URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2017, 11:34

Jos taxele! Guvernul Grindeanu elimină 102 taxe şi tarife, menite să ridice povara fiscală de pe cetăţeni. Vezi care sunt acestea

Jos taxele! Guvernul Grindeanu elimină 102 taxe şi tarife, menite să ridice povara fiscală de pe cetăţeni. Vezi care sunt acestea GRATUIT! Noua guvernare elimină inclusiv taxele pentru eliberarea unor acte de stare civilă. "Postul de casier de la Serviciul de Evidenţa Persoanelor din strada Republicii va fi desfiinţat şi vom aduce funcţionarul la casieriile din Primărie", spune unul dintre directorii municipalităţii orădene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea 1 din 2017, prima adoptată anul acesta de Parlamentul României, elimină nu mai puţin de 102 taxe. Publicată în Monitorul Oficial încă din primele zile lucrătoare, ea se aplică începând din 1 februarie, în avantajul contribuabililor şi dezavantajul administraţiilor locale.

"În majoritatea cazurilor este vorba de taxe de câţiva lei. Pentru cetăţean nu înseamnă un câştig foarte mare, dar pentru bugetul local este o pierdere consistentă, pentru că se aduna de la mai mulţi câte puţin", spune consultantul în afaceri Octavian Dan.

Una caldă, una rece...

Gândită să uşureze povara fiscală şi să crească puterea financiară a românilor, Legea 1 face parte dintr-un pachet de măsuri complex, promis de noua guvernare PSD, alături de majorarea salariului minim pe economie la 1.450 lei, instituirea pensiei minime la 520 lei, creşterea punctului de pensie la 917,5 lei, majorarea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar cu 20% şi creşterea cu 50% a salariilor artiştilor. Pe lângă majorarea salariilor dascălilor şi cadrelor medicale cu 15%, pe listă se mai numără eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2.000 lei şi a plăţii CASS, aplicarea gratuităţilor pe linia ferată pentru studenţi, majorarea burselor de la 83 lei la 201 lei pe lună şi multe altele.

Dan Octavian, consultant în afaceriAparent pozitive, aceste măsuri vor provoca, potrivit specialiştilor, şomaj şi inflaţie. "Dat fiind profilul economiei locale, axate pe producţia de încălţăminte şi confecţii, 25,5% din cele 168.000 de contracte de muncă din Bihor sunt încheiate pe salariul minim. Majorarea acestuia cu 40% în ultimul an va scădea profitabilitatea firmelor, care vor face reduceri", spune consultantul în afaceri Octavian Dan (foto). Paradoxal, creşterea veniturilor nu va ridica nivelul de trai al românilor. "În a doua jumătate a anului oamenii vor constata că majorarea salariilor şi a pensiilor a fost înghiţită de creşterea preţurilor", spune consultantul. Dar până atunci mai este, iar contribuabilii îşi pot savura bucuria că vor scăpa de o sumedenie de taxe...

Nu se impozitează!

Cea mai importantă măsură, care va aduce un ban în plus în buzunarul contribuabilului şi un minus de circa 4,6 milioane lei pe an în bugetul municipalităţii orădene, o constituie eliminarea impozitului de 3% aplicat tranzacţiilor imobiliare. Începând din 1 februarie tranzacţiile în limita sumei de 450.000 lei, echivalentul a 100.000 euro, nu vor mai fi impozitate. Procentul de 3% se va calcula doar pentru sumele care depăşesc acest prag.

Pentru exemplificare, vânzătorul unei locuinţe în valoare de 25.000 euro va rămâne cu 750 euro în buzunar, ceea ce nu este puţin. Rămâne de văzut dacă eliminarea impozitului va forţa ieftinirea locuinţelor în beneficiul populaţiei sau, dimpotrivă, va îmbogăţi doar dezvoltatorii imobiliari. Pentru că firmele ar putea găsi un bun prilej să îşi majoreze profitul...

Adio, taxe...

Oricum, Legea 1 anulează de luna viitoare zeci de biruri aplicate firmelor. În primul rând, legiuitorul a eliminat taxa pentru eliberarea cazierului fiscal în termen de 24 de ore, care la transmiterea pe loc ajunsese în Oradea la 25 lei.

La fel, în ceea ce priveşte operaţiunile derulate de Registrul Comerţului, vor fi eliminate 20 de taxe, începând de la cea de 250 lei pentru înregistrarea persoanelor juridice, respectiv de 90 lei pentru înregistrarea PFA-urilor, până la cea de 45 lei pentru efectuarea unor operaţiuni simple cum ar fi verificarea disponibilităţii unei denumiri de firmă sau cea de 220 lei pentru menţiuni complexe, cum ar fi eliberarea de informaţii cu privire la CUI, sediu, capital social, acţionari ş.a.

După ani de proteste şi procese, legiuitorul a acceptat să elimine taxa TV pentru care firmele plăteau până acum 15 lei pe lună, fiind puse la plată inclusiv societăţile fără angajaţi (4 lei pe lună) şi cele turistice (7,7 lei pe cameră). Şi taxa TV pentru persoanele fizice, care se achita în factura de electricitate, a fost anulată, oamenii rămânând cu 4 lei în plus în buzunar. Simultan, a fost desfiinţată şi taxa radio, de 10 lei lunar pentru persoanele juridice şi 2,5 lei pentru cele fizice.

Tot referitor la firme a fost eliminată taxa de 3 lei pentru înregistrarea cererii de aplicare a apostilei de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cea de 44 lei pentru apostilarea unui act oficial prin intermediul unui avocat. În cazul persoanelor fizice dispare taxa de 22 lei pentru aplicarea apostilei pe un act administrativ, dar şi cea de 10 lei pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Liberă circulaţie

Pasionaţii de maşini au acum ocazia să îşi cumpere mai facil autovehicule second-hand din străinătate  pentru că Legea 1 desfiinţează plata timbrului de mediu, iar cei care vor să intre în posesia permisului de conducere au scăpat, la rândul lor, de plata taxelor aferente.

Normativul desfiinţează 13 taxe extrajudiciare de timbru prevăzute în Legea 117/1999, începând de la cea de 6 lei pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de categoriile A şi B, cea de 28 lei pentru categoriile C, D, E şi altele, precum şi cea de 84 lei pentru cei cărora le-a fost anulat permisul sau au fost respinşi de trei ori la examen.

La fel, a fost anulată taxa de 60 lei pentru înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor sub 3.500 kg, cea de 145 lei pentru vehiculele care depăşesc acest prag, taxa de 414 lei pentru autorizarea circulaţiei pentru probe şi cea de 9 lei pentru autorizarea provizorie a circulaţiei vehiculelor neînmatriculate.

Acte mai ieftine

Printre taxele de timbru desfiinţate se mai numără cele datorate pentru preschimbarea actelor de identitate (5 lei), modificarea în actele de stare civilă a numelui sau sexului (15 lei), furnizarea de date din registrul naţional al persoanelor sau permiselor de conducere (5 lei), eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor în baza Legii 18/1991, cu excepţia terenurilor agricole şi forestiere (15 lei), certificarea transferului proprietăţii asupra animalelor (5 lei) şi eliberarea sau viza anuală asupra permiselor de vânătoare (3 lei).

La fel, persoanele fizice obligate până acum prin lege să anunţe în Monitorul Oficial pierderea unor acte, de la carte de identitate la diplomă de licenţă, sau să declare public modificări de nume nu vor mai fi nevoite să achite taxa actuală de 21 de lei.

Cetăţenie fără taxe

Pe lista taxelor desfiinţate se mai numără cele datorate pentru depunerea cererii de obţinere a cetăţeniei (3 lei), acordarea sau redobândirea cetăţeniei române (191 lei), eliberarea unui document de trecere a frontierei pentru un străin (22 lei), identificarea unei persoane pe teritoriul României (35 lei), superlegalizarea sigiliilor de pe un act oficial (25 lei) sau a unui certificat de origine cerut la importul sau exportul mărfurilor (47 lei).

La fel, începând de luna viitoare va fi eliminat tariful suplimentar de 100 lei pentru eliberarea în ţară a paşaportului temporar şi alte 25 de taxe consulare percepute de misiunile diplomatice din străinătate. Printre acestea: taxa pentru eliberarea unui paşaport (40 euro), redactarea, autentificarea sau revocarea unui înscris (40 euro), legalizarea semnăturii traducătorului (40 euro), înregistrarea unei căsătorii (90 euro), înregistrarea unui certificat de naştere sau căsătorie străin în registrele de stare civilă româneşti după trecerea unui termen de 6 luni (90 euro), apostilarea unui act oficial (30 euro), efectuarea unei traduceri în şi din limba română (30 euro pe pagină), precum şi legalizarea ei (20 euro).

Inerent, românii plecaţi în străinătate vor plăti de luna viitoare mai puţin pentru actele de care au nevoie. În fond, dacă tot nu-i ajută Statul, măcar să nu-i încurce...


PARABOLA CU MAS
Foame de bani

Eliminarea celor 102 taxe, dublată de creşterea salariilor bugetarilor, va provoca o gaură de 2 milioane euro pe an în bugetul municipalităţii. "Gestul Guvernului de a majora prin lege salariile bugetarilor, fără a aloca aceste sume de la bugetul central, seamănă cu cel de a invita pe cineva la masă, dar a pune pe altcineva să plătească", reclamă primarul Ilie Bolojan.

Potrivit consultantului în afaceri Octavian Dan, nota de plată va fi achitată de administraţiile locale: "Aparent în folosul cetăţenilor, majoritatea măsurilor sunt gândite să limiteze autonomia locală. Dacă anulezi unei primării mai multe venituri din taxe şi o obligi să plătească mai mult pe salarii, inerent va ajunge la cheremul bugetului central, de unde va trebui să ceară bani pentru investiţii".

Citiți pe aceeași temă articolul Metoda Bolojan: Primăria scumpeşte parcările, chiriile, gunoiul şi tarifele ADP, pentru a compensa eliminările de taxe ale Guvernului Grideanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
timbre la CEC
Eu zic sa mai marim un pic taxele, eventual sa le platim la cec si sa venim cu timbre fiscale ca dovada la primarie. E aberant sa plangi dupa niste taxe pentru niste chestii pe care intr-o tara civilizata le rezolvi din doua click-uri. Ne laudam ca suntem campioni la viteza la net, la tara fiecare familie are un calculator, o tableta sau un smartphone chiar daca buda e in fundul curtii, pensionarii au pensia pe card, deci putem linistiti sa ne lipsim de o gramada din serviciile de la ghisee primariei, mai ales de cand baietii destepti fac bani frumosi pe softuri platite de administratiile locale sau centrale. Asa ca bolojane mai putin cu mana intinsa si pune-ti oamenii cate tau frunza la caini la treaba: pot muncii in folosul comunitatii sau se pot angaja in minunatul parc industrial pe minunanetele salarii oferite acolo. Si asa te plangi ca nu gasesti specialisti. Dovedeste-ne ca subaltetnii tai sunt cei mai cei si ca pot aduce plusvaloare acolo unde pun ei mana.
Postat 29 Ianuarie 2017, 23:48 de User anonimizat
Nu vreau sa fiu partas la furaciuni
Sa plateasca birurile marite aia care l au votat pe nea ilie si pe penalii lui. Daca tot ce faci azi faci prost si maine se duce la vale, la propriu, banii nu vor ajunge niciodata. Fa putin si bine, cum ziceau latinii non multa, sed multum.
Postat 29 Ianuarie 2017, 16:41 de ili3
chiar loveste in autonomia locala!
Interzici unei administratii locale sa isi faca singura bugetul si taxele, si in paralel o obligi la cheltuieli mai mari fara sa ii dai banii pt acele cheltuieli. Masura loveste fix in patura mijlocie care vrea sa iasa din statutul de asistat social de la bugetul central, si vrea sa faca niste investitii pt a se dezvolta - si il faci dependent de alocari de la bugetul de stat, dependent de guvern, a carui putere creste, in detrimentul unor decizii la nivel local.
Postat 29 Ianuarie 2017, 15:49 de unu
Cancan...
..de duminica..!Se aude ca cei gica contra PSD si actualul guvern NU beneficiaza de reducerea 102taxe!!!!!!!!!!Da e gluma ,dar asa era normal pentru toti catzalusii anti votul majoritar!Astept cozonacii si halvita hahaha!!!
Postat 29 Ianuarie 2017, 14:11 de grigore
dan octavian... hahaha
...de cand e piticu' asta asa MARE consultant in afaceri???? Vai vai vai... probabil ca de atunci de cand a devenit marele intermediar al chioscurilor de presa si de FAST FOOD.. MARELE TANARI si micile lui spagutze ... toti chioscarii stiu ei ce spun eu acum, dar nu stiu de ce nu il si denunta pe pitic. Ka sa vezi pe urma... hihihi si hahaha.
Postat 29 Ianuarie 2017, 14:01 de PMO
Ce folos?!
Vine un primar cretin votat de o scara de bloc si pune taxele la loc! De ce? Pt. ca asa vrea. Si vrea pt. ca acum 2/3 ani un cretin de premier a dat mana libera consiliilor locale si primarilor sa pune taxe cat vor. Atunci n-am iesit in strada, acum platim indolenta!
Postat 29 Ianuarie 2017, 13:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON