URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2021, 20:16

ITM Bihor anunţă modificări la Codul Muncii. Vezi care sunt acestea!

ITM Bihor anunţă modificări la Codul Muncii. Vezi care sunt acestea! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor anunţă că, săptămâna aceasta, au fost publicate în Monitorul Oficial noi modificări la Codul Muncii (Legea 53/2003).

Modificările şi completările au fost aduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 117, din 4 octombrie 2021, care a şi fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 octombrie, după cum anunţă şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Munca subdeclarată sau depăşirea duratei timpului de muncă sunt printre temele abordate.

Vezi mai jos care sunt noile reglementări, conform comunicatului, și până unde pot ajunge amenzile!

I. Se introduce ca noţiune "munca subdeclarată" şi, totodată, sancţionarea practicării acestui fenomen în scopul de descurajării şi eradicării acestuia.

I.1. Definirea și sancționarea "muncii subdeclarate": "În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor și în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale."

I.2. Acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite şi evidențiate în statele de plată ale salariaților a fost reglementată drept contravenție.

Fapta de a acorda un "(…) salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declarația lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale va fi sancţionată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei."

II. Redefinirea și sancționarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (şi nu "în afara programului de lucru") stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Astfel, "primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial va fi sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei."

III. Termenul de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite a fost extins de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă ale agenților economici și asigurarea desfășurării activității acestora în bune condiţii.

IV. A fost adoptată sancţionarea depăşirea cu mai mult de o lună, a termenului stabilit  pentru plata salariului în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz va fi sanctionată: "cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare."

Prevederile intră în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei ordonanţe de urgenţă, adică din 20 octombrie.

Vezi mai jos textul OUG!

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON