URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2016, 10:31

Începe curăţenia de toamnă: timp de şase săptămâni, orădenii vor putea scăpa, gratis, de deşeurile voluminoase, vegetale sau textile

Începe curăţenia de toamnă: timp de şase săptămâni, orădenii vor putea scăpa, gratis, de deşeurile voluminoase, vegetale sau textile LA FEL. Containerele pentru colectarea deşeurilor vor fi amplasate de RER Ecologic Service în exact aceleaşi locuri în care au fost puse şi în precedentele campanii de curăţenie generală

Ca în fiecare an, odată cu venirea toamnei, Oradea începe o nouă campanie de curăţenie generală. Din 26 septembrie până în 5 noiembrie, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va amplasa în tot oraşul containere în care orădenii vor putea arunca deşeurile voluminoase, vegetale şi textile. Colectarea şi transportul se va face gratuit, astfel că orădenii nu ar trebui să rateze ocazia de a se descotorosi de tot ce nu le mai trebuie prin case şi grădini.

Campanie itinerantă

Campania derulată de societatea de salubritate împreună cu Primăria Oradea va avea aceleaşi reguli ca precedentele acţiuni similare, fie de primăvară, fie de toamnă. În fiecare săptămână din intervalul 26 septembrie - 5 noiembrie, RER Ecologic Service va amplasa în oraş containere metalice într-un anumit perimetru, în primele trei săptămâni în cartierele de pe malul stâng al Crişului Repede, iar în ultimele trei în cele de pe malul drept. Recipientele vor fi puse în exact aceleaşi locuri în care au fost şi în anii trecuţi. 

Astfel, între 26 septembrie şi 1 octombrie, 30 de containere vor fi amplasate în perimetrul delimitat de străzile Primăriei, Independenţei, Centrul Civic, Piaţa Cetăţii, Gh. Costaforu, 22 Decembrie, Ronald Reagan, Ceyrat, Universităţii, Ogorului, Calea Aradului, Decebal şi Principatele Unite. În a doua săptămână, între 3 şi 8 octombrie, containerele vor fi mutate în zona delimitată de străzile Decebal, Splaiul Crişanei, Ovid Densuşianu, Calea Sântandrei şi Calea Aradului, unde vor fi 30 de puncte fixe de colectare, iar în a treia săptămână, între 10 şi 15 octombrie, în arealul ce are limitele la cartierul Tineretului şi străzile Clujului, Dragoş Vodă, Mareşal Averescu, Centrul Civic, Costaforu, Parc 22 Decembrie, Ronald Reagan, T. Sandor, Cartierul Grigorescu, Ogorului. În total, aici vor fi puse 35 de containere.

Fiecare pe rând

Din 17 până pe 22 octombrie, containerele vor fi mutate pe celălalt mal al Crişului, în perimetrul delimitat de podul Decebal şi străzile Eroul Necunoscut, Berzei, Olimpiadei, Piaţa Bucureşti, Pod Theodor Neş, Izvorului, Ecaterina Teodoroiu, Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Aleea Ştrandului, Făcliei, Podgoria, Libertăţii şi E. M. Chitul.

În intervalul 24-29 octombrie, recipientele pentru deşeurile mari vor fi puse în cartierele Rogerius şi Episcopia, în perimetrul străzilor Berzei, Olimpiadei, Moldovei, Şelimbărului, Podului, Ştefan cel Mare, Bihorului, Oncea, Matei Corvin, Vămii, Rectorului şi Episcopia Bihor.

În ultima săptămână a campaniei, între 31 octombrie şi 5 noiembrie, containerele se mută în sectorul cuprins între Podul Decebal şi străzile Decebal, Corneliu Coposu, Transilvaniei, Borşului, Ovid Densuşianu şi promenada malului drept al Crişului Repede.

Mizeriile se plătesc!

La fel ca în precedentele campanii, orădenii nu au voie să arunce în containere moloz sau alte deşeuri din construcţii, şi nici deşeuri electrice, electronice ori electrocasnice. În schimb, pentru deşeurile voluminoase (textile, biciclete, geamuri vechi, piese de mobilier) şi vegetale (resturi de iarbă, frunze uscate, crengi tăiate), RER Ecologic Service va asigura colectarea şi transportul gratuit.

Orădenii care vor observa că un container s-a umplut sunt îndemnaţi să anunţe acest lucru la dispeceratul operatorului de salubritate (telefon 0259-433.195), astfel încât muncitorii să-l golească, iar cetăţenii să poată în continuare să scape de vechituri.

Nerespectarea programului de curățenie de toamnă și depozitarea clandestină a deșeurilor în afara datelor planificate pe zone sau în alte locuri sunt contravenţii. Persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 200 şi 500 lei, iar persoanele juridice între 1.500 şi 2.000 lei, conform cu art. 111, litera q din Hotărârea Consiliului Local nr. 207 din 26 martie 2015, prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare.

În plus, asociaţiile de proprietari pe terenurile cărora se vor regăsi mormane de deşeuri vor plăti şi cuantumul serviciului prestat pentru încărcarea, transportul şi depozitarea acestora de către RER Ecologic Service. În schimb, cei care respectă regulile campaniei nu vor avea nimic de pierdut, ci doar de câştigat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON