URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2022, 10:02

Ministrul Culturii, despre criticile aduse standului sărăcăcios al României la Târgul de la Frankfurt: „Niște rătăciți în viață”

Ministrul Culturii, despre criticile aduse standului sărăcăcios al României la Târgul de la Frankfurt: „Niște rătăciți în viață” Standul României la Târgul de carte de la Frankfurt, fotografiat de orădeni care au vizitat evenimentul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să explice de ce România a avut un stand anost și sărăcăcios la cel mai mare târg de carte din lume, cel de la Frankfurt, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a „ieșit” pe Facebook ca să adreseze injurii celor care au criticat felul în care țara noastră la acest eveniment.

El susține că pozele care ar fi fost făcut publice erau din spatele standului. Culmea este că, într-un răspuns transmis BIHOREANULUI, ministerul pe care îl conduce are alte scuze.

Ministrul și ușile

Prezența slabă a României la acest târg a fost semnalată de BIHOREANUL sâmbătă, când mai mulți cititori ai ziarului au transmis fotografii cu standul României. Imaginile demonstrau că țara noastră s-a prezentat într-o manieră anostă, cu un stand fără însemne vizibile, luminoase, care să atragă vizitatorii. De asemenea, standul nu era un spațiu deschis, ci unul închis de pereți mari și albi, meniți parcă să țină curioșii la depărtare. Asta în timp ce alte țări au avut spații expoziționale deschise, care îmbiau cititorii.

Deși BIHOREANUL a solicitat un punct de vedere încă de sâmbătă, reacțiile oficiale au apărut abia trei zile mai târziu. 

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a publicat, marți, o postare pe pagina sa de Facebook, în care pretinde că pozele au fost făcute... din unghiul nepotrivit! Ministrul are și un limbaj total neadecvat la adresa criticilor, susținând că sunt dușmanii din USR.

„Niște rătăciți în viață și în politică au publicat o poză cu spatele standului Romaniei de la Targul de carte de Frankfurt și au răscolit internetul cu ea. La câtă școală neterminată au, nu ai așteptări să nimerească intrarea în stand, dar să confunzi fața cu spatele îți trebuie ceva stupiditate, cu care te naști. Așa ceva nu se dobândește... Normal nu le răspundeam dar văd "știrea" și în locuri serioase, de unde, din păcate, nu s-a deranjat nimeni sa ceară o reacție”, a scris Romașcanu.

Ministrul a publicat și fotografii de la standul României, care însă nu îi susțin punctul de vedere. În imaginile lui Romașcanu, se văd aceiași pereți lipsiți de însemne, doar că sunt făcute exclusiv din interior. Așadar, oficialul nu arată nici „fața” standului, care pretinde că ar fi fost mai bună, lăsând impresia că, de fapt, minte.

De altfel, zeci de comentarii adunate la postare îl critică pentru această reacție, sugerând că ministrul mai mult s-a făcut de râs decât să lămurească problema.

Un stand standard...

Că standul României a arătat exact așa cum cititorii BIHOREANULUI au reclamat confirmă și un răspuns transmis tot marți, de Ministerul Culturii, ca răspuns la solicitarea scrisă făcută sâmbătă. 

Potrivit comunicării oficiale, standul a fost unul „standard”. Altfel spus, România s-a mulțumit cu infrastructura primită de la organizatori și n-a îmbunătățit cu nimic propria prezentare, deși, evident, la asemenea târguri este nevoie și de creativitate, pentru atragerea vizitatorilor.

„Referitor la standul României, finanțat de Ministerul Culturii, pentru Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, vă comunicam faptul că acesta a fost unul standard, cu stand și mobilier închiriate de la organizatorul târgului”, a transmis Ministerul.

De asemenea, instituția condusă de Romașcanu pretinde că prezența României la Frankfurt nu s-a bazat pe aspect, ci pe... evenimente. Asta deși, așa cum BIHOREANUL a arătat, programul standului era unul greu de aflat. 

„Totodată, prezența României, la Frankfurt, s-a bazat pe activitatea de la stand, constând în autorii și editurile care și-au lansat și promovat noi cărți, dar și în evenimentele organizate în fiecare zi: dezbateri și discuții literare, lansări de carte, prezentare autori și editori sau sesiuni de lectură și discuții/negocieri între editori și edituri. Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt este axat pe relațiile de afaceri între autori, edituri, traducători etc., comparativ cu cel de la Leipzig, destinat în special publicului”, a mai transmis Ministerul Culturii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON