URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 16:47

Detalii despre percheziţiile declanşate de DIICOT Oradea: 28 de firme implicate în “tunul” de peste 10 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ancheta procurorilor DIICOT Oradea şi percheziţiile declanşate, joi, în dosarul fraudei de peste 10 milioane de euro au pornit de la o investigaţie a inspectorilor Direcţiei Antifraudă întinsă pe mai bine de doi ani.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, cazul de evaziune fiscală a fost descoperit în urma unor analize realizate în perioada 2014-2015, la finalizarea cărora inspectorii au sesizat  procurorii DIICOT, aceştia deschizând un dosar penal pe numele celor implicaţi.

În cadrul dosarului, joi, inspectori au participat împreună cu procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea la realizarea de percheziţii la sediile sociale şi punctele de lucru ale societăţilor Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL, Okapi SRL, din localităţile Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galaţi şi Alba Iulia, ai căror administratori respectiv asociaţi fac obiectul dosarului penal.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că reprezentanţii societăţilor menţionate, împreună cu administratori ai unor societăţi tip fantomă, au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat", se arată în informarea DGAF.

Inspectorii antifraudă spun că operaţiunile de achiziţie şi livrare declarate sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacţii reale.

"Au fost create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat", se mai spune în comunicat.

Pentru a-i dovedi pe evazionişti, inspectorii au făcut verificări la 28 societăţi comerciale din grup, care au evidenţiat operaţiuni fictive de achiziţii sau livrări de materiale de construcţii.

"Firmele fantomă interpuse în lanţul evazionist au fost înfiinţate pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română şi ungară, domiciliaţi atât în judeţele Cluj şi Bihor, cât şi în Ungaria. Societăţile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvenţă", explică documentul.

După încasarea banilor în conturile bancare ale societăţilor fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar, contra unui comision, de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

În urma controlalelor realizate a rezultat că, pe baza documentelor emise în acest circuit, societăţile beneficiare şi-au diminuat nelegal TVA de plată şi impozitul pe profit cu 50.029.306 lei, adică peste 10 milioane de euro.

Pentru recuperarea pagubei, inspectorii antifraudă au instituit măsuri asigurătorii pe bunurile societăţilor implicate.

Un număr de 32 de descinderi au fost declanşate joi dimineaţă de procurorii DIICOT Oradea, în judeţele Bihor, Galaţi, Sibiu, Alba, Cluj şi în Capitală, într-un dosar care vizează un prejudiciu de 50 de milioane de lei, din tranzacţii fictive cu materiale de construcţii.

Operaţiunea s-a derulat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Cluj, ancheta beneficiind şi de suportul Serviciului Român de Informaţii.

Ofiţerii BCCO Oradea au transmis, vineri, că percheziţiile au vizat strict societăţile comerciale şi persoanele fizice anchetate în dosarul DIICOT, acuzaţiile fiind de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală cu materiale de construcții.

 Conform informării transmise, la activități au participat şi polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Cluj- Napoca, Alba Iulia și Galați care, în urma perchezițiilor, au ridicat laptop-uri, hard-disk-uri, stik-uri de memorie și documente contabile, aparținând firmelor implicate în circuitul evazionist.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei implicaţi riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 7 și 15 ani", se mai precizează în comunicatul BCCO Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON