Declarându-se prea săracă pentru a-l îngriji, Universitatea din Oradea renunţă la administrarea parcului dendrologic Gurahonţ din judeţul Arad.
Cu acordul Senatului
La cererea rectorului Constantin Bungău, Senatul universitar a aprobat renunţarea la dreptul de administrare pe care Universitatea din Oradea îl avea faţă de parcul Gurahonţ până în anul 2052. În acelaşi timp, rectorul a propus asocierea cu două universităţi din Timişoara, pentru administrarea parcului.
„Având în vedere imposibilitatea Universităţii din Oradea de a susţine în continuare finanţarea integrală a cheltuielilor de administrare a parcului din Gurahonţ, vă solicit adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe luarea în folosinţă gratuită şi în subsidiar în coadministrare de către Universitatea din Oradea alături de şi împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” şi Universitatea de Vest din Timişoara, a parcului dendrologic din localitatea Gurahonţ, judeţul Arad”, se arată în cererea transmisă de Bungău Senatului Universităţii.
Senatorii au acceptat propunerea, astfel că rectorul poate să parafeze acum asocierea cu cele două universităţi bănăţene.
Asociaţi cu drepturi egale
Rectorul Constantin Bungău a explicat, pentru BIHOREANUL, că Universitatea din Oradea nu renunţă la Parcul Gurahonţ, ci pur şi simplu a căutat formula cea mai eficientă pentru a-l putea administra. "Nimeni nu-mi dă bani pentru a întreţine şi administra parcul. Aşa că am ales această formă de co-administrare şi co-folosinţă. Nu oferim nimănui parcul, ci avem drepturi egale", a declarat Bungău.
În plus, spune el, cei doi angajaţi ai parcului rămân angajaţii Universităţii din Oradea, iar cele trei universităţi nu fac altceva decât să-şi unească forţele pentru îmbunătăţirea condiţiilor din parc. Cum şi în ce formă, urmează să stabilească.
Mai mult, a arătat rectorul, această co-asociere a primit de la Primăria Gurahonţ nu doar administrarea parcului dendrologic, ci şi a altor 7,4 hectare de pădure din cadrul parcului, care până acum erau în administrarea Ocolului Silvic Gurahonţ. Noul contract va fi încheiat tot pe o perioadă de 49 de ani.
Unic în Europa
Parcul Arboretum Sylva are o colecţie de 2.500 de specii de arbori în peste 3.600 de exemplare, inclusiv arbori exotici, precum uriaşul Sequoia ori binefăcătorul Gingko. Tocmai graţie alăturării unui număr mare de specii rare, parcul e unic chiar şi în Europa.
Aflat la 120 de kilometri depărtare de Oradea, parcul de 12 hectare este în proprietatea Primăriei Gurahonţ. În 2003, rectorul Universităţii din Oradea de la acea vreme, defunctul Teodor Maghiar, a încheiat un contract de administrare pentru 4 hectare ale parcului, pe o perioadă de 49 de ani. Conform documentului, Universitatea a preluat gratuit administrarea parcului pentru folosul Facultăţii de Protecţia Mediului, "în scopul dezvoltării cercetării ştiinţifice".
Orădenii s-au obligat să întreţină şi să dezvolte colecţia de arbori, să amenajeze castelul şi să colaboreze în cercetare cu străinii, orice nerespectare a clauzelor putând duce la rezilierea înţelegerii. Însă, din 2004 încoace, Universitatea nu a mai finanţat parcul.
În 2011, Primăria Gurahonţ a cerut rezilierea contractului, pe motiv că Universitatea din Oradea nu se achită de obligaţiile sale.
"Noi cosim iarba cu asistaţii sociali. Înţelegem că Universitatea a ajuns într-un impas financiar, dar ceva trebuie totuşi făcut", a declarat BIHOREANULUI, anul trecut, primăriţa din Gurahonţ, Ana Moţica.
Citeşte pe această temă articolul „Zestre risipită: Din nepăsare, Universitatea din Oradea riscă să-şi piardă baza didactică de la Gurahonţ”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.