URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2013, 18:11

Mama pisicuţelor: O voluntară le caută familii felinelor abandonate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi despre pisici se spune că sunt, pe cât de delicate, pe atât de orgolioase, şi că nu sunt alese, ci ele îşi aleg stăpânul pe care să-l iubească, Aniko Farago le vede ca pe cea mai frumoasă realizare a lumii. Aşa că s-a simţit în al nouălea cer când a primit cadou o "pisicărie", adică un adăpost pentru pisicile fără stăpân, singurul de acest fel din Oradea.

Chiar dacă îi este dificil să ţină adăpostul "Prietenii pisicilor" pe linia de plutire, femeia nu se dă bătută şi caută pentru fiecare pisicuţă un stăpân bun, care să o trateze ca pe un membru al familiei, nu ca pe o jucărie.

"Pisicărie" în dar

În 2010, în Oradea lua fiinţă primul adăpost pentru pisici comunitare din România. Denumit la fel ca asociaţia care îl administreză, "Prietenii pisicilor", el a fost deschis de Adrian Gheară, un antreprenor local iubitor de pisici. Acum, adăpostul este coordonat de orădeanca Aniko Farago, secretară la Fundaţia pentru protecţia câinilor comunitari, acelaşi ONG care până anul trecut a avut în grijă adăpostul SOS Dogs din Oradea. "Deşi iubesc toate animalele, trebuie să recunosc că pisicile sunt pe locul 1", spune femeia. După ce ani buni a lucrat ca recepţioneră, acum îşi dedică timpul animalelor fără stăpân, sperând ca, prin contribuţia ei, acestea să aibă o viaţă mai bună.

A ajuns să administreze adăpostul oarecum din întâmplare. Din lipsă de bani, Gheară era dispus să predea ONG-ul unei persoane care îl poate finanţa. "Atunci, partenerul meu de viaţă mi-a făcut un cadou de ziua mea şi a preluat adăpostul", explică Aniko. Bărbatul, un cetăţean englez pe numele său Gerard Brudenell, este şi în prezent sponsorul ONG-ului. "Întotdeauna mi-am dorit o pisicărie, iar Gerry mi-a făcut-o cadou!", spune, fericită, femeia.

Peste capacitate

Amenajat într-o casă închiriată în Oradea, adăpostul are adresa ţinută la secret. "Dacă ne-am face publică adresa, lumea ne-ar lăsa continuu pisici la poartă. Or, noi nu putem să le îngrijim pe toate şi nici nu vrem să încurajăm abandonul, să fie atât de simplu să scapi de pisici", zice femeia. Aşa că în adăpost ajung felinele pe care voluntarii ONG-ului le culeg de pe străzile oraşului. "În Oradea sunt incredibil de multe abandonuri de pisici. Puţini îşi sterilizează pisicile, iar puii îi aruncă pur şi simplu la tomberon", spune Aniko, revoltată de-a dreptul pe orădenii care n-au responsabilitate faţă de animalele lor.

În prezent, în adăpost trăiesc 26 de pisici mature şi 52 de pui, deşi capacitatea este de maxim 40 de feline. "Am mare noroc cu puţinii voluntari pe care mă pot baza: Linda Cuban, Anca Nan şi doamna Mihaela", enumeră femeia.

Cu bani de la străini

Deşi au sponsorul pe care ştiu că se pot baza, prietenii pisicilor caută mereu noi surse de finanţare. Anul trecut au trimis scrisori către zeci de asociaţii din străinătate şi, din fericire, au primit şi un răspuns. "Ne lăudăm cu faptul că aproape 8 luni de zile am cumpărat hrana pisicilor cu bani de la Fundaţia Brigitte Bardot", spune orădeanca.

Recent, ONG-ul a mai primit un ajutor important, de la fundaţia olandeză Maria Polman. "Ne-a oferit 6.000 de euro pentru o campanie de sterilizare a pisicilor abandonate sau deţinute de proprietari cu venituri mici", explică Aniko. Până acum, 50 de pisici din rândul celor fără stăpân au fost sterilizate şi campania continuă.

Cum voluntarii nu au o maşină cu care să patruleze prin oraş şi să prindă pisicile, pot steriliza doar felinele care le sunt aduse. "Cei care doresc să ne aducă o pisică pentru sterilizat ne pot contacta la numărul de telefon 0771-614.324", precizează Aniko.

Adopţie controlată

Aceeaşi fundaţie olandeză a găsit câte un stăpân în Ţara Lalelelor pentru 42 de feline din adăpost. "Fiecărei persoane din străinătate care adoptă o pisicuţă îi cerem să ne trimită periodic poze cu pisica, să vedem cum e. În cazul adopţiilor din Oradea, noi ne asigurăm prin formularul de adopţie dreptul de a vizita pisica, pentru a vedea în ce condiţii creşte", spune orădeanca.

Deşi această condiţie îi poate face pe cei care vin la adăpost să adopte o pisică să se răzgândească, voluntarii nu renunţă la ea, căci este modalitatea lor să se asigure că felinele vor fi bine îngrijite. În schimb, Aniko garantează că pisicuţa îi va oferi stăpânului său tandreţe şi îi va ţine moralul ridicat. "S-a dovedit ştiinţific că mângâierea unei pisici şi torsul ei ne fac mai fericiţi". Ea însăşi are acasă 6 pisici şi este convinsă că a găsit prin ele secretul fericirii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
mama pisi
50 % din oradeni nu au ce sa puna in farfurie si pe voi va intereseaza mitele si ciinii?aceasta fosta receptionera era si este mare iubitoare de bere in primul rind,din cauza bauturii si-a pierdut serviciul ,pe cind era angajata la adapostul de ciini vindea hrana ciinilor pt tigari,cunoastem "marfa". doar ca nu a tinut figura prea mult.acum cere ajutor pentru pisici?poate gaseste fraieri
Postat 13 August 2013, 17:01 de sani
jionica fara...minte
Daca Ionica si-ar sparge capu....l mic cu un ciocan cred ca gasi mai mult creier.sau poate nu......
Postat 13 August 2013, 16:22 de uha
moldoveanu'
Mai jionjica vezi ca se zice altfel nu se zice dansa...e mai complicat de scris insa...
Postat 13 August 2013, 11:22 de Adi
nimic nu este ceea ce pare...
no comment...sta matul in coada...
Postat 12 August 2013, 18:39 de O oarecare
ce face aprimaria ?
Cum sprijina Primaria protectia animalelor ?Va spun eu cum,punind politia comunitara sa amendeze iubitorii de animalute care dau mincare pisicilor deasemeni comunitare,in baza unor reclamagii de genul Monique si Ionica .Si noi facem parte din grupul ,,prietenii pisicilor,,ajutam cu ce putem,bani,hrana , pur si simplu mergem sa le mingaiem,pentruca pisicile au nevoie in afara de hrana si de dragoste.
Postat 12 August 2013, 18:25 de U din O
titul vietii
@ MONIQUE DERECICHEI: cum poate o persoana care scrie "sintetii penibili" sa iubeasca animalele? nivelul de inteligenta e prea scazut pentru acest personaj sa se poata bucura de acest dar al vietii. inapoi in grota cu tine.
Postat 12 August 2013, 16:54 de -_-
din pacate ai dreptate
Asa e cum spune comentatorul 'mine'.Din pacate unele animale pe 2 picioare n-au reusit sa inteleaga un lucru elementar; animalele sint niste fiinte nevinovate care nu se pot apara multe dintre ele.De aceea oamenii normali le acorda afectiune si grija.Rusine lui 'ionica' si lui 'MONICA DERECICHEI', acestea dint persoane care nu iubesc nici oamneii cu atit mai mult animalele.Ca sint pisici, caini,caprioare,pentru acestia,animalul nu conteaza.Pariez ca sint persoane care au suferit mari abuzuri in copilarie si de aici ura lor impotriva pisicilor.
Postat 12 August 2013, 15:10 de Pt mine
Hm
Ionica, tu nu esti nici macar la nivelul animalelor. De ce nu se dedica semenilor? Cu "specimene" ca tine si ca "MONIQUE DERECICHEI" specia umana nu prea trebuie protejata. Pacat...
Postat 12 August 2013, 10:39 de mine
haha
Oare de ce nu se dedica semenilor ? Animalele sunt la nivelul dansei ? Sau mai bine zis, dansa a regresat la nivelul animalelor ? Saraca femeie si-a pierdut mintea.
Postat 12 August 2013, 02:41 de ionica
Iubiti animalele si copii !!
Iubiti animalele si copii !!! Va mai amintiti de acel minumat film de acum cam 40 de ani?? si un cantec frumos !!!! Da iubiti copii, animalel, viata !!!! Nu putem trai singuri, noi oamenii pe acest pamant !!! Am primit in grija< de la Dumnezeu< toate vietuitoarele pamantului !!!! Sa nu uitam sa iubim si sa respectam viata sub toate formele ei caci numai asa vom invata sa ne iubim si respecta semenii !!!
Postat 11 August 2013, 23:47 de scortosul
Felicitari1
Felicitari doamnei Farago!
Postat 11 August 2013, 21:14 de Oradean
IUBITI ANIMALELE!
FELICITARI ! Pentru cei care iubesc animalele si pentru Bihoreanul care apreciaza si mediatizeaza acest gen de activitati! Tot respectul pentru voi!
Postat 11 August 2013, 20:34 de Nadia R
sintetii penibili
Alfel de subiecte nu puteti sa scrieti la bihoreanu ?Cui mai pasa de niste mite?de oameni simplii cind scrieti ?
Postat 11 August 2013, 18:24 de MONIQUE DERECICHEI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON