URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 18:43

Lansare de carte Andrei Marga la Oradea: Cultura Iudeo-creștină, fundamentul culturii europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Andrei Marga, și-a lansat la Oradea o nouă carte, intitulată „Emancipare, asimilare, disimilare”. Evenimentul a fost găzduit, miercuri, de Librăria şi Cafeneaua R&R.

În prezența unui public nu foarte numeros, dar compus din cunoscători fini ai preocupărilor filosofice și istorice ale autorului, Andrei Marga a încurajat la lectură prin prezentarea cărții.

Autorul a fost plăcut suprins şi de faptul că, înainte de a fi lansată la București, cartea „Ordinea viitoare a lumii este prezentată la Oradea şi a vorbit auditoriului și despre volumul „Ascensiunea globală a Chinei”, publicat în urma unei documentări făcute în calitate de consilier cultural al unor instituții dn Beijing.

La finalul prelegerilor, profesorul Andrei Marga a stat de vorbă cu cei prezenți și a susținut o sesiune de autografe. El a fost însoțit la Oradea de soție, Delia Marga. Următoarea întâlnire cu filosoful clujean va fi organizată la Universitatea din Oradea în data de 10 iunie.


Domnule profesor, cui îi este adresată cartea „Emancipare, asimilare, disimilare”?

„Emancipare, asimilare, disimilare” este o carte adresată oricărui om care reflectează responsabil  asupra tragediilor istoriei din ultimele secole și mai cu seamă din secolul XX, ea se adresează oricui este interesat de fundamentele culturii europene și, desigur, se adresează cetățenilor simpli, celor care trăim astăzi aflați evident în căutarea de soluții.

Și care ar fi cadrul pe care-l propuneți?

Suntem într-o cultură iudeo-creștină, iar soluțiile le gândim,  evident, în acest cadru de valori specific.

Ce vor găsi cititorii în această carte?

Vor găsi o reconstituire a etapelor a vieții evreiești în Europa de la momentul emancipării angajat  în gândire la finele secolului al XVIII-lea. Mai departe vor găsi o examinare a tezelor istoriografie contemporane majore cu privire la evoluția Europei, la crimele care au fost, la responsabilități. De pildă, aici vor găsi răspuns la întrebarea: De ce Soah-ul? De ce tragedia holocaustului? Vor găsi apoi și alte date privind interpretările istorice actuale, strict contemporane, după cum vor găsi și opere date de intelectuali evrei, dar și intelectuali rezultați din familii mixte. Pentru prima dată se atrage atenția de pildă asupra celui mai mare sociolog al secolului XX, Max Weber, cancelarului german Helmut Schmid sau altora care provin din familii mixte.

Pentru că ați adus aminte de sociologul Max Weber, vă întreb dacă este și o abordare din punct de vedere sociologic această carte?

Eu am citit masiv, repetat, Max Weber, îl știu bine. Sigur, nu poți înțelege lumea actuală fără sociologie, fără Max Weber, și de aceea și în volumul acesta atrag atenția asupra acestui fapt.

Tinerii care vor vedea în librării această carte, de ce ar trebui să o citească?

Ei trebuie să citească pentru a înțelege ce s-a petrecut în ultimele decenii, pentru a înțelege fundamentele culturii noastre, iudeo-creștină. Vor profita citind-o, urmărind cum s-a ajuns la restabilirea unui stat care a fost în istorie, statul evreilor, stat transformat într-un stat de referință al istorie contemporane. Pentru că statul Israel este un stat foarte performant, sub orice aspect.

A consemnat: Gabriel Bonaciu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Masoneria vorbește
Când îl ascultați, să știți cine vorbește prin gura sa: loja necuratului. Ăștia sunt cu „Ordinea viitoare a lumii" (adică noua ordine mondială - NOM) pe care o promovează (dizolvarea națiunilor, amestecul raselor) și cu tot ce mai primesc ca consemn (cacofonie intenționată) din partea mai-marilor lor. Soroș dictează agenda pentru Europa, iar masonii o împlinesc. Nu merită timpul nostru.
Postat 12 Mai 2017, 18:14 de Oarecine
caloriferul
S-a vorbit si despre importanta caloriferului? Și a turnătoriei la Secu?
Postat 11 Mai 2017, 22:45 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON