URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2015, 18:38

La vremuri noi, tot ei! Membrii comisiei de Bac de la Ştei, unde elevii au copiat în grup, îşi păstrează funcţiile de directori

La vremuri noi, tot ei! Membrii comisiei de Bac de la Ştei, unde elevii au copiat în grup, îşi păstrează funcţiile de directori Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas (foto) îi trimite în continuare în şcoli pe directorii care au organizat în iulie Bacalaureatul de la Ştei. Cât de bine s-au priceput atunci, s-a văzut: 108 elevi au fost eliminaţi pentru că au copiat. Totuşi, pentru şeful IŞJ Bihor ei sunt suficient de buni ca să conducă şcolile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi în vară sub nasul lor zeci de elevi au copiat pe rupte, trei membri ai comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Unirea Ştei care erau directori de şcoli îşi păstrează funcţiile.

Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a semnat deciziile de prelungire a mandatelor acestora, ca de altfel şi a altor directori de şcoli din Bihor. Pentru că din 2008 nu s-au mai organizat concursuri pentru directori, toţi sunt numiţi de către inspectorul şcolar general prin delegare pentru un an. Aşadar, Dan Ispas, care a fost preşedinte al Comisiei de Bacalaureat la Ştei, rămâne director la Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş.

La fel, îşi păstrează funcţiile şi Balog Emoke, director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Uileacu de Beiuş, şi Cristian Aurelia, director la Şcoala Gimnazială Finiş. În schimb, directoarea Liceului Tehnologic Popeşti, Viorica Maghiar, care a fost vicepreşedintele Comisiei de Bacalaureat de la Ştei, a cerut să se reîntoarcă la catedră, aşa că nu mai este director, locul ei fiind luat de profesorul Marius Imbuzan.

Inspectorul şcolar general nu crede că directorii cu pricina trebuiau schimbaţi, chiar dacă nu de mult IŞJ Bihor a decis să sancţioneze 28 din cei 37 de profesori membri ai comisiei de la Ştei. "Au fost sancţionaţi disciplinar, dar nu pentru că nu şi-au dus la îndeplinire atribuţiile din fişa postului de manager. Sunt cu totul altele atribuţiile din comisia de Bacalaureat, ei au fost vinovaţi pentru că nu au organizat în condiţii foarte bune acest examen", a declarat Novac-Iuhas, marţi, pentru BIHOREANUL.

Aşadar, inspectorul şcolar general n-are nicio problemă să lucreze cu aceşti directori, subliniind că intenţia lui a fost să nu facă prea multe schimbări în şcolile bihorene. Drept urmare, i-a înlocuit pe directorii care n-au mai vrut să rămână pe funcţii ori s-au pensionat. "Unde am putut, am încercat să promovăm directorii adjuncţi sau alţi profesori din şcoală", a precizat Alin Novac-Iuhas.

Primenirea de toamnă

Printre şcolile cu o conducere nouă se numără şi cel mai reputat colegiu al judeţului, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde directoarea adjunctă Liana Papagiannis a devenit directoare, iar locul ei a fost luat de profesoara Anca Mile, fost inspector în cadrul IŞJ Bihor.

Şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, fosta directoare adjunctă Mihaela Miron Avram a devenit directoare, iar adjunctă este Szecsasky Eniko. O mişcare similară s-a petrecut şi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1, unde fosta adjunctă Carmen Ilisie a devenit director, iar locul ei a fost luat de Elena Erdely.

În locul profesorului Ioan Micu, ieşit la pensie, directorul Liceului Teoretic Aurel Lazăr este de acum Corneliu Tirla, fost director la Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu. Aici, noua directoare este Ramona Olariu.

La Liceul Ady Endre din Oradea, Toth Marta a demisionat din funcţia de director, iar locul ei a fost luat de Vad Marta, fostă directoare a Liceului Petofi Sandor din Săcueni. La Săcueni, noua directoare este Szabo Csilla.

Schimbări s-au făcut şi la şcoli din judeţ: la Roşiori noua directoare este Monika Tiponuţ (fost director adjunct la Liceul de Arte Oradea, înlocuită aici de Racz Eliza), la Budureasa noua directoare este Daniela Goina, la Şerani Pothora Rozalia, la Curăţele Cornelia Simai, la Suplacu de Barcău Petrică Pavel Ionuţ, iar la Vârciorog fostul inspector şcolar Nicolae Şaitoş.

Toţi aceştia îşi vor păstra funcţiile până când Ministerul Educaţiei va organiza concursurile specifice. Metodologia încă nu a fost publicată, dar ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că-şi doreşte ca acestea să aibă loc cât de curând.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON