URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2022, 21:02

Măsuri de sprijin în România: vouchere de 50 de euro, tichete de masă de 30 lei, salariu minim de 3.000 de lei în agricultură şi industria alimentară (VIDEO)

Măsuri de sprijin în România: vouchere de 50 de euro, tichete de masă de 30 lei, salariu minim de 3.000 de lei în agricultură şi industria alimentară (VIDEO) (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul României, Nicolae Ciucă, şeful PSD, Marcel Ciolacu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au anunţat luni seară o serie de măsuri pe care Guvernul României le va lua pentru a ajuta cetăţenii, în contextul creşterii preţurilor.

Măsurile sunt grupate într-un pachet numit "Sprijin pentru România", convenit şi propus de coaliţia de guvernare PNL, PSD, UDMR.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au precizat că pachetul este în valoare totală de 17,3 miliarde de lei, din care 9 miliarde lei – fonduri europene şi 8,3 miliarde lei – buget de stat. "Este o sumă dublă faţă de pachetul de sprijin adoptat în timpul pandemiei", a spus şeful PSD.

Măsurile înseamnă sprijin pentru mediul economic, precum şi pentru persoanele vulnerabile.

G4Media.ro enumeră toate măsurile cuprinse în pachetul "Sprijin pentru România".

-    Ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilităţi

-    200 milioane euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire

-    Ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste 1 milion de euro

-    300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie (0,5 lei/litru din preţul final la pompă)

-    Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje – 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare

(foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

-    (n.r. asigurarea a) 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic, până la sfârşitul anului prin continuarea programului Kurzarbeit – reducerea programului de lucru

-    200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România

-    300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români

-    Salariul minim în agricultură şi industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţii)

-    Reînvierea Casei de Comerţ Unirea căreia i se vor aloca 100 de milioane de euro

-    Distribuirea de vouchere pentru alimente de bază în valoare de 50 de € la fiecare 2 luni. Beneficiari: familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. În 2022, 4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere.

-    Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine

-    Angajatorii vor putea creşte voluntar salariul minim cu 200 de lei, fără a plăti taxe. "O altă măsură în sprijin salariaţilor se referă la 0 taxe pentru creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Cu alte cuvinte, banii vor merge în buzunarul angajatului, fără ca angajatorul să plătească vreun ban la stat", a detaliat Marcel Ciolacu.

-    Creşte cu 50% valoarea tichetelor de masă – de la 20,17 lei la 30 de lei

-    Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi

-    Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă

-    Sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei

-    Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite

-    Extinderea programului de fertilizare în vitro. Numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022

Prezentarea pachetului "Sprijin pentru România":

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Marea prosteală
De unde se vor lua atâția bani? Simplu, se vor tipări. Așadar, inflația astfel generată nu numai că va anula tot ajutorul acordat, ci va adânci și mai mult sărăcia. Bașca, la viitoarele alegeri vom fi datori să ascultăm cum aceste partide de guvernare își vor atribui, care mai de care, meritul de a ne fi salvat de la bunăstare.
Postat 12 Aprilie 2022, 11:11 de User anonimizat
Guvernanți fără viziune
Măsurile propuse sunt Zero barat. Sundem conduși de niște incompetenți. Măsuri gen bonuri și tichete sunt de-a dreptul comuniste și imbecile. Nu fac altceva decât să nască birocrație și plimbare de acte și hârtii. Măsurile trebuie să fie sistemice, să afecteze toate domeniile, nu așa forfetare, aleatorii și în bătaie de joc. Înainte de toate acestea trebuiau securizate resursele și pornite investițiile / blocajele în industria energetică: hidrocentrale, atomocentrale, centrale convenționale, energii regenerabile etc. care să ne facă cât mai independenți energetic. Agricultura e în urmă puternic: fermierii mici / gospodăriile de la țară lucrează cu tractoare de 30-40-50 de ani de mică putere și fără utilaje complete. Banii europeni n-au reușit să schimbe fața agriculturii românesști, tot fiermierii mari s-au dezvoltat pe când cei mici tot aproape de sapă lucrează. S-a observat clar că tot țările dezvoltate au lot grosul banilor, noi pe nicăieri. Firmele mici / întreprinzătorii mici au sprijin aproape spre zero. De Start-up Nation nu se mai aude nimic si si daca s-ar auzi, vrei tu ca stat să dezvolți tara ajuntand 5000-10000 de firme? Bătaie de joc. Păi daca vrei ceva ajuta sute de mii. Că bani sunt, vedem cum fură. Infrastructura rutiera / feroviara / maritima este la pamant. Industria de apărare spre ZERO: Poti vb toata ziua. PSD+PNL+UDMR+USR ne-au demonstrat in 32 de ani pur si simplu ca-s incompetenți, că nu pot efectiv și nu fac altceva decât să favorizeze interesele străine. Au tocat totul și ce n-au tocat au vândut străinilor: firme / industrii / terenuri agricole /păduri / resurse minerale etc. Nu vă bazați pe ăștia că ăștia ne duc la sapa de lemn. Deși oriunde te uiți, cam acolo suntem.
Postat 12 Aprilie 2022, 11:09 de georgemarian
Au ajuns la fundul sacului!
Nu mai sunt bani pt. trantorii platiti de la buget si nici pt. tocat de clientela de partid(e), vezi Anghel Saligny! In loc sa taie din salariile si pensiile nesimtite, e mai simplu sa beleasca privatii. La un salariu brut de 3000 de lei, puleanul ia in mana doar 1775, grosul, 25%, merge la fondul de pensii iar 300 la sanatate, fix acolo unde sunt cele mai mari probleme pt. muritorii de rand. 10% dintre pensionari papă 90% din fondul de pensii. Care sunt cei 10%, se stie!
Postat 12 Aprilie 2022, 05:40 de pinonel
CrisDumi aka KP
Istoria se repeta doar daca esti prost. In vremea lui Ceaușescu nu aveai tichete de masă . In capul tău si a lui Putin se repeta istoria
Postat 11 Aprilie 2022, 23:15 de Sandu2100
Tichete de 30 lei.
Fix 30 de lei a vrut și Ceaușescu să adauge la salariu, în decembrie 1989. Istoria se repetă, cu diferența că nomenclatura de acum e mult mai numeroasă și stufoasă d.p.v. al orientării ...
Postat 11 Aprilie 2022, 21:29 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON