URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2020, 19:28

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în vizită la Oradea: "Nu sunt date că va crește preţul alimentelor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a lăudat vineri la Oradea parteneriatele încheiate de un producător bihorean de legume şi cereale cu circa 30 de fermieri locali pentru a asigura materia primă pentru o fabrică de procesare, ca un exemplu care trebuie multiplicat.

În Bihor, se poate!

Oros şi-a început prima descindere în Bihor în calitate de ministru cu o vizită la Tinca, unde un producător de legume care lucrează circa 600 de hectare de teren, vrea să investească într-o fabrică de procesare a acestora. "Firma produce aici, duce castraveţii în Germania selectaţi pe nouă clase de calitate, îi ambalează îşi desfac în marile magazine. Ideea ar fi să facă fabrica de procesare aici", a povestit ministrul.

Pentru a-şi majora producţia, investitorul a încheiat un parteneriat cu 30 de ferme de familie cărora le asigură seminţele, tehnologia necesară şi desfacerea produselor.

Legumicultorul a încheiat un parteneriat reciproc avantajos inclusiv cu deţinătorul unei ferme de păsări din zonă. "Deţinătorul fabrici de procesare a legumelor, care lucrează o suprafaţă mare de teren, va produce şi cerealele pentru găinile ouătoare. Acesta va primi dejecţiile de la găini care sunt de o calitate excepţională ca îngrăşământ în legumicultură", a spus Oros.

Potrivit ministrului, parteneriatele încheiate de fermierii din zona Tinca sunt "un model care trebuie multiplicat" cu atât mai mult cu cât anul agricol va fi mai slab decât cel precedent.

Seceta...

Oros a declarat că actualul an agricol se anunţă unul "mai deosebit", în condiţiile în care peste criza provocată de epidemia de COVID-19 se suprapune şi o secetă puternică.

"Din 2,9 milioane de hectare însămânţate în toamnă, din datele centralizate, aproape 1,4 milioane hectare au fost calamitate în proporţie mai mare sau mai mică", a declarat ministrul, promițând că vor fi despăgubiţi toţi fermierii "care au avut pierderi din cauza acestei secete care nu a  mai fost întâlnită în ultimii 40-50 ani".

... şi preţurile

În Bihor suprafaţa calamitată a fost de circa 3.500 hectare dintr-un total de 300.000 de hectare de teren arabil.

Seceta a afectat în general zonele Nojorid, Giriş, Toboliu, Cefa şi Sântandrei, dar ploile din ultima perioadă au mai redus din pierderile fermierilor.

În ciuda secetei, ministrul nu se aşteaptă ca preţul alimentelor să se scumpească. Pentru anul acesta este estimată o producţie de circa 5,5 milioane de tone de grâu, de două ori mai mult decât necesarul consumului intern.

"Nu sunt date că or să crească preţurile alimentelor, pentru că vom asigura necesarul şi pentru că în afara zonei Mării Negre nu a fost secetă. În alte părţi recoltele sunt mari iar preţul nu depinde doar de producţia internă", a spus Oros.

"Cine ia subvenţia?"

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit vineri în sala mare a Primăriei Oradea cu circa 30 de reprezentanţi ai instituţiilor subordonate, de la Direcţia Agricolă şi Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură la Oficiul Fitosanitar şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale precum şi fermieri bihoreni.

Aceştia din urmă, care şi-au luat pământ în arendă, au arătat că, deşi subvenţia la hectar este destinată celui care lucrează pământul, proprietarii terenului o revendică şi au cerut lămurirea acestei probleme.

La rândul lor, producătorii ecologici, care îşi găsesc cu greu un lanţ de desfacere, au cerut ca statul să creeze o piaţă publică pentru produsele locale, iar acestea să ajungă la elevii din şcoli. De asemenea, reprezentanţii unor producători înscrişi în programul Tomate au reclamat înăsprirea condiţiilor de eligibilitate prin creşterea pragului de producţie de roşii de la două kilograme la trei kilograme pe metru pătrat într-o suprafaţă de minim 1.000 metri pătraţi.

Ministrul Agriculturii a arătat că disputele dintre arendaşi şi proprietarii de terenuri sunt vechi şi ţin mai ales de obiceiul locului şi a afirmat că sunt necesare programe, inclusiv prin vizite la ferme în timpul programului Şcoala Altfel, pentru încurajarea patriotismului la raft a tinerei generaţii.

Peste 400 de dosare false...

În ceea ce priveşte programul Tomate, Adrian Oros a arătat că acesta este în al patrulea an de derulare şi oricum urmează să fie supus unor verificări.

"În unele zone ale ţării s-a fraudat şi s-a compromis şi acest program. În Olt, un funcţionar ne-a sesizat că foarte multe dosare respinse au fost puse în plată pentru cei 3.000 de euro acordaţi pe fiecare dosar. Sunt 418 dosare trimise la DNA", a spus ministrul.

Adrian Oros a spus că majorarea producţiei de la două la trei kilograme pe metrul pătrat de seră a fost cerută de către producătorii înscrişi în program.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Urare
Rau ai venit!!
Postat 30 Mai 2020, 09:04 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON