URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2012, 12:43

Liceeni pasionaţi de jurnalism, în vizită la BIHOREANUL (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna "Şcoala altfel", care scoate elevii din unităţile de învăţământ pentru a desfăşura activităţi de educaţie non-formală, cu aspecte practice, a adus, miercuri, în redacţia BIHOREANULUI un grup de liceeni orădeni curioşi să afle cum funcţionează un ziar.

Elevi în clasa a XII-a, profilul filologie-jurnalism, la Liceul Teoretic Lucian Blaga, tinerii au fost însoţiţi de profesoarele Anda Ardelean şi Valeria Ban, aceasta din urmă diriginta clasei, cu scopul de a afla cu ce se "mănâncă" meseria de jurnalist, mai cu seamă că mulţi dintre ei încă nu s-au decis pe ce drum vor s-o apuce după absolvirea liceului, la ce facultate îşi vor continua studiile şi ce profesie îşi vor alege.

Redactorul-şef Florin Ciucaş, alături de reporterii BIHOREANULUI, le-a explicat elevilor care este rolul jurnalistului, felul în care poate fi culeasă informaţia, cum poate fi "filtrată" în funcţie de relevanţa ei pentru cititori, ce presupune munca zilnică de documentare şi redactare, şi cum poate fi fructificată această muncă sub forma unor articole de presă ţinând cont de gradul de interes pe care o poate suscita şi de rigorile profesionale, sociale şi legale.

Liceenii au aflat, de asemenea, diferenţele între o ştire, un reportaj, o investigaţie şi un comentariu, iar pe parcursul discuţiei s-au dovedit interesaţi de cele aflate, formulând propriile întrebări şi observaţii. De pildă, tinerii au vrut să ştie în ce condiţii poate publica un jurnalist fotografiile făcute unor persoane oarecare ori ce instituţii reglementează presa, atât pe cea scrisă cât şi pe cea audio-vizuală.

Elevii au remarcat, totodată, că în media românească, mai ales în televiziuni, se petrec "derapaje" care determină manipularea consumatorilor şi care nu sunt deloc sănătoase pentru societate, dând ca exemplu tendinţa de a orienta telespectatorii spre anumite concluzii prestabilite ori de a transforma faptele banale în "evenimente" senzaţionale, în timp ce informaţiile utile sunt promovate mai puţin.

Înainte de a-şi lua la revedere de la jurnalişti, elevii au mărturisit că lucrurile aflate le-au fost de folos, pentru că i-au ajutat să înţeleagă mai bine mecanismul după care funcţionează presa, dar şi utilitatea acesteia în societate, ca "vehicul" al informaţiei între instituţii şi cetăţeni, dar şi ca şi "câine de pază al democraţiei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON