URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2014, 10:00

Ministrul Remus Pricopie promite tablete pentru toţi elevii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii de clasa a II-a sau a III-a ar putea avea tablete la şcoală cel mai devreme de anul viitor, în timp ce elevii de clasele a XI-a şi a XII-a ar putea să aibă mai multe opţionale şi mai puţine materii obligatorii, ca să se poată pregăti pentru examenul de Bac. Aşa a promis ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat marţi ziarului Adevărul.

"Am introdus manualele digitale şi încercăm să legăm şi toate şcolile la internet de bandă largă, mai sunt în jur de 2.000 de conectat. În plus, am o propunere de proiect din partea Ministerului Comunicaţiilor să achiziţionăm în jur de 240.000 de tablete din fonduri europene, pentru elevi şi pentru profesori. Nu cred că vom începe cu clasa I, sunt prea mici, o să ne uităm şi în alte ţări cum s-a procedat, probabil le vom introduce de la clasa a II-a sau a III-a. Am vrea să facem acest lucru an de an, chiar de anul viitor. Însă şi tabletele se vor cumpăra în urma unei licitaţii, aşa că nu ştim cât va dura", a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a adăugat că aceste tablete ar urma să fie restricţionate astfel încât să poată fi folosite pe internet doar pentru accesarea platformei manuale.edu.ro.

Cât priveşte programa şcolară, ministrul Educaţiei susţine că schimbările ce vor urma vor fi doar de calibrare pentru elevii din şcoala primară şi gimnaziu. Modificări mai vizibile vor fi la liceu, pentru ultimii doi ani de studiu, care ar trebui să aducă o aerisire în orarul elevilor.

"Clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să fie privite diferenţiat. Clasa a XII-a este aproape criminală, pentru că, în acelaşi timp, ai un an normal de studii şi un examen extrem de complicat, Bacalaureatul. Încercăm să ne uităm la modul în care este distribuită materia până la clasa a X-a. Apoi, la clasele a XI-a şi a XII-a, vrem să creştem numărul cursurilor opţionale şi să scadă numărul de discipline obligatorii, ca să-i dăm timp elevului să se concentreze pe examen", a explicat oficialul.

Elevii vor avea parte şi anul acesta şcolar de simulări pentru principalele examene, Capacitate şi Bacalaureat, examene care nu vor suferi modificări, dar şi de evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Noutatea, susţine Pricopie, este că dascălii vor primi bani pentru supravegherea şi corectarea lucrărilor de la aceste simulări şi examene, dintr-un proiect european în valoare de 50 de milioane de euro.

Cât despre suma de 150 de euro, acordată printr-un proiect european similar pentru profesorii din preuniversitar şi din universitar, inclusiv cei din instituţiile private, "reprezintă o sumă forfetară, adică nu vor fi decontaţi, deci profesorul nu trebuie să facă un raport, doar să prezinte la nivelul conducerii şcolii cum a folosit profesional banii".

Un acord semnat la finele lunii octombrie de sindicatele din Educaţie cu opt miniştri şi contrasemnat şi de premierul Victor Ponta prevede o serie întreagă de drepturi promise dascălilor, printre care salarii majorate în şase etape, cu câte 5%, în 2015 şi 2016, o nouă lege a educaţiei, dar şi deblocarea a peste 3.000 de posturi didactice.

"Acordul de mărire a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Creşterea salariilor profesorilor face parte din calendarul de creşteri salariale, există şi la Sănătate un astfel de calendar. Salariile profesorilor vor creşte progresiv şi în anii viitori", a precizat Pricopie.

Documentul mai prevede şi pensionarea mai devreme cu trei ani pentru dascălii cu cel puţin 34 de ani de vechime în sistem, fără a li se tăia din pensie, deblocarea a cel puţin 2.500 de posturi didactice în următorii doi ani şi asigurarea finanţării pentru acestea.

De asemenea, ar urma să se pună la punct, până la 31 martie 2015, un calendar agreat cu sindicatele pe modificările de programă preconizate, iar o nouă lege a Educaţiei ar urma să fie gata până la finele lunii iunie 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON