URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2015, 18:38

La vremuri noi, tot ei! Membrii comisiei de Bac de la Ştei, unde elevii au copiat în grup, îşi păstrează funcţiile de directori

La vremuri noi, tot ei! Membrii comisiei de Bac de la Ştei, unde elevii au copiat în grup, îşi păstrează funcţiile de directori Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas (foto) îi trimite în continuare în şcoli pe directorii care au organizat în iulie Bacalaureatul de la Ştei. Cât de bine s-au priceput atunci, s-a văzut: 108 elevi au fost eliminaţi pentru că au copiat. Totuşi, pentru şeful IŞJ Bihor ei sunt suficient de buni ca să conducă şcolile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi în vară sub nasul lor zeci de elevi au copiat pe rupte, trei membri ai comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Unirea Ştei care erau directori de şcoli îşi păstrează funcţiile.

Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a semnat deciziile de prelungire a mandatelor acestora, ca de altfel şi a altor directori de şcoli din Bihor. Pentru că din 2008 nu s-au mai organizat concursuri pentru directori, toţi sunt numiţi de către inspectorul şcolar general prin delegare pentru un an. Aşadar, Dan Ispas, care a fost preşedinte al Comisiei de Bacalaureat la Ştei, rămâne director la Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş.

La fel, îşi păstrează funcţiile şi Balog Emoke, director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Uileacu de Beiuş, şi Cristian Aurelia, director la Şcoala Gimnazială Finiş. În schimb, directoarea Liceului Tehnologic Popeşti, Viorica Maghiar, care a fost vicepreşedintele Comisiei de Bacalaureat de la Ştei, a cerut să se reîntoarcă la catedră, aşa că nu mai este director, locul ei fiind luat de profesorul Marius Imbuzan.

Inspectorul şcolar general nu crede că directorii cu pricina trebuiau schimbaţi, chiar dacă nu de mult IŞJ Bihor a decis să sancţioneze 28 din cei 37 de profesori membri ai comisiei de la Ştei. "Au fost sancţionaţi disciplinar, dar nu pentru că nu şi-au dus la îndeplinire atribuţiile din fişa postului de manager. Sunt cu totul altele atribuţiile din comisia de Bacalaureat, ei au fost vinovaţi pentru că nu au organizat în condiţii foarte bune acest examen", a declarat Novac-Iuhas, marţi, pentru BIHOREANUL.

Aşadar, inspectorul şcolar general n-are nicio problemă să lucreze cu aceşti directori, subliniind că intenţia lui a fost să nu facă prea multe schimbări în şcolile bihorene. Drept urmare, i-a înlocuit pe directorii care n-au mai vrut să rămână pe funcţii ori s-au pensionat. "Unde am putut, am încercat să promovăm directorii adjuncţi sau alţi profesori din şcoală", a precizat Alin Novac-Iuhas.

Primenirea de toamnă

Printre şcolile cu o conducere nouă se numără şi cel mai reputat colegiu al judeţului, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde directoarea adjunctă Liana Papagiannis a devenit directoare, iar locul ei a fost luat de profesoara Anca Mile, fost inspector în cadrul IŞJ Bihor.

Şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, fosta directoare adjunctă Mihaela Miron Avram a devenit directoare, iar adjunctă este Szecsasky Eniko. O mişcare similară s-a petrecut şi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1, unde fosta adjunctă Carmen Ilisie a devenit director, iar locul ei a fost luat de Elena Erdely.

În locul profesorului Ioan Micu, ieşit la pensie, directorul Liceului Teoretic Aurel Lazăr este de acum Corneliu Tirla, fost director la Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu. Aici, noua directoare este Ramona Olariu.

La Liceul Ady Endre din Oradea, Toth Marta a demisionat din funcţia de director, iar locul ei a fost luat de Vad Marta, fostă directoare a Liceului Petofi Sandor din Săcueni. La Săcueni, noua directoare este Szabo Csilla.

Schimbări s-au făcut şi la şcoli din judeţ: la Roşiori noua directoare este Monika Tiponuţ (fost director adjunct la Liceul de Arte Oradea, înlocuită aici de Racz Eliza), la Budureasa noua directoare este Daniela Goina, la Şerani Pothora Rozalia, la Curăţele Cornelia Simai, la Suplacu de Barcău Petrică Pavel Ionuţ, iar la Vârciorog fostul inspector şcolar Nicolae Şaitoş.

Toţi aceştia îşi vor păstra funcţiile până când Ministerul Educaţiei va organiza concursurile specifice. Metodologia încă nu a fost publicată, dar ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că-şi doreşte ca acestea să aibă loc cât de curând.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON