nu sunt chimist, poate că or fi ceva probleme, dar oamenii se tem că treaba asta cu arsenul ar putea fi doar reclama vânzătorilor de filtre de apă sau încercarea CAO de a se extinde în judeţ ca să scumpească apa cum a făcut în Biharia", a declarat pentru BIHOREANUL, la adăpostul anonimatului, un primar din zonă.

Aşa că, până la lămurirea situaţiei, populaţia din localităţile cu apă contaminată sunt pe cont propriu. Bea fiecare de unde şi cum poate...


"Concentraţiile crescute de arsen în apa potabilă constituie un factor de risc în cancerul cutanat şi cancerele organelor interne, riscul crescând direct proporţional cu cantitatea consumată"
concluziile unui studiu al DSP Bihor


OTRĂVITOR
Infarct, ciroză, avort...

Nivelul maxim admis de concentraţie a arsenului în apă a fost stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la 10 micrograme per litru. Studiile OMS au arătat că arsenul din apă poate provoca afecţiuni cardiovasculare şi chiar infarct. Acumularea în ficat poate duce la ciroză, iar depunerile pe rinichi pot provoca blocaje renale sau cancer. De asemenea, arsenul creşte rata avorturilor şi favorizează greutatea redusă a copilului la naştere.

Intoxicaţiile acute cu arsen sau cu compuşii săi, majoritatea extrem de toxici, produc vărsături însoţite de dureri puternice şi leziuni la rinichi, ficat şi celelalte organe interne, provocând decesul. Arsenul a fost folosit de-a lungul timpului la fabricarea de otrăvuri, printre victimele celebre numărându-se Napoleon, Papa Pius al III-lea şi Clement al XIV-lea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
”Epoca portocalie”. Ep. ”Indicaţii preţioase” vs prevenţie eficientă! (II)
"Alternativa este ca, până la rezolvarea problemei, populaţia să consume apă din sursele individuale sau apă plată, mai ales pentru copii", spune medicul [Bitea Zoia]. 1. Până la rezolvarea problemei, câţi oameni se vor mai îmbolnăvi, respectiv vor muri? Implicarea DSP şi DSVSA constă doar în studii şi statistică (...valorificate cum?) şi ”indicaţii preţioase”? 2. Dnă Bitea: soluţia practică, ieftină şi eficientă există de multă vreme. Şi dna Pantea de la DSVSA Bihor ştie. Cine (prea BINE bugetat şi nu numai) trebuia să acţioneze demult? 3. Întrebare pentru responsabilul RASFF din cadrul DSVSA Bihor: ţinând seama de unităţile de producţie alimentară şi alimentaţie publică din zonă care folosesc apă tehnologică cu conţinut în arsen depăşit, tu cum ai acţionat?
Postat 16 August 2012, 21:56 de stefan
si in oradea?
Si apa din Oradea cum e?
Postat 15 August 2012, 15:47 de gogu
”Epoca portocalie”. Ep. ”Indicaţii preţioase” vs prevenţie eficientă!
I. "Şi eu tot de la robinet beau apă. Nu ne-a spus nimeni că n-ar fi bună" - Csinkai Marta, asistent medical. 1. De când DSP şi DSVSA cunosc aceste neconformităţi? Până acum de ce au (cam) avut ”ciocu-mic”? 2. Şi numiţii politic şi acei inspectori de la DSP şi DSVSA care au neglijat asemenea riscuri/neconformităţi, beau apă de la robinet căsuţei/apartamentului lor? II. Ce sarcini de serviciu pe linie de prevenţie au structurile de inspecţie şi control din cadrul DSP şi DSVSA? În cazul câtor surse de apă neconforme/nepotabile utilizate pentru consum uman/tehnologic alimentar, s-au dispus măsuri concrete şi eficiente? III. ”Situaţia de la Diosig nici nu este, deci, singulară! Conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, la fel se întâmplă în alte 17 localităţi. Fără măcar ca populaţia să ştie.” Ce au păzit foştii miniştrii ai sănătăţii: Cseke Atilla & Ritli Ladislau? IV. ”Nu păţeşti nimic dacă bei o dată apă din oricare dintre aceste localităţi. Pericolul apare în cazul consumului constant" - Zoia Bitea, director adjunct al DSP. 1. Dnă Bitea: Câtă apă potabilă(?) nefiltrată de la robinetul apartamentului/vilei dvoastră consumaţi într-o zi? Şi aşa se poate verifica eficienţa activităţii dvoastre. V. O concluzie amară: Şi astfel, afirmaţia Suspendatului - ”Vom fi 16 milioane de români!” are şanse mari să devină realitate, încă înainte de termenul prognozat (2050). De parcă am fi pe vremea: ”Cincinalul, în patru ani şi jumătate!”. God bless România!
Postat 15 August 2012, 12:35 de stefan
”Management de Sorbonica”. Ep. Ecologistul Bara Vasile.
Şi pentru asemenea determinări a fost adus la FPM, în 2002, spectofotometrul ”Odyssey” DR/2500, instrument extrem de necesar şi pentru formarea deprinderilor practice ale studenţilor de la actuala specializare: Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice. Câte determinări (şi) de arsen din astfel de surse de apă s-au făcut cu acest instrument şi nu numai, în perioada 2002-2011?
Postat 15 August 2012, 10:45 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON