URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2015, 16:05

La doar două săptămâni după adoptarea lui, bugetul judeţului a fost rectificat în mai puţin de un minut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 27 februarie a fost adoptat cu unanimitate de voturi, pe 12 martie deja a fost rectificat, tot cu unanimitate. Bugetul judeţului Bihor pe anul în curs a fost ajustat joi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, care s-a desfăşurat în mai puţin de un minut.

Practic, în acest timp, preşedintele CJ, Cornel Popa, a citit titlul proiectului de rectificare şi a explicat că aceasta este necesară deoarece în contul judeţului au intrat câteva sume pe care nu s-a mizat în urmă cu două săptămâni, şi care prin rectificare sunt alocate unor proiecte importante.

În mod concret, în bugetul judeţului au intrat diverse sume, toate însă mici, care au fost direcţionate pentru finanţarea unor proiecte astfel încât derularea acestora să nu fie oprită. Suma de 13.000 lei primită ca subvenţie de la bugetul de stat şi suma de 62.000 lei primită în contul cheltuielilor efectuate în anii anteriori au fost alocate proiectului "Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice în judeţul Bihor". Pentru proiectul "Managementul conservativ al siturilor Natura 2000 aflate în custodia Muzeului Ţării Crişurilor" au fost alocaţi 61.000 lei primiţi cu destinaţia prefinanţare, alte 24.000 lei au fost decise pentru proiectul "Incluziunea activă pe piaţă a persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Bihor", la propunerea Fondului Social European, iar 214.000 lei au fost incluşi în buget pentru înfiinţarea la Vârtop a Centrului de pregătire a salvatorilor montani.

Pentru implementarea proiectului "Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor" (în valoare de peste 50 milioane euro) au fost alocaţi 50.000 lei.

Conform explicaţiilor directorului de cabinet al preşedintelui CJ Bihor, Horia Carţiş, rectificarea a fost necesară după ce conducerea instituţiei a aflat că aprobarea liniei de credit din care instituţia planificase să finanţeze partea sa de cheltuieli la proiecte va dura mai mult. "Consiliul Judeţean a aprobat anul trecut accesarea unui credit de 20 milioane euro pentru cofinanţarea cheltuielilor neeligibile din proiecte şi a cotei proprii de contribuţie la aceste proiecte, dar avem nevoie şi de avizul ANAF, care va veni peste aproximativ 20 de zile. În acest timp, prin alocarea sumelor decise la rectificare, proiectele nu vor sta însă pe loc", a declarat Carţiş, pentru BIHOREANUL.

Conform rectificării de joi, 12 martie 2015 veniturile judeţului Bihor pe anul 2015 ar urma să fie de 256,458 milioane lei, iar cheltuielile de 272,280 milioane lei, ceea ce înseamnă un deficit bugetar de 15,822 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON