URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2021, 15:00

Leapşa prin Oradea: Jocuri, ateliere, teatru, concerte şi demonstraţii pe Crişul Repede, la festivalul Street Delivery

Leapşa prin Oradea: Jocuri, ateliere, teatru, concerte şi demonstraţii pe Crişul Repede, la festivalul Street Delivery ÎN AER LIBER. Cele trei zile de festival programează o sumedenie de ateliere, mai ales pentru copii, precum şi demonstraţii pe Crişul Repede, cu caiace şi paddleboard
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"În 2021, Street Delivery îşi pune pantalonii scurţi, ia mingea la subraţ şi creionează oraşul aşa cum am vrea să fie. Ne uităm la oraş prin caleidoscopul copilăriei. Un loc unde ideile sunt jocuri şi jocurile sunt serioase".

Aşa prezintă organizatorii cea mai nouă ediţie a festivalului Street Delivery, menit să pună reflectoarele pe frumuseţile oraşului...

Oradea în culori

Festivalul Street Delivery este organizat, în perioada 18-20 iunie, de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu ABA Crişuri, Fundaţia Comunitară şi APTOR (din subordinea Primăriei), iar laitmotivul ales este "Leapşa", care aminteşte de distracţiile copilăriei. Activităţile - cât se poate de diverse - se vor ţine în trei zone din oraş: parcul Petőfi, parcul Libertăţii şi malul Crişului Repede (între Podul Centenarului şi Podul Decebal).

Maria Scripcă manager Cărturești OradeaOrganizatorii spun că în parcul Petőfi, pe malul Crişului şi în Parcul Libertăţii se vor desfăşura simultan ateliere creative, workshop-uri educative, reprezentaţii de teatru, concerte în aer liber, unul dintre artiştii care vor urca pe scenă fiind Valeria Stoica. "Artişti, arhitecţi, urbanişti şi voluntari talentaţi vor amplasa instalaţii interactive, vor însufleţi clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubeie, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colţişoare abandonate. Pe scurt, vom pune în valoare locurile frumoase ale oraşului nostru, pentru a uni comunitatea prin actul creativ", spune Maria Scripcă (foto), managerul librăriei Cărtureşti Oradea, care adaugă că festivalul este gândit pentru toate generaţiile.

Greta Szak arhitectJenga în Petőfi

În cadrul evenimentului, în Parcul Petőfi vor fi montate mai multe instalaţii. Arhitectul Greta Zsak (foto) spune că acestea vor fi realizate din materiale reciclate. "O instalaţie importantă este jocul Jenga. Piesele de Jenga vor fi realizate din carton, pentru a le fi cât mai uşor participanţilor de a le anima cu câte un mesaj, un desen sau o amprentă în timpul evenimentului. O altă instalaţie va fi realizată din paleţi pentru zona de expoziţie a unor proiecte studenţeşti de arhitectură, intitulată Casa în natură", transmite Greta.

Pentru micuţi se pregătesc panouri colorate care vor însufleţi gardul locului de joacă. Toate piesele şi instalaţiile vor fi realizate cu ajutorul voluntarilor şi al studenţilor arhitecţi de la Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură.

Printre cei care vor organiza ateliere socio-educative şi workshop-uri interesante, inclusiv de reciclare, se numără Fundaţia Comunitară Oradea, atelierele pentru copii Clever Kids, Ma-hub (yoga, jonglerii, echilibristică), Ono-despachetărie, Cătunul Verde (ex: pictură pe mobilă, jocuri de societate) şi Endea.

Demonstraţii pe Criş

În ediţia din acest an, organizatorii îi invită pe orădeni să iasă pe malul Crişului Repede, dar şi să descopere ecosistemul acestui râu. În lunca inferioară stângă între podul Centenarului şi podul Decebal, în parteneriat cu ABA Crişuri, ar urma amenajarea unui ponton temporar pe structură de lemn, de unde vor fi lansate ambarcaţiuni, cum ar fi caiac, canoe şi paddleboard.

"În sprijinul acestui eveniment se vor alătura echipe de canotori şi caiacişti care îşi vor prezenta ambarcaţiunile şi vor face demonstraţii pentru public, precum şi competiţii pe apă. De asemenea, vor fi prezenţi speakeri din ţară (profesionişti arhitecţi, designeri, peisagişti), care vor prezenta publicului exemple de bună practică din România şi străinătate, privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul şi extravilanul localităţilor, importanţa landscape-design-ului ca metodă de potenţare a calităţii spaţiului public, atât de necesar nivelului de trai în oraş", transmit organizatorii.

Tot în zonă va fi amplasat un panou informativ privind vegetaţia existentă în zonă - arbori şi arbuşti - care contribuie la imaginea unui ecosistem valoros, dezvoltat spontan pe acea parte de mal.

Adrian Hagiu profesor universitar"Râul ne-a lipsit"

"Acest an este unul deosebit datorită reconectării oamenilor cu spaţiul public din oraş, cu precădere spaţiile verzi din parcuri şi malurile Crişului. Râul ne-a lipsit mai mult decât oricând şi vrem să îl facem cunoscut şi să îl redescoperim, să îi potenţăm valoarea", spune arhitectul Adrian Hagiu (foto), profesor la Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură Oradea şi organizator "Criş Delivery", cum se numeşte această componentă a festivalului.

Organizatorii dau asigurări că toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecţie împotriva Covid-19. "Ne distanţăm fizic, dar ne apropiem social", spun aceştia. Şi a trecut ceva vreme de la astfel de apropieri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON