URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2016, 13:12

Minune pe DN 76: Subantreprenorii AZVI şi Construct Mod au rămas pe şantier şi după vizita ministrului Transporturilor şi şefului CNADNR

Minune pe DN 76: Subantreprenorii AZVI şi Construct Mod au rămas pe şantier şi după vizita ministrului Transporturilor şi şefului CNADNR foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii şi utilajele care trebuie să asigure execuţia lucrărilor de modernizare a DN 76 pe teritoriul judeţului Bihor îşi fac apariţia pe şantier doar când se anunţă vizite oficiale. Acesta a fost unul dintre reproşurile pe care localnicii dintre Beiuş şi Ştei le-au formulat miercuri la adresa ministrului Transporturilor, Dan Costescu, şi directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Cătălin Homor, care au inspectat şantierul de la intrarea în Bihor până la Oradea.

"Uitaţi-vă la ei, toţi au veste curate, noi, abia scoase din magazii. Vin numai când sunt vizite oficiale", au spus localnicii, nemulţumiţi că lucrările de reparare şi modernizare a DN 76 au început în urmă cu mai bine de zece ani, fără însă ca finalitatea să fie cea dorită de ei şi prevăzută, de altfel, în contractele încheiate de CNADNR cu firmele.

La o zi după vizita celor doi oficiali, BIHOREANUL a verificat dacă "minunea" a durat mai mult decât prezenţa ministrului şi a şefului CNADNR. "În urma verificărilor, vă putem informa că pe ambele sectoare în discuţie (n.r. – Beiuş-Ştei, de care răspunde AZVI, şi respectiv Ştei-Vârfurile, unde contractor este Construct Mod) se lucrează şi astăzi", a declarat joi şeful Secţiei Drumuri Naţionale Bihor, Octavian Balog.

"Se lucrează, dar parcă nu cu tragere de inimă, nu cum ne-am dori noi, localnicii, şi cum ar trebui", a declarat, pe de altă parte, primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota, unul dintre bihorenii care au fost prezenţi la întâlnirea de miercuri cu ministrul Transporturilor şi cu şeful CNADNR, la fel ca şi omologul său din Ştei, Iulian Bălaj.

Potrivit explicaţiilor furnizate de cei doi responsabili, miercuri la Drăgăneşti, scopul vizitei pe şantier a fost pe de o parte de a se întâlni cu localnicii, dar şi cu antreprenorii, şi de a-i "convinge" pe aceştia să se "mobilizeze" pentru a intensifica ritmul de lucru convenit prin contractele încheiate încă în 2009. Varianta "presiunilor" este preferată rezilierii contractelor cu antreprenorii aflaţi în întârziere, deoarece acest lucru ar însemna noi amânări pentru organizarea unor noi licitaţii. Cei doi oficiali au mai spus că doresc intensificarea ritmului lucrărilor aşa încât în luna noiembrie carosabilul să fie pregătit pentru un trafic normal, urmând ca ulterior să continue lucrările la elementele laterale ale drumului.

Conform celor mai noi informaţii date publicităţii de CNADNR, stadiul lucrărilor este următorul: pe tronsonul Şoimuş-Brad 56,71%, pe tronsonul Brad-Ioneşti 90%, între Ioneşti-Vârfurile 29,76% (toate aceste trei tronsoane fiind pe teritoriul judeţului Hunedoara), pe lotul Vârfurile-Ştei 47,2%, iar între Ştei-Beiuş 51,19%. Pe tronsonul dintre Beiuş şi Oradea soluţia tehnică a fost schimbată anul trecut, în locul modernizării pe bani europeni făcându-se reciclarea in sistu a asfaltului existent, cu adăugare de ingrediente, lucrare executată însă pe cheltuiala CNADNR.

Citiţi pe această temă articolul Primul ministru al Transporturilor pe şantierul vechi de peste 10 ani al DN 76: În toamnă vrem să repunem drumul în trafic normal (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
blestemati sa fiti si familiile voastre
CENZURAT
Postat 30 Iunie 2016, 20:18 de outernational
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON