URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2012, 19:06

Mitingul orădenilor s-a mutat din centru la Prefectură şi la sediul PDL: "Prefectul e un laş!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au adunat marţi, la ora 18, pentru a treia seară consecutiv pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate adoptate de preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc.

Prezenţă slabă

Odată cu lăsarea serii circa 100 de orădeni, înarmaţi cu steaguri, portavoci şi pancarde, s-au adunat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Protestarii şi-au făcut încăzirea scandând "Oradea, trezeşte-te!", "Demisia!", "Alegeri anticipate!", fluierând, huiduind şi cerând orădenilor să se alăture manifestaţiei cu sloganele "Dacă vă pasă, nu staţi în casă!" şi "Lăsaţi televizorul, veniţi cu poporul!".

Orădenii adunaţi la statuie au mai scandat "Udrea, chioru' şi piticu', să meargă după nea Nicu!", "Du-te după mă-ta, şi adu-ne flota!" şi, deja celebrul "Ieşi afară, javră ordinară!".

Din grupul protestarilor au făcut parte pensionari, foşti revoluţionari şi tineri abia trecuţi de vârsta majoratului, mulţi chiar elevi. Numărul relativ mic de protestatari veniţi la miting i-a dezamăgit până şi pe manifestanţi. "În Bucureşti stau oamenii în frig ore întregi. În oraşul ăsta suntem 200.000 de orădeni, aici la statuie ar trebui să fim acum barem 25.000 de oameni", a spus unul dintre protestatari.

Anti-BIHOREANUL

La manifestaţia din centrul oraşului au putut fi văzute pancarte cu "Jos taxa auto!", "Demisia!", "Nu comasării alegerilor!" şi "Jos mafia!". În mulţime a apărut inclusiv o pancardă cu mesajul "Ziarul BIHOREANUL şi TVR, slugile PDL!", slogan care a şi fost scandat de un grup de tineri. Cel mai probabil aceştia au fost mobilizaţi de consilierul local din Sântandrei Mihai Gabor, mai celebru sub porecla Grecu, care a putut fi văzut de-a lungul serii în preajma lor. 

Individul s-a arătat deranjat că a fost etichetat - nu gratuit, ci din pricina scandalurilor violente în care a fost implicat - "interlop" în relatările despre mitingul din seara precedentă la care a fost mult mai activ, scandând minute în şir şi fluturând un drapel tricolor. De altfel, Grecu şi-a manifestat aversiunea făţiş: "Nu mă mai fotografia! M-aţi făcut interlop! Eu sunt om politic! De 5 ani numai de mine scrieţi!", a protestat acesta în faţa fotoreporterului BIHOREANULUI.

De la statuia lui Mihai Viteazul manifestaţia s-a mutat în Parcul Traian. Protestatarii s-au deplasat încolonaţi, scandând lozinci anti-guvernamentale fără a provoca tulburări şi fără a încălca regulile de circulaţie. "Toată lumea, pe trotuar! Nu traversaţi decât pe culoarea verde!", a ordonat un bărbat în portavoce. Din Piaţa Unirii până în Parcul Traian, trecând pe Corso, grupul a crescut în număr, manifestanţilor adăugânduli-se mai bine de o sută de orădeni.

"Să vină prefectul!"

În faţa Prefecturii, la vederea jandarmilor, cei circa 250 de manifestanţi au scandat "Şi jandarmii sunt ca noi, plini de griji şi de nevoi!" şi "Fără violenţă!". Grupul adunat în parc a solicitat la unison prezenţa prefectului Gavrilă Ghilea: "Să vină prefectul!".

În numele manifestanţilor, orădeanul Teodor Octavian Tripon a cerut jandarmilor să vorbească cu reprezentantul Guvernului în teritoriu. Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Ioan Huluban, prezent la faţa locului, a luat act de cererea protestatarului, după care, retras într-un colţ, a avut o scurtă convorbire telefonică cu prefectul. "Sunt afară circa 150 de orădeni. Vor să vorbească cu dumneavoastră. Nu sunteţi în localitate? O să le spun să lase un memoriu", a spus el în telefon.

Vestea că prefectul Ghilea nu va veni să vorbească cu mulţimea i-a iritat pe protestatari care, revoltaţi, au scandat minute în şir "Prefectul e un laş!". Grupul s-a mutat apoi, huiduind, în faţa sediului PDL Bihor, de peste drum, unde a scandat din nou "Demisia!", "Hoţii!", "Anticipate!" şi şi-au îmbogăţit repertoriul cu mesaje noi, precum "Băsescu şi PDL ne mănâncă zilele!" şi "Filip şi cu Ghilea ne-au mâncat averea!". Pentru că sediul PDL era închis mulţimea s-a mutat din nou în centru.

Protestele continuă

Reveniţi pe platoul din Piaţa Unirii, manifestanţii au scandat minute în şir "Vrem anticipate!" şi "Să vină studenţii!". "Mâine seară ne vedem la ora 18 şi facem acelaşi traseu la Prefectură!", a spus Octavian Tripon în megafon. La auzul mesajului, pe la ora 20.30, cei circa 100 de tineri care au rămas în faţa statuii au început să scandeze: "Nu plecăm acasă!". "Aşa nu o să îi scoatem pe oameni în stradă! Să mergem printre blocuri şi să scandăm acolo", a cerut în tânăr. Propunerea lui a fost respinsă însă imediat de cei mai în vârstă. "Sunt magazine, sunt maşini parcate. Dacă cineva sparge ceva îţi asumi tu răspunderea?!", a spus un bărbat.

Răzbiţi de frig, curând grupuri mici de protestatari au început să se disperseze. Cei mai vocali chemau însă în continuare mulţimea în stradă cu mesajul: "Nu plecaţi acasă, nu plecaţi acasă" şi "Jos Guvernul!". Circa o jumătate de oră mai trâziu, în piaţă abia dacă mai erau 50 de manifestanţi, iar la ora 21 protestul s-a stins de tot.

Oamenii au plecat la casele lor, cu gând să revină miercuri seară, la ora 18. Până atunci, în cursul dimineţii manifestanţii vor să ceară venirea prefectului Gavrilă Ghilea în faţa protestarilor. "O să depun mâine dimineaţă un memoriu la Prefectură prin care voi cere să vină prefectul în mijlocul nostru, să asculte problemele oamenilor", a spus Tripon.

Manifestaţiile au fost urmărite pe toată durata serii de un echipaj de jandarmi amplasat strategic pe una din străzile adiacente şi de o autospecială a Ambulanţei pregătită să intervină în orice moment. Mitingul s-a desfăşurat însă paşnic, fără nici un fel de pagubă. "Nu am amendat pe nimeni. Nu au existat violenţe", a declarat la încheierea manifestărilor Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
protest
Protestarii aveau lozinci cu "Jos taxa auto",asadar protestul nu a fost initiat de nici un partid.Oamenii au dorit sa-si arate nemultumirea,faptul ca nu mai au ce pune pe masa pentru familie, copii, nu au bani de achitat facturile etc..
Postat 18 Ianuarie 2012, 15:18 de ani
mândrie națională
mândria naționala și respectul de sine începe sa apară. Nu fiți rai! Începem sa inspiram democrația. Nu taceți dacă aveți ceva de spus. Daca totul e ok pt voi și familia voastră va înțeleg. Daca nu, nu! Nu va consumați energia cu bârfe! Concentrați-va acum la ceea ce vreți și faceți ceva în privința asta! Felicitări pentru cei sinceri cu ei înșiși!! Faceți zilnic ceva în vederea atingerii obiectivului ales! Daca nu, atunci nu va plângeți, nimeni nu o sa va pună vorbe în gura sau sa va împingă de la spate!
Postat 18 Ianuarie 2012, 12:57 de ioan ionel
schimbare
Ar fi cazul sa nu aruncam in derizoriu buna intentie a unor romani care vor o alta atitudine a statului fata de ei.Cred ca trebuie sa SCHIMBAM protestul care acum se manifesta prin hiuduieli si poezioare infantile,intr-un mod care sa ne permita lansarea unor idei care sa duca la rezolvarea multelor noastre probleme.Propun ca in strada sa avem si dialog intre noi ,sa ne putem expune punctual parerile.Altfel, fara a evolua ,miscarea noastra se va stinge si ticalosii din partide au invins iar.
Postat 18 Ianuarie 2012, 10:01 de c.c.
PDL vrea binele tarii .....
Citind articolul de ieri si cel de azi , citind si comentariile sunt convins ca inca un comentariu din partea mea ar fi complet neavenit . Si totusi, vreau sa scot in evidenta un aspect care ma doare , fiindca ii cunosc pe cei de la Bihoreanul de multi ani, stiu ce au facut in presa si in general pentru democratia din Romania si ii respect .Daca o parte a populatiei Romaniei este nemultumita de ce se intampla cu tara lor au dreptul sa o spuna chiar si in strada.Stie oricine ca acolo unde se aduna o masa de oameni ajung si anumite ,,figuri" pitoresti, de cele mai multe ori sigur fara simpatia celor multi. Sa scoti in evidenta tocmai acest aspect, ca nota de baza a informatiei , chiar daca tu nu esti de acord cu miscarea revendicativa , pentru a arunca in derizoriu durerile celor multi , nu mi se pare corect , nu e cinstit .(acsste amanunte puteau forma o paranteza).Asa cred eu ,cu toata simpatia pentru oamenii de la Bihoreanul !
Postat 18 Ianuarie 2012, 08:53 de suparatu
Turma si-a gasit cioban
Apai daca a ajuns ,,oradeanul'' teodor octavian tripon vocea ,,meselor'', chiar ca e rau in tara, fratilor ! Asta are scandalul in gene iar hotia si mai si ! Ca a facut taraboi la liceul de arta, unde-i invata odraslele, treaca-mearga. Dar susnumitul a fost si un vames destoinic ! Uitati-va cat de ,,destoinic'' era el prin 2001 :,,Judecatoria Oradea ii judeca in stare de arest preventiv, incepand cu data de 21 septembrie 2001,[.....] si pe Teodor Octavian Tripon (33 de ani), pentru abuz in serviciu si fals, deoarece au permis vamuirea a 78 de autoturisme cu incalcarea normelor vamale si utilizarea de documente falsificate, cauzand o paguba de 7,2 miliarde lei, prin neplata taxelor vamale.'' Bag seama ca el, grecu si altii erau ,,intelectualii'' pe care-i astepta mos trif !
Postat 18 Ianuarie 2012, 05:13 de .
kurva udemerista
se intinde cu toti la rand !!!!!!!!!!! huu...............
Postat 18 Ianuarie 2012, 01:55 de huuu........
...
Eu merg tot in tramvai tu te plimbi in BMW`u nu il merit si eu oare Grecule ? Ca mine sunt multi terminam facultati in timp ce noi dam la master tu dai la femei bani grei, pe sub fuste sari ca o lacusta. Cine ma asculta? Toti mai putin tu morti de foame suntem toti mai putin TU esti ala care ti-ai facut plinu poti sa fii tu cum vrei nu ai cuvantu urmatoarea revolutie vom sta toti in rand RAZAND nu o sa ai ce face o sa cerem pace cu capu sus. Toti copii acuma plang de datorii zi stii da? Tu stii pe dracu tie iti sta pe BANI NU PE PICIOARE PATU si bagi la saltea hai baga la saltea cine ... ii da banii si lu maicamea ? Pensia maxim 7 milioane tu nu o sa mori in ... ca ea de foame da nu o sa moara nici ea ca ma are pe mine ca mine suntem multi cu dorinta de a ne pisa pe tine ;) si pe toti din USL si de la guvern ;) toti de la A la Z ! JOS MAFIA JOS INTERLOPII PLECATI DIN TARA ASTA SI RAMANETI PRIN ALTA PARTE NE-ATI FACE O FAVOARE ! STII BINE CA TU NU ESTI UNU DINTRE NOI !
Postat 18 Ianuarie 2012, 00:58 de Anonimul
bai interlopule!
Ca sa vezi, a devenit manifestantul Grecu brusc sensibil. Mai nou se vrea politician responsabil, cu pancarta si drapel, nu interlop cu praf in nas si sabie ninja in maini. Grecule, citeste DEX-ul, dar nu tot, sa nu obosesti, ci numai termenul de interlop, ca sa vezi ce bine te prinde. Dup-aia cheama avocatul si da-te singur in judecata, sub acuzatia de fraier. INTERLÓP, -Ă, interlopi, -e, adj. Care are o reputație proastă; rău famat, dubios, suspect, deocheat. – Din fr. interlope. Sursa: DEX '98 INTERLÓP ~ă (~i, ~e) 1) Care desfășoară o activitate nelegală, suspectă. 2) Care are o reputație rea. /<fr. interlope. Sursa: NODEX
Postat 18 Ianuarie 2012, 00:43 de Anti-fraieri
PDL USL = ACEEASI MIZERIE !
Grecule nu uita ASTA NU E REVOLUTIA TA ! STAI ACOL LINISTIT IN AVEREA TA FURATA SI IN OAMENII PE CARE I-AI RUPT IN BATAIE ;) DORMI LINISTIT CA VA AVEA GRIJA POPORU SI DE TINE CA SI DE AIA DE LA PUTERE P.S. NU STIU DE CE II DATI NUMELE? DENIGRATI ACESTE PROTESTE CU ACEST NUME ;) MAINE AR TREBUI SA SE STRIGE GRECULE NU UITA ASTA NU E REVOLUTIA TA ! A 3-A POSTARE SA VEZI BINE CE SCRIU AICI ! Nu imi pasa de voi imi puteti omori trupu da sufletu niciodata & o sa aveti voi judecata daca nu aici dincol ;)
Postat 18 Ianuarie 2012, 00:10 de Sergiu
niste distrusi...
Fratilor, sincer ma mir cum dracu sunt atatia idioti care pun botu` la reactiile unor distrusi , corupti, etc.... Dupa ce ce 20 de ani hotii din PSD au furat si distrus viitorul Romaniei, acum ca s-au luat niste decizii drastice pentru a supravietui cu demnitate hai sa ne facem de cap! Traiasca anarhia! Cu siguranta multe legi pot fi imbunatatite, dar sa iesi in strada si sa faci pe eroul...e putin penibil, uitati-va la poze! Oricum nu se rezolva nimic, daca vreti altceva, mergeti la vot in numar cat mai mare! Dar nu! Can d sunt votarile, 50% nu participa, dar de comentat ulterior comenteaza... Istoria cu siguranta va judeca daca deciziile lui Boc si Basescu au fost juste sau nu! Pana atunci, mars in casa pupincuristilor!
Postat 17 Ianuarie 2012, 23:39 de Alinus Maximus
Speranta desarta.
Oamenii sunt dispusi sa iasa in strada atunci cand insatisfactia prezentului este asociata cu speranta unui viitor mai bun. Din pacate, ne lipseste speranta!
Postat 17 Ianuarie 2012, 23:23 de SAFE
xxx
cativa din cei care apar in poze par oameni normali si cinstiti in mania lor. pe altii cei interesati ii pot recunoaste ca membri ai organizatiilor locale ale unor partide, altii par putin dusi de acasa in vreme ce restul par ajunsi acolo din intamplare, din confuzie sau din dorinta de scandal. imi aduc aminte ca la critical mass (intrunirile bicicliste bianuale care sunt si ele un protest pentru anumite lucruri) eram mai bine de 500 de oameni si nu se punea nici pe departe problema unei "revolutii" asa cum nici nu ne bagau ziarele in seama. si totusi ce vor oamenii astia?
Postat 17 Ianuarie 2012, 22:52 de xxx
Drogati+Beţivi
Uitaţi-vă in poze deoarece se vede pe ei ca niciunul nu e treaz.....altfel cred ca le-ar fi si putin frig...unde-i grecu sa va arunce niste pastile sa mai rezistati:))
Postat 17 Ianuarie 2012, 22:38 de alex
poporul care cine?
intreb si eu,oare cei care au stat acasa si nu au iesit in strada,care o fi opinia lor? jos basescu sau?nu mi se pare corect si nu e democratic,cateva mii de oameni sa se simta ca o majoritate si sa dea jos un guvern sau un presedinte,cei care au stat acasa poate gandesc altfel,in climatul actual economic din lume romania sta bine chiar daca populatia sufera, macar nu cadem in haos si in incapacitatea de a mai putea plati pensiile si salariile,dar nu e departe de asta daca se continua asa,oricare ar veni la putere in caz ca se fac alegerii,nu va putea garanta o mariire si sau scadere de taxe pt. ca nu au de unde,unii nu vor putea intelege ce am scris fiindca nu gandesc doar individual sau cu efect de turma,nu pot gandi global,asta e cultura in romania.
Postat 17 Ianuarie 2012, 22:34 de careva
nu numarati ca anastase
au fost mai multi de 200. Numarati mai bine data viitoare!
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:30 de anca
NO PROBLEM
Nu-I nevoie,pune curul tau portocaliu sa-l inrosim.
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:27 de @parelnicu
pt. parelnicul
@ parelnicul daca tie iti place sa traiesti in tara in care nu stii daca ai bani sa iti cumperi mancare a doua zi, o tara in care taxele se inmultesc de pe o zi pe alta, inseamna ca ori furi ca un nesimtit ca si restu care conduc tara asta ori il pupi si tu in fund pe "domnul" presedinte ca si restu de prosti care visati cai verzi pe pereti... macar ai bun simt fata de cei care ies in strada si isi sustin un punct de vedere. Toti care ies in strada sunt oameni cu coloana vertebrala carora nu le este frica sa se exprime in public. Tu in schimb stai bine mersi in spatele unui monitor si comentezi ca un prost, si te bagi in seama ca si musca in * din lipsa de ocupatie... este o vorba " daca taceai, filozof ramaneai" ...
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:23 de tinu
h
ghilea e pe centura impreuna cu luceafarul
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:20 de h
NU PUN BOTU !!
Nu cred ca e las !!! Cred ca e foarte normal la cap ! Ce ati vrea sa faca? Sa iasa si vre-un "nervos" sa-i de in cap? Ce oate sa discute cu galagiosii incalziti ? nimic Ar fi doar un recep[tor de injuraturi a unei haite care nu stie la ora asta decat DEMISIA !! si dupa aia ???? USL-ul lui ilici ??? Vai de noi , tat la boraturile alea !!! Astiqa au facut un pic de curatenie in bugetari si in gestionarea bugetelor scotand la lumina multe minciuni . Bugetarii si APV-istii putorile ationale ies acu sa zbiere ca magarii pe ulite dupa favoruri pierdute !!! Noi , taxaxi nu punem botu lapropaganda lui Vantu si Felix-motanu !!!
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:12 de parelnicul
hai basescu ...
... LA PUSCARIEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!
Postat 17 Ianuarie 2012, 21:12 de eu
demiterea TRAIAN BASSESCU!
HAI Romania! TRAIAN BASESCU tine de trecut!
Postat 17 Ianuarie 2012, 20:54 de demiterea BOC!
!
Oradeni adevarati! :)
Postat 17 Ianuarie 2012, 20:34 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON