URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2011, 09:01

Mega-CET: Electrocentrale se transformă în operator regional

Mega-CET: Electrocentrale se transformă în operator regional PE DOUĂ FRONTURI. Municipalitatea vrea să înlocuiască actualul CET pe cărbune cu o centrală pe gaz. Noua turbină va produce curent electric pe care CET îl va vinde în reţeaua naţională şi energie termică cu care va încălzi apartamentele orădenilor. "Cu cât vom avea mai mulţi consumatori, cu atât vom produce mai mult curent şi vom încasa mai mulţi bani, putând ieftini gigacaloria pentru orădeni", explică Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce nu te omoară te face mai puternic! Primarul Ilie Bolojan vrea să scoată CET-ul mai întărit din conflictul cu Prefectura iscat de preluarea de la Transgex a consumatorilor din Ioşia Nord şi de scumpirea gigacaloriei. "Săptămâna aceasta vom face demersurile pentru transformarea Electrocentrale într-un operator regional, astfel încât societatea să poată furniza agent termic inclusiv în Sânmartin", a spus primarul.

Aflat pe un drum fără întoarcere CET-ul are ca unică şansă de supravieţuire construirea unei centrale noi şi creşterea numărului de clienţi. Iar Oradea odată cu el...

Războiul gigacaloriei

Războiul gigacaloriei a început încă din vară, când Primăria a anunţat că va prelua înapoi la CET cele trei puncte termice din Ioşia Nord aflate în grija Transgex. Astfel, cele 43 de asociaţii de proprietari care până acum se încălzeau pe bază de apă geotermală la un preţ de 103 lei pe gigacalorie urmau să plătească din această iarnă, prin trecerea la CET, 193 lei pe gigacalorie.

Primăria s-a justificat prin obligativitatea impusă de lege de a lucra cu un singur distribuitor de energie termică şi prin oportunitatea de a finanţa modernizarea reţelelor din diferenţa de 90 lei pe gigacalorie între tariful practicat de Transgex şi cel al CET.

La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul Local a scumpit gigacaloria de la 193 lei la 235 lei ca urmare a retragerii subvenţiei de 42 lei alocate până acum de Guvern. Majorarea se aplică din această iarnă, iar excepţie fac doar locuitorii din Ioşia. Ca să nu fie supuşi unui şoc, aceştia urmau să plătească încălzirea la noul preţ abia din primăvara anului 2012. Asta însă nu i-a liniştit deloc. Reclamanţii spun că au strâns 4.000 de semnături şi au cerut prefectului Gavrilă Ghilea să anuleze Hotărârile de Consiliu Local prin care treceau de la Transgex la CET şi prin care, implicit, era majorat preţul gigacaloriei.

Atac cu fentă...

Prefectura s-a executat. Printr-o adresă trimisă luna aceasta municipalităţii, Instituţia Prefectului a cerut să se revină asupra HCL 615, 620 şi 621 prin care a majorat preţul gigacaloriei furnizate populaţiei şi agenţilor economici, şi prin care a decis preluarea la CET a punctelor termice din Ioşia Nord.

Atacul a fost, însă, de faţadă. În cazul celor două hotărâri privind scumpirea gigacaloriei Prefectura a cerut doar eliminarea prevederilor referitoare la destinaţia sumelor care vor fi încasate în plus de la locuitorii din Ioşia, pe motiv că legea nu prevede faptul că banii se pot folosi pentru refacerea reţelelor. Tot referitor la tarife, Prefectura a cerut diminuarea preţului de 261 lei pe gigacalorie pentru consumatorii din Sânmartin, invocând că aceştia plătesc tariful de distribuţie de două ori, atât la Electrocentrale, cât şi la Societatea Comercială de Gospodărie Comunală şi Locativă, Prestaţii, Servicii din localitate (SCGCLPS). Culmea, în plus prefectul Ghilea a cerut Primăriei să subvenţioneze de la bugetul local şi diferenţa pe care nu o mai acordă Guvernul! "Trebuia să facem această adresă. Prefectul nu putea să nu ia în seamă numărul mare de reclamaţii depuse la Prefectură", zice un angajat al instituţiei.

"Am modificat!"

Fiind vorba de modificări de formă, Primăria şi-a însuşit rapid cererile Prefecturii. Juriştii municipalităţii au tăiat prevederile incriminate şi vor pune HCL-urile din nou, pe masa consilierilor locali, săptămâna aceasta. "Am modificat textul şi nu cred că vor mai fi probleme", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

02 Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) a mers chiar mai departe. Ca să nu mai existe discuţii că locuitorii din Sânmartin plătesc de două ori tariful de distribuţie, edilul a cerut comunei să cedeze SCGCLPS-ul către Electrocentrale. Consiliul Local Sânmartin deja şi-a dat săptămâna trecută avizul de principiu, iar Consiliul Local Oradea va aproba preluarea săptămâna aceasta. Măsura va avea două efecte, ambele pozitive. Pe de-o parte se elimină dubla taxare, pe de alta CET îşi va putea recupera mai uşor datorii istorice în valoare de 2,5 milioane lei neplătite de consumatorii din comună. "Problema datoriilor se va rezolva pe cale amiabilă", promite Lucian Popuş, primarul de Sânmartin.

Un CET mai mare...

SCGCLPS nu ar trebui să mai dea bătăi de cap CET-ului. Secţia are doar 15 angajaţi care deservesc trei puncte termice, iar reţelele sunt bune. "În vară am montat conducte noi pe toate traseele dintre punctele termice şi blocuri", spune Evu Eden, directorul SCGCLPS.

Practic, la doar şase luni de când lua în calcul varianta abandonării consumatorilor din Sânmartin pe considerentul că sunt rău-platnici, CET-ul se pregăteşte să devină operator regional. Edilii au luat modelul CAO, care a preluat serviciul de alimentare cu apă din Beiuş şi Tinca, plus în comunele Zonei Metropolitane Oradea.

În următoarele 60 de zile, Oradea şi Sânmartin vor înfiinţa o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară şi, împreună, vor pune CET-ul la treabă. "Deocamdată nu vrem să ne extindem şi în alte localităţi. Întâi vrem să eliminăm pierderile de pe reţele", spune Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale. Extinderea ulterioară nu e însă exclusă...

Lupta pe "piaţă"

02 Bolos.jpgMarcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) spune că Electrocentrale are nevoie de clienţi ca de aer. Municipalitatea se pregăteşte să investească 77,7 milioane euro din fonduri UE în construirea unei centrale cu cogenerare care să producă, în acelaşi timp, şi energie termică, şi electricitate. Energia termică va fi folosită la încălzirea apartamentelor din oraş, iar cea electrică ar fi vândută în sistemul naţional. Din banii încasaţi pe curent, s-ar putea compensa preţul la gigacalorie. "Cu cât avem mai mulţi consumatori, cu atât producem mai mult, câştigăm mai mult din energie electrică şi putem vinde gigacaloria mai ieftin", spune Boloş. Calculele arată că, la o producţie medie anuală de 40 gigacalorii pe oră, noul CET ar produce şi vinde curent electric de 2,6 milioane euro. "Din banii aceştia, Primăria ar putea subvenţiona gigacaloria astfel încât orădenii să plătească mai puţin pe căldură", explică directorul.

Boloş spune că producţia ar putea creşte odată cu apariţia a noi fabrici în parcul industrial, fapt care ar face investiţia şi mai profitabilă. Desigur, reabilitarea sistemului de termoficare înseamnă o sarcinăîn plus şi luarea unor măsuri pe moment nepopulare, asumarea unor riscuri şi a unor costuri sociale. Spre exemplu, peste trei ani din cei circa 1.100 de angajaţi ai Electrocentrale, vor mai lucra cel mult 100. Dar alternativă nu există. CET-ul pare "blestemat" să se dezvolte sau să piară...


ULTIMATUM
Care pe care

02 Vuscan.jpgRevoltaţi că vor fi transferaţi la Electrocentrale şi că vor plăti gigacaloria la 193 lei în loc de 103 lei, cât plăteau până acum la Transgex, orădenii deserviţi de cele trei puncte termice din Ioşia Nord refuză să încheie contracte cu noul furnizor de termie. "Am notificat asociaţiile să vină pentru încheierea contractelor, dar din 43 de asociaţii doar trei au dat curs invitaţiei", spune Daniel Ţigan, şeful secţiei Termoficare din cadrul Electrocentrale, adăugând că din 1 decembrie cele trei puncte termice vor fi deja deservite de CET. "După această dată, asociaţiile vor mai avea la dispoziţie câteva zile pentru a intra în legalitate, după care vom trece la sistarea serviciilor", spune directorul.

Reprezentanţii orădenilor din Ioşia nu se arată însă impresionaţi de ameninţare. "Am discutat cu preşedinţii de asociaţii şi nimeni nu vrea să treacă la CET", spune liderul protestatarilor, Horea Vuşcan. Organizaţi de Vuşcan, deşi acesta nu locuieşte în Ioşia, şefii asociaţiilor vor să organizeze un miting de protest chiar de Ziua Naţională, în faţa Primăriei, după care să atace în instanţă Hotărârile de Consiliu Local privind termia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sclavi pe plantatia CET-Primarie-Bolojan
Saptamana asta Sanmartinul si Baile Felix au deveni sclavii CET! Saptamana viitoare, cum am aflat din alt articol, deja li se sisteaza serviciile pt avarie la Magistrala 1, asa cum se sisteaza si majoritatii oradenilor! Asta da afacere!! Cu toate panselutele, bancutele, mausoleele arteziene buba CET tot s-a spart si Bolojan n-o mai poate masca sub maretele realizari. Scumpiti cat vreti gigacaloria, o sa va alegeti cu si mai multi datornici si cu scadere in sondaje.
Postat 03 Decembrie 2011, 06:59 de Aliosa
Nu regio-CET ci intergalactic!!
CET poate sa se boteze pompos si INTERGALACTIC, ca tot nu are bani sa duca magistrale termice la Rontau, Cheriu sau Paleu. Daca dl Bolos vrea sa castige clienti, sa se gandeasca in primul rand la oradenii care nu au pe strada sistem de incalzire centralizata. In Sanmartin si Felix sa-si bata capul primarul Popus cum sa atraga euro-fonduri pt. incalzire pe apa termala.
Postat 01 Decembrie 2011, 20:18 de Oradean
Numa gura-i de Vuscan
Mai lasati-o balta cu apa geotermala, ca habar n-aveti despre ce vorbiti. Sub Oradea nu exista suficienta apa geotermala pentru a incalzi toate locuintele (maxim 30% din oras). Dupa mintea lui Vuscan, am ingheta cu totii iarna. E un clown habarnist, care va prosteste, ca sa ajunga anul viitor consilier local. Dupa care il va durea in cot de Iosia si de CET si se va ocupa numai de afacerile lui.
Postat 29 Noiembrie 2011, 19:39 de ghiula
Tare ca Bolo(jan)van
N-am nimic cu CET-ul sau cu Transgex-ul chit ca locuiesc in Iosia . Dar nu inteleg o chestie , daca in Bihor exista Apa Termala si totul este Ecologic , de ce nu o folosim ?? Cun ungurii folosesc la maxim apa termala noi de ce nu o putem folosi ?? In loc sa transforme CET-ul intr-un Mega Transgex - folosind apa termala si va disparea si poluarea . Stim ca CET-ul are pierderi datorita faptului ca conductele sunt vechi , dar sa nu mi le bage mie in factura . Sa ma faca pe mine Bolojan sa inteleg de ce nu merge pe partea ECO si merge pe Poluare in continuare cu CET-ul . Zicea ca vrea sa bage si Gazul la CET . In loc sa se ieftineasca costurile catre populatie , costurile vor creste . Nimeni nu face ceva pentru populatie , toti numa pentru ei $$$$$$$ . Vin alegerile si iar promit marea cu sarea si nimic ...Oare Minciuna nu se poate pedepsi cumva .
Postat 29 Noiembrie 2011, 12:39 de Florin
...
faptul ca vuscan s-a bagat in seama cu treaba asta din Iosia a decredibilizat-o 100% pentru mine. Plus ca acolo e o situatie cel putin ciudata. Punctele termice sunt ale transgex, dar reteaua e a cet-ului, si nu se plateste taxa pentru folosirea ei. acum exista doua variante: fie se aliniaza si cei din iosia la pretul din restul orasului, fie, pentru a nu fi nimeni discriminat, se elimina taza de transport pe retea (din care se mai repara reteaua) in tot orasul. Sa vedem atunci cum va mai ajunge agentul termic la apartamente...cat despre vuscan, no comment, la cate rele a facut
Postat 29 Noiembrie 2011, 11:48 de unu
să vină dna
normal că s-a luat instalaţie de făcut popcorn, că doar clanul Gligor \"e agricultori\" şi cultivă... aţi chicit! porumb; muuult porumb; apa clocotită pe care şade urbea noastră, ar fi ea bună la ceva :) dar nu pentru firmele căpuşă care sug de la cet
Postat 29 Noiembrie 2011, 10:00 de orădean
defectul ii altceva
Ca so dus subventia cu pierderi ii altceva
Postat 28 Noiembrie 2011, 23:17 de turbanu
vuscan
VUSCAN sa fie primar! e nebun, are bubele lui din trecut dar macar are curajul sa se ia in gura cu hotii astia.
Postat 28 Noiembrie 2011, 22:00 de vuscan
nu mai este nimic de facut
Tacem si induram. Frauda marca primarie. Puteti zbiera la miting cat vreti, ati votat Bolojan mergeti cu el pana la capat fraierilor.
Postat 28 Noiembrie 2011, 18:03 de oradean fraierit
@Precizare pt dan atoate(ne)stiutor !
Prin HG 246/2006 s-a stipulat că țara își va îmbunătăți sistemul energetic ca să scadă prețul plătit de populație insa banii plecau de la Guvern către primării, de acolo către CET-uri și mai departe către SRL-uri de partid. O schemă pe care nu au inventat-o cei care sunt acum la putere, funcționa de ani de zile. Băieții deștepți sunt transpartinici. In fine subvenția a fost mai mult rea decât bună, pentru că în toți anii ăștia operatorii au stat cu mâinile în sân și nu au făcut nimic ca să-și scadă costurile. Pentru că erau subvenționați.
Postat 28 Noiembrie 2011, 16:18 de .
@precizari
Subventia acordata de guvern era pentru a compensa o parte din diferenta intre tariful achitat de populatie si costul gigacaloriei, de aceea in urma retragerii acesteia a crescut pretul platit de cetatean. Numai ca ne place noua sa dam cu pietre fie ca e cazul fie ca nu.
Postat 28 Noiembrie 2011, 12:01 de Dan
Precizari !
Ca sa se inteleaga corect si oradenii sa stie unde-i baiul : subventia acordata de guvern era pt. retehnologizare/eficientizare/reducerea pierderilor din retea ! Ce a facut bolovan+consilierii ? I-au dat banii lui gligor, care s-a apucat de i-a tocat pe tampenii. A nu se uita cuptorul de facut floricele+cumpararea porumbului printr-o manevra cu (auto)dedicatie ! Taberele care se razboiesc in aceasta problema n-au nimic de a face cu bunastarea si cu buzunarul oradenilor. Pe primele locuri intr-un clasament al prioritatilor acestor hiene este interesul, interesul si iar interesul propriu. Acum pe cati oradeni pot prosti (multi sunt prosti din nastere !), ramane de vazut ! Nu cred sa ajungem la alegerile din 2012 fara un show marca DNA...sa te tii atunci !
Postat 28 Noiembrie 2011, 10:54 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON