Sute de elevi orădeni au mers, joi, la cea de-a treia ediţie a Târgului Şcolilor Profesionale, organizat de Parcul Industrial Eurobusiness, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Primăria Oradea la centrul de afaceri Trade Center. De la cele 12 licee şi colegii tehnice şi de la companiile prezente la târg, ei au aflat ce avantaje au dacă aleg să urmeze o şcoală profesională.
„Pe lângă avantajele pe care le oferă o meserie, mai sunt şi altele: beneficiază din partea Ministerului Educaţiei de o bursă de 200 de lei lunar, iar cei care fac practică în parcul industrial primesc încă 200 de lei de la companii”, a explicat inspectorul şcolar general, Nicolae Avram, în deschiderea târgului. Avram a spus şi că IŞJ Bihor are o preocupare faţă de clasele profesionale, dovadă că numărul claselor de acest gen din Bihor a crescut pentru următorul an şcolar de la 36, câte sunt în prezent, la 45. Prima etapă de înscriere în învăţământul profesional va fi între 8 şi 15 iunie.
Tot în deschiderea evenimentului, directoarea Eurobusiness Parc, Delia Ungur, le-a cerut elevilor să se uite atent la clădirea Trade Center, pentru că aceasta a fost construită în timp record graţie unor meseriaşi buni. „Acum doar 10% din elevii bihoreni sunt în şcoli profesionale. Aceşti copii vor construi casele în care vom locui, maşinile cu care vom circula. (...) Trebuie să faceţi alegeri astfel încât la absolvire să nu aveţi doar o diplomă, ci şi un loc de muncă”, a explicat Delia Ungur.
Viceprimarul Oradiei, Istvan Huszar, le-a atras atenţia elevilor asupra altui aspect care derivă din meserie: banii câştigaţi. „Când eram mic, părinţii mei îmi spuneau să învăţ, că altfel voi ajunge să lucrez pe şantier sau în fabrică. Acum spun: şi ce dacă? (...) Azi un bun meseriaş angajat la o companie bună sunt convins că are un salariu mai mare decât am eu ca viceprimar”, a spus Huszar.
Pe lângă că la standuri şi-au prezentat specializările la care fac înscrieri pentru următorul an şcolar, şcolile au avut la dispoziţie şi o scenă, unde au urcat pe rând elevi orădeni, care au cântat şi au dansat. Spre bucuria colegilor lor, dovadă că în faţa scenei a fost mai mare înghesuială decât la standurile cu oferte de şcolarizare.
Cel mai vizitat stand a fost însă cel al Colegiului Mihai Viteazul, unde elevele de la specializări de cosmetică ori coafură au făcut demonstraţii gratuite. Astfel, domnişoarele dornice s-au dus de la târg cu părul făcut bucle şi machiate ca la carte. Cartea şcolii profesionale...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.