URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2019, 12:31

Invitaţie la toleranţă: Specialişti din 9 ţări vor dezbate la Oradea lupta cu xenofobia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toleranţa şi xenofobia, două dintre temele intens discutate în lumea de azi, vor fi dezbătute la Universitatea din Oradea.

Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării organizează, între 6 şi 8 iunie, o conferinţă ştiinţifică internaţională pe această temă, la care vor participa specialişti din 9 ţări, precum Australia, Norvegia, Dubai ori Portugalia. Intitulată "A Call for Tolerance" ("O invitaţie la toleranţă"), conferinţa se va desfăşura în cadrul proiectului coordonat de dr. Irina Pop, "Comunicând privind provocările UE în lupta noii xenofobii" (Comxen).

Evenimentul va debuta joi, cu conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului emerit Paul Alliès, de la Universitatea "Paul Valery" din Montpellier. Apoi, dacă vremea le va permite, participanţii vor face un tur al simbolurilor orădene legate de tema conferinţei, în special din istoria evreilor orădeni.

"Ne vom concentra pe cele care indică toleranţa activă şi omenia în vremuri tulburi, pe faptele celor care, sub păstorirea episcopului Valerian Frenţiu, au ascuns în Spitalul SS-ştilor evrei prigoniţi, pe cele ale consulului României în Oradea, Marina, care a denunţat oroarea Crucii Roşii în Elveţia, dar şi pe cele ale anonimilor care au ajutat evadaţii din ghetou să fugă în România. Vom evoca de asemenea şi simboluri care marchează fapte de xenofobie extremă: ghetoul, sub formula politică lansată de viceprimarul Gyapay - Oradea-Judenfrei, ori Gara Ioşia, de unde au fost trimişi civili nevinovaţi spre Auschwitz", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Conferinţa cuprinde şi o lansare de carte despre toleranţă, scrisă de dr. Dan Octavian Rusu de la Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, conferinţa va reuni trei conducători de şcoli doctorale, 20 de profesori, dar şi cercetători tineri. Din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, participă aproape toate cadrele didactice, în frunte cu decanul Ioan Horga. În plus, fiind o conferinţă interdisciplinară, conferinţa va reuni şi profesori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, care s-au alăturat cercetărilor şi obiectivului de a promova toleranţa şi civismul în Oradea.

Proiectul Comxen este co-finanţat de Comisia Europeană, echipa de proiect este formată din cadrele didactice Gabriela Goudenhooft, Lia Pop şi Irina Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON