URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2023, 13:20

Incendiu violent la o fermă din Bihor, din cauza unor... plante furajere! (FOTO)

Incendiu violent la o fermă din Bihor, din cauza unor... plante furajere! (FOTO) foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de baloţi de lucernă au ars vineri dimineaţă, într-un incendiu izbucnit la o fermă din localitatea bihoreană Boiu, comuna Ciumeghiu. Pompierii au constatat că focul a fost provocat de plantele care s-au autoaprins.

Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, baloţii erau depozitaţi într-un fânar.

Focul a fost sesizat în jurul orei 6, la caz fiind mobilizaţi pompierii Detaşamentului Salonta, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

Când salvatorii au ajuns acolo, ardea aproximativ jumătate din cantitatea de plante furajere depozitate în fânar, flăcările ameninţând să se extindă la alte sute de baloţi din interiorul construcţiei.

"Pompierii militari au reuşit să localizeze incendiul în aproximativ 10 minute de la sosirea la locul intervenţiei, împiedicând propagarea acestuia şi salvând astfel aproximativ 300 de baloţi de lucernă, care ulterior, au fost evacuaţi de proprietar şi de vecinii acestuia, cu ajutorul utilajelor din dotare. În urma evenimentului au ars circa 350 baloţi de lucernă", arată ISU.

Incendiul a fost stins în jurul orei 9, dar pompierii acționează încă la faţa locului, pentru căutarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, timp de peste patru ore.

"Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, autoaprinderea plantelor furajere", arată ISU.

Furajele, pericol de incendiu

În context, pompierii atrag atenţia locuitorilor să fie cu băgare de seamă la depozitarea plantelor furajere.

"Prin natura lor combustibilă, furajele constituie un pericol în ceea ce priveşte riscul de producere a incendiilor, întrucât se autoaprind când sunt depozitate umede sau se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse de foc deschise, deoarece au temperaturi de aprindere foarte mici", arată ISU.

Autoaprinderea este un fenomen care se întâlneşte mai frecvent în spaţiile umede, ca rezultat al unor procese biologice şi biochimice ce au loc în masa vegetală cu un conţinut ridicat de umiditate, procese în urma cărora temperatura se ridică peste anumite limite.

Autoaprinderea fânului este precedată întotdeauna de o autoîncălzire, fenomen ce se produce atunci când acesta a fost insuficient uscat înainte de depozitare.

Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, ISU face următoarele recomandări:

- amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acestea să nu pericliteze vecinătăţile;

- furajele, paiele şi alte materiale combustibile vor fi depozitate, după posibilităţi, cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.;

- este interzisă folosirea focului deschis sau a mijloacelor de iluminat cu flacără deschisă în apropierea furajelor şi a materialelor combustibile;

- furajele şi plantele tehnice, care prezintă pericol de autoaprindere, se păstrează în condiţii adecvate naturii lor, luându-se măsuri de control şi preîntâmpinare a fenomenului de autoîncălzire;

- se va evita depozitarea furajelor în stive compacte, cu înălţimi ce depăşesc  4 – 5 metri, reducând posibilitatea evacuării spre exterior a căldurii;

 - în centrul fâneţelor se recomandă amenajarea unui loc de circulaţie a aerului pentru o mai bună ventilare.

- amplasarea şurilor şi depozitelor de furaje se va face, pe cât posibil, în zone apropiate de o sursă de apă.

La depozitele de furaje grosiere se interzice:

- Fumatul, folosirea focului deschis, aruncarea cenuşii fierbinţi în apropierea depozitelor de furaje, precum şi întrebuinţarea diverselor mijloace de iluminat cu flacără deschisă în incinta depozitelor de furaje;

- Folosirea improvizaţiilor pentru iluminatul cu energie electrică a zonei de depozitare;

- Jocul copiilor în apropierea depozitelor de furaje;

- Strângerea fânului imediat după ploaie şi depozitarea în locuri închise fără aerisire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON