URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2016, 09:37

Luptătoarea de aur: Multiplă campioană europeană şi naţională, judoka Larisa Florian este una dintre cele mai de succes sportive ale Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanca Larisa Florian străluceşte într-o lume aspră, a loviturilor şi a durerii, dar şi a tăriei de caracter. Una dintre cele mai bune judoka ale României, multiplă campioană naţională şi europeană, premiată la mai multe gale locale, tânăra are ambiţia supremă a fiecărui sportiv: o medalie olimpică.

Deşi nu s-a calificat la ediţia din acest an, Larisa se antrenează din greu pentru ca în 2020 să intre pe tatami la următoarea, programată la Tokyo. Chiar în patria acestui sport...

Din întâmplare

Larisa Florian nu e unul dintre sportivii care ştiau de mici că vor face performanţă. "Eu voiam să mă fac doctoriţă", mărturiseşte tânăra, ajunsă acum la 20 de ani. Părinţii, oameni simpli din Oradea, au lăsat-o să-şi aleagă singură drumul, iar de judo s-a apucat aproape din întâmplare.  "Aveam 9 ani şi făceam atletism la Liceul Sportiv. Antrenorul Aurelian Fleisz a venit să împartă pliante despre cursurile de judo. Eu eram oricum mai băieţoasă şi m-am gândit că mi-ar plăcea", povesteşte Larisa. Aşa, aproape pe nesimţite, şi-a descoperit pasiunea vieţii.

A început antrenamentele cu profesorul Fleisz, care i-a rămas antrenor şi în prezent, când este legimitată la JC Liberty CSM Oradea. "Primele cursuri au fost mai mult tehnice, de disciplinare, dar îmi plăceau la nebunie acrobaţiile", spune fata, care curând a abandonat atletismul pentru a se concentra exclusiv asupra luptelor pe tatami.

Aur după aur

Că a făcut o alegere bună s-a văzut rapid: la 12 ani, Larisa a devenit pentru întâia dată campioană naţională, performanţă pe care a repetat-o apoi aproape în fiecare an! După mai multe medalii şi cupe obţinute în ţară, în 2010, la 15 ani, şi-a căpătat şi faimă internaţională. A câştigat locul al cincilea la Campionatul European de Cadeţi, iar câteva luni mai târziu acelaşi loc cinci la Campionatul Mondial pentru juniori, devenind astfel una din cele mai bune judoka din lume.

Prima medalie cu greutate a câştigat-o în 2011, când a devenit campioană europeană la categoria Under 23, în acelaşi an smulgând aurul la Festivalul Olimpic al Tineretului European şi bronzul la Mondialul pentru cadeţi. Doi ani mai târziu, Larisa a cucerit din nou aurul la Europene, reconfirmându-şi certa valoare.

De anul trecut, orădeanca evoluează la seniori, unde concurenţa e şi mai acerbă, reuşind să se claseze a V-a atât în Campionatul European, cât şi la European Games, adjudecându-şi, de asemenea, şi titlul naţional.

Cu gândul la Tokyo

În ciuda performanţelor, Larisa vorbeşte cu modestie despre palmaresul de până acum. "Am muncit mult", zice ea, povestind că întreaga adolescenţă şi-a petrecut-o pe tatami, antrenându-se de două ori pe zi de lunea până vinerea şi o dată sâmbăta. "E obositor, sunt zile când după antrenament tot ce vreau este să mă trântesc în pat", mărturiseşte fata. S-a străduit însă să-şi facă mereu timp şi pentru prieteni, ca să nu simtă frustrarea că şi-a consumat tinereţea echipată doar în kimono. Şi spune că, deşi în concursuri e cât poate de ofensivă, când merge la distracţie se dichiseşte ca orice altă colegă de generaţie...

Tânăra spune, totuşi, că nu-şi va încuraja copiii să facă sport de performanţă. "Mişcare da, dar nu de performanţă. Sunt multe sacrificii de făcut şi un performer îşi riscă mereu sănătatea. Eu am o operaţie la cot, voi trăi toată viaţa cu două şuruburi în mână. În plus, aproape mereu am mâinile şi picioarele bandajate", explică Larisa.

În ciuda acestor suferinţe, sportiva recunoaşte că nici prin cap nu-i trece să se lase de judo. Vara aceasta va absolvi facultatea la Oradea, unde se specializează în Kinetoterapie, dar încă nu va profesa. Vrea să-şi continue pregătirea sportivă, ba s-o şi intensifice, deoarece o urmăreşte regretul de a nu fi reuşit să se califice la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, din Brazilia. Ţelul pentru care munceşte din greu e, aşadar, calificarea la cele din 2020, care se vor desfăşura la Tokyo, pentru că îşi doreşte mai mult decât orice o medalie olimpică. Şi ce bucurie mai mare ar putea avea decât s-o obţină taman în ţara care a inventat judo-ul?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON