URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2018, 17:08

Liderul PPMT, Szilagyi Zsolt: “Sunt şocat de reacţia dură şi negativă a parlamentarilor români pe tema autonomiei!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilágyi Zsolt, se declară şocat de reacţia "dură şi negativă" a parlamentarilor români faţă de declaraţia comună de luni a liderilor partidelor minorităţii maghiare din România, care au semnat o rezoluţie comună la Cluj, prin care cer autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

"Vă spun sincer că m-a şocat faptul că partidele reprezentate în Parlamentul României au avut o reacţie destul de dură şi negativă, regretabilă, spun eu, fiindcă, într-o democraţie, nu poţi să negi rolul dialogului", a declarat, marţi, Szilágyi, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea.

Preşedintele PPMT a făcut un apel la "un dialog sincer" pe tema autonomie solicitate de maghiari, autonomie care, în opinia sa, este "cea mai profundă şi mai puternică declaraţie de loialitate faţă de Statul Român".

"Nu există o declaraţie mai profundă, mai puternică, de loialitate faţă de Statul Român, decât autonomia. Autonomia se va realiza în cadrul statalităţii române şi vorbim despre funcţionalitatea statului. Când vorbim despre regionalism, despre delegarea puterilor de la Bucureşti către anumite comunităţi etnice, religioase sau regionale, atunci vorbim despre funcţionalitatea statului român", a explicat liderul PPMT, care a recunoscut însă că întâlnirea de la Cluj nu s-a concretizat într-un plan de acţiune comun.

"Deşi ideea unui parteneriat strategic ar fi fost de dorit, iar noi am propus înfiinţarea unei comisii comune pentru elaborarea proiectelor de legi pe tema autonomiei, ideea unui proiect comun nu a fost acceptată de UDMR şi PCM", a spus Szilágyi.

În timp ce în cazul Ţinutului Secuiesc preşedintele PPMT vede o autonomie teritorială, în cazul maghiarilor din Partium (ce cuprinde şi Bihorul), Szilágyi spune că s-ar cere o autonomie culturală, asemeni celei pe care o au românii din Ungaria sau Serbia.

"În principiu, ar însemna înfiinţarea unui Consiliu al autoguvernării maghiarilor, care ar beneficia de fonduri guvernamentale pentru administrarea proiectelor legate de cultură, educaţie, administraţie", a explicat Szilágyi, convins că, prin aceste forme de autonomie, statul român ar oferi maghiarilor nu numai egalitate în drepturi, ci şi egalitate în şanse.

"Noi, maghiarii, suntem factori constitutivi ai statului român, ne considerăm cetăţeni cu drepturi depline şi credem că trebuie să înceapă un dialog sincer şi constructiv între maghiari şi români chiar dacă avem viziuni diferite. Fac din nou apel la liderii politici români să accepte dialogul, să nu nege că dialogul ne poate aduce mai aproape de soluţie", a mai arătat liderul PPMT.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Poate
vreti sa-l vizitati pe Puigdemont in Belgia.Pe perioada nedeterminata !
Postat 10 Ianuarie 2018, 13:21 de nealiniat
Au chiar si dreptul de a pleca de unde au venit
18 minoritati sunt reprezentate in parlament si nu avem probleme cu niciuna nici chiar cu tiganii doar cu ungurii care au ramas cu mentalitatea de asiatici demonstrand ca Europa nu-i de nasul lor.
Postat 10 Ianuarie 2018, 08:42 de Ducustrigacucu
In primul rand...
cu ce drept acesti maghiari care sunt maxim 20-30% in judetele Bihor, Salaj si Satu Mare isi permit sa ceara ceva in numele nostru, a romanilor care lucuim aici, romani care suntem 60-70%, fara sa ne consulte si fara sa se supuna la vot? Noi nu trebuie sa fim consultati? Democratia si votul au fost suspendate? ... Partium e o regiune inventata dupa o singura regula: luam 6-7 sate din Bihor, 6-7 sate din Satul Mare si Salaj cu populatie preponderent maghiara si am nascocit o regiune in care populatia maghiara e de 50-51% si ... afara cu romanii... In al doilea rand se tot aminteste de de promisiunile care au fost facute acum 100 ani maghiarilor, ati uitat insa ca prin dictatul de la Viena si creimele de la Ip si Traznea pe care v-ati considerat indreptatiti sa le faceti ati pierdut orice drept? La voi orice autonomie se traduce prin epurare etnica, secesiune pe toate planurile si chiar suprimarea fizica a celorlalte etnii... a se vedea epurarea evreilor din Oradea.
Postat 10 Ianuarie 2018, 08:02 de ionel82
Ineptii
Pai asta zice ca transferul puterilor de la Bucuresti in reiunea autonoma sustine functionalitatea statului. Nu stiu ungureste, poate tradus are alt inteles dar in Romana din Romania e doar un vant in vant (ca sa nu fiu porcos in exprimare desi nu merita). Ca sa vezi cat is de prosti, aia acolo nu au industrie, abia isi acomodeaza locuitorii lor sa munceasca si ei vor autonomie. Astia is ca englezii, prosti, cer ceva da habar nu au ce conditii le s-ar putea impune dupa ce primesc ce au cerut. Pana atunci ar fi bine sa taca din gura ca sufera destul romanii in tara lor, in cele 2 judete... Nu de alta dar ar mai putea completa cu inca 2 judete)
Postat 10 Ianuarie 2018, 06:36 de poiu
solutie
Nu mai fi socat. Ia un distonocalm si-ti trece.
Postat 09 Ianuarie 2018, 20:01 de andreimagheru
bunul simţ
După ce pe toate gardurile scrieţi şi ungureşte, vezi doamne că doară să înţeleagă ungurii. Mă voi vreţi să văurcaţi iar cu curul pe capul românilor cum aţi făcut în trecut. Se zice că cocoşul se va tot zbate dar D-zeu nu va mai îngădui asta.
Postat 09 Ianuarie 2018, 19:08 de Iancu_Remus
i-auzi si la asta!!!
cica e socat! daca ramane socat si nu isi mai revine?
Postat 09 Ianuarie 2018, 17:35 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON