URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2022, 12:50

Iar ne facem de râs! Vizitatori din Oradea reclamă standul anost pe care România îl are la Târgul de Carte de la Frankfurt (FOTO/VIDEO)

Iar ne facem de râs! Vizitatori din Oradea reclamă standul anost pe care România îl are la Târgul de Carte de la Frankfurt (FOTO/VIDEO) Standul României este anost din toate unghiurile (în fotografiile de sus) și mai ales prin comparație cu standurile altor țări (în fotografiile de jos)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se numără printre țările participante la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, unul dintre cele mai vechi și prestigioase din lume. Din nou, însă, țara noastră demonstrează că nu se știe promova.

Mai mulți orădeni care au vizitat vineri standul României au transmis BIHOREANULUI imagini care arată cât de neatrăgător și sărăcăcios este acesta, în totală disonanță cu standurile altor țări.

(Nu) poftiți!

În fotografiile transmise sâmbătă BIHOREANULUI se vede că standul României nu are însemne vizibile, luminoase, care să îi atragă pe vizitatori. Din contră, are pereți mari și albi, care parcă vor să țină curioșii la depărtare, în timp ce majoritatea țărilor participante au optat pentru spații expoziționale deschise, care îmbie cititorii.

Vizitatorii care totuși intră în zona expozițională a României găsesc doar niște banale rafturi cu cărți și prea puține locuri unde să se oprească și să le răsfoiască. Ba chiar România este reprezentată și de... rafturi goale!

Prin comparație, standul Bulgariei are mai multe mese și scaune, invitând astfel curioșii să se oprească și să răsfoiască volumele găsite. Același stand este puternic colorat în roșu, atrăgând atenția, nu are pereți despărțitori și este foarte bine luminat.

Programul, la lupă

„Programul evenimentelor de la standul României este afișat la două intrări, dacă le putem numi astfel, pe celebrele afișaje stil A4 clasic, cu un font absolut rezonabil, nu mai mult de 10”, a povestit, ironic, unul dintre cititorii BIHOREANULUI care a trecut pe la târg.

Fotografiile făcute de el demonstrează că programul este greu de citit și, firește, nu îmbie pe nimeni să-l studieze.

Cei care se chiorăsc, totuși, spre foile A4 află că România a pregătit doar câte un eveniment pentru fiecare zi a târgului, cu excepția celei de joi, când o editură a organizat o dezbatere despre literatura româno-americană, iar o alta propria-i prezentare, și a zilei de sâmbătă, când programul prevede o lansare de carte și o dezbatere pe tema „De ce nu-s românii ca nemții?”.

Nici nu-i de mirare că România nu s-a prea lăudat cu programul, căci oricum a fost cam anost și el...

„Nu veniți să ne vizitați!”

„Nici măcar numele țării nu apare scris mare sau vizibil. Înăuntrul, niște funcționari care dau vina pe alții care - chipurile - au decis o astfel de aranjare și prezentare. Sigur, nimeni nu e de vină”, spune un alt orădean care a vizitat standul.

De altfel, întrebați de bihoreni de ce arată standul României în halul ăsta, reprezentanții țării au ridicat din umeri. Unul dintre ei a întrebat în engleză, ca un presupus străin, dacă și țara este la fel de urâtă ca standul, iar ca replică a primit de la unul dintre angajați un răspuns sec: „Da. Vă rog să nu veniți niciodată să ne vizitați”. Demonstrație elocventă de ospitalitate românească...

Cititorii BIHOREANULUI au transmis mai multe fotografii cu standurile altor țări, care demonstrează că România s-a făcut de râs. Ungaria, de pildă, are standuri modulare, cu zeci de cărți expuse și, la fel ca Bulgaria, fără vreun perete care să blocheze vizitatorii. Georgia a profitat la rândul ei de spațiul expozițional, pentru a întinde rafturi în formă de semicerc, astfel încât vizitatorii să poată urmări titlurile expuse fără a se încurca unul pe altul. Tot fără pereți și acest stand...

Ministerul Culturii este cel care a organizat standul care reprezintă România la acest târg. BIHOREANUL a trimis, sâmbătă, prin e-mail, o solicitare către Minister, cerând lămuriri privind modul în care a fost amenajat spațiul expozițional, dar până la publicarea acestui articol, nu a sosit niciun răspuns.

Târgul de Carte de la Frankfurt este cel mai mare târg de carte după numărul de edituri reprezentate și al doilea cel mai mare târg de carte prin numărul de vizitatori, după Salonul Internațional al Cărții din Torino. Anul acesta a fost programat între 19 și 23 octombrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Carte românească?
Pentru ce și pentru cine? Dacă ai "carte" riști să te scoată pe ușa din dos, de către numeroșii plagiatori care formează "majoritatea".
Postat 23 Octombrie 2022, 09:21 de KP
Au dreotate toti criticii
Dar cand mergi si intrebi direct si doar atat, “e Romania la fel de urata ca standu asta?”, nu e mare lucru sa primesti o pastila ironica, “da da, ptr ignoranti ca tine e, nici sa nu vii”..
Postat 23 Octombrie 2022, 03:22 de unu
Nu ne facem de ras, asta suntem!
Nu cauta prea departe, ajunge sa vezi cativa comentatori de serviciu sa iti dai seama ca, pentru ei, cartile sunt pe post de "coaster" la "hălbili di beri" sau ca tava sa care "blidu cu mamaligî". De ce sa parem altceva. Iar ala care a poftit turistu sa nu ne viziteze, ar trebui premiat, e transparent si nu se ascunde dupa deget. E clar ca scoala se simplifica pentru a avea "e prosti, da e multi" votanti, o generatie de "yes ma'am" care sa fie impinsi de la spate, sa nu aiba vreo initiativa, ca de mult nu mai vorbim de pantente (decat de alea cu care se taie "feru"). Asta avem, cu asta mergem la "cantarea României". O tara unde inteligenta devine anormalitate, unde daca nu esti bully nu esti cool, daca nu stii cine e macanacu ala, nu existi. Acolo am ajuns deja, de mult nu mai e "ca ne indreptam". Si incurajam vorba milta, nega dita si proasta, ignoram derapaje sociale si lasam plozii la 3 dimineata pe strazi sa sparga minimul care se mai face. Ca azi, minimul ala devine supranatural. Cum era aia? "Ce-ti doresc eu tie...." sa fii cat mai departe de mine. Falimentul, depopularea si idiotenia vor descrie tara asta in viitorul nu tare indepartat.
Postat 22 Octombrie 2022, 21:54 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON