URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2014, 13:46

Lucrările universitarilor orădeni, verificate cu un soft anti-plagiat

La cererea rectorului Constantin Bungău, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea le-a transmis tuturor profesorilor recomandarea de a verifica lucrările de licenţă sau dizertaţie ale studenţilor într-un soft anti-plagiat.

Programul este disponibil online, iar Comisia a transmis fiecărei structuri a Universităţii site-ul de unde poate fi descărcat, precum şi sugestia de a promova programul pe paginile de internet ale fiecărei facultăţi.

"Este un program gratuit, în limba română, aşa că se potriveşte mai bine lucrărilor de finalizare a studiilor, care sunt şi ele în română, decât articolelor ştiinţifice scrise de profesori, majoritatea în limba engleză", a explicat, pentru BIHOREANUL, preşedintele Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău. Totuşi, şi lucrările cadrelor didactice pot fi verificate.

Soft-ul este uşor de folosit: lucrarea este scanată, iar programul indică site-urile pe care se regăsesc elemente din ea şi în ce procent. Unii universitari spun, însă, că baza de date folosită de program este una destul de restrânsă, astfel că aplicaţia poate să nu identifice fiecare plagiat.

Pe de altă parte, Comisia de Etică a Universităţii şi-a făcut public raportul pentru anul 2013, arătând că a avut în analiză doar două cazuri, ambele bazate pe reclamaţii de plagiat.

Unul dintre cazuri a vizat două cărţi apărute la Universitatea din Oradea şi semnate de cadrele didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Otilia Bradea şi Bianca Paşca. Rezultatul anchetei n-a fost clar, întrucât Comisia a constatat că cele două cărţi nu au mai fost tipărite, iar codul lor ISBN fusese retras, aşa că nici nu le-a mai verificat.

În cazul celei de-a doua reclamaţii, Comisia a constatat un plagiat. Mai precis, a stabilit că o lucrare publicată în 2009 de Otilia Gheorghe Labău, Gabriela Muţiu şi Hortensia Ioniţă, primele două cadre didactice tot la FMF, este aproape în întregime copiată. Înainte ca verdictul să fie dat, Labău a demisionat, astfel că nu a mai fost sancţionată în niciun fel. În schimb, Gabriela Muţiu a convins Comisia că n-a avut nicio legătură cu articolul incriminat şi că n-a avut niciun folos de pe urma lui, aşa că s-a ales doar cu un avertisment.

Numărul mic de sesizări făcute anul trecut dovedeşte, în opinia Comisiei, că în 2013 "conduita academică a fost respectată de cea mai mare parte a cadrelor didactice şi studenţilor din universitatea noastră".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sorbonica!!!1
Sorboneii astia tb dovediti ca au plagiat cu nerusinare!!! Sa le fie rusine.
Postat 12 Martie 2014, 19:26 de Univ.
IBAN
CODUL IBAN ??????????????????????? ISBN cred ca voiai sa spui !!!!!!!!
Postat 12 Martie 2014, 14:49 de carmencita
google e mai bun
Dar de ce numai lucrarile studentilor? Eu de ceva vreme ma straduiesc sa verific una din tezele de doctorat ale non valorii MIB! O asemenea persoana care a ratat doua admiteri la facultate si a carui ascensiune a inceput dupa extinderea SORBONICII si luarea lui sub aripa protectoare a lui Filip NU POATE FI AUTORUL CELOR DOUA TEZE DE DOCTORAT! Eu am in studiu lucrarea \"Bugetul si contabilitatea comunitatilor locale intre starea starea actuala si posibilitati de modernizare\" si pana la urma sper sa descopar si sa dovedesc ceea ce mi-am propus! Chiar daca nu o voi face cu ajutorul vreunui soft. Au plagiat ei altii(mult mai tari), o non valoare care nu stapaneste nici macar gramatica limbii romane cred ca a facut la fel. Deocamdata e suspiciune...
Postat 12 Martie 2014, 14:35 de TDS
e mai bun Google
cel mai bun "soft anti-plagiat" este ... Google. In principiu, orice motor de cautare, cat de cat OK. se selecteaza un fragment de text si se pune pe motorul de cautare, Google, de exemplu...e bun si Yahoo sau Bing. Astfel se gaseste imediat sursa, ori articolul plagiat, ma rog, care contine "bucata" de text identica in alt articol. conditia,, evident, este sa existe documentul in format text, nu scanat sub forma de imagine :) si sa fie publicat pe internet.
Postat 12 Martie 2014, 14:33 de VG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON