Deşi în vară sub nasul lor zeci de elevi au copiat pe rupte, trei membri ai comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Unirea Ştei care erau directori de şcoli îşi păstrează funcţiile.
Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a semnat deciziile de prelungire a mandatelor acestora, ca de altfel şi a altor directori de şcoli din Bihor. Pentru că din 2008 nu s-au mai organizat concursuri pentru directori, toţi sunt numiţi de către inspectorul şcolar general prin delegare pentru un an. Aşadar, Dan Ispas, care a fost preşedinte al Comisiei de Bacalaureat la Ştei, rămâne director la Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş.
La fel, îşi păstrează funcţiile şi Balog Emoke, director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Uileacu de Beiuş, şi Cristian Aurelia, director la Şcoala Gimnazială Finiş. În schimb, directoarea Liceului Tehnologic Popeşti, Viorica Maghiar, care a fost vicepreşedintele Comisiei de Bacalaureat de la Ştei, a cerut să se reîntoarcă la catedră, aşa că nu mai este director, locul ei fiind luat de profesorul Marius Imbuzan.
Inspectorul şcolar general nu crede că directorii cu pricina trebuiau schimbaţi, chiar dacă nu de mult IŞJ Bihor a decis să sancţioneze 28 din cei 37 de profesori membri ai comisiei de la Ştei. "Au fost sancţionaţi disciplinar, dar nu pentru că nu şi-au dus la îndeplinire atribuţiile din fişa postului de manager. Sunt cu totul altele atribuţiile din comisia de Bacalaureat, ei au fost vinovaţi pentru că nu au organizat în condiţii foarte bune acest examen", a declarat Novac-Iuhas, marţi, pentru BIHOREANUL.
Aşadar, inspectorul şcolar general n-are nicio problemă să lucreze cu aceşti directori, subliniind că intenţia lui a fost să nu facă prea multe schimbări în şcolile bihorene. Drept urmare, i-a înlocuit pe directorii care n-au mai vrut să rămână pe funcţii ori s-au pensionat. "Unde am putut, am încercat să promovăm directorii adjuncţi sau alţi profesori din şcoală", a precizat Alin Novac-Iuhas.
Primenirea de toamnă
Printre şcolile cu o conducere nouă se numără şi cel mai reputat colegiu al judeţului, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde directoarea adjunctă Liana Papagiannis a devenit directoare, iar locul ei a fost luat de profesoara Anca Mile, fost inspector în cadrul IŞJ Bihor.
Şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, fosta directoare adjunctă Mihaela Miron Avram a devenit directoare, iar adjunctă este Szecsasky Eniko. O mişcare similară s-a petrecut şi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1, unde fosta adjunctă Carmen Ilisie a devenit director, iar locul ei a fost luat de Elena Erdely.
În locul profesorului Ioan Micu, ieşit la pensie, directorul Liceului Teoretic Aurel Lazăr este de acum Corneliu Tirla, fost director la Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu. Aici, noua directoare este Ramona Olariu.
La Liceul Ady Endre din Oradea, Toth Marta a demisionat din funcţia de director, iar locul ei a fost luat de Vad Marta, fostă directoare a Liceului Petofi Sandor din Săcueni. La Săcueni, noua directoare este Szabo Csilla.
Schimbări s-au făcut şi la şcoli din judeţ: la Roşiori noua directoare este Monika Tiponuţ (fost director adjunct la Liceul de Arte Oradea, înlocuită aici de Racz Eliza), la Budureasa noua directoare este Daniela Goina, la Şerani Pothora Rozalia, la Curăţele Cornelia Simai, la Suplacu de Barcău Petrică Pavel Ionuţ, iar la Vârciorog fostul inspector şcolar Nicolae Şaitoş.
Toţi aceştia îşi vor păstra funcţiile până când Ministerul Educaţiei va organiza concursurile specifice. Metodologia încă nu a fost publicată, dar ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că-şi doreşte ca acestea să aibă loc cât de curând.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.