URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2022, 16:00

Încă două blocuri în Oradea: 153 de apartamente ar putea fi construite în Nufărul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două blocuri cu opt etaje şi unul retras, însumând 153 de apartamente, ar putea fi construite în cartierul Nufărul din Oradea.

În loc de hotel, blocuri de locuit

Noua dezvoltare imobiliară a fost supusă dezbaterii Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului în şedinţa de joi, de către firma Valnel Construct.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amplasamentul luat în discuţie are o suprafaţă de 25.000 metri pătraţi în spatele benzinăriei Socat de la ieșirea din oraș și a fost iniţial rezervat prin Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui hotel.

Din acest motiv, membrii CMUAT au cerut aprofundarea studiilor printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, care să ofere soluţii la provocările pe care le presupune construcţia de noi blocuri într-o zonă oricum aglomerată.

"Dezvoltarea unui ansamblu de locuinţe colective necesită o abordare diferită din cauza dotărilor necesare: locuri de parcare, spaţii verzi, loc de joacă pentru copii, creşă sau grădiniţă, cabinete medicale, spaţii comerciale şi servicii", a explicat viceprimarul Arina Moş.

Pe cale de consecinţă, constructorul va trebui să elaboreze un PUD nou pentru a putea obţine certificatul de urbanism prin care va afla în ce condiţii poate să îşi deruleze investiţia.

Spital de radiologie şi hypermarket

Tot un PUD nou va trebui să elaboreze şi Clinica Davidescu, care a solicitat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aviz de oportunitate pentru construirea unui Spital de radiologie cu laborator, spitalizare de zi, spitalizare continuă, ambulatoriu şi o clădire cu destinaţia de farmacie în strada Clujului 200.

"Întrucât terenul are o formă atipică, fiind afectat şi de zona de protecţie infrastructură rutieră, care prevede retragerea construcţiilor la minimum 18 metri din axul drumului, specialiştii din cadrul CMUAT au considerat că investiţia este oportună, dar este necesară elaborarea unui PUD şi găsirea unei alte soluţii privind amenajarea locurilor de parcare în afara zonei de protecţie infrastructură rutieră", a transmis Primăria.

Potrivit proiectului, viitorul spital de radiologie va avea o înălţime de patru etaje, dintre care ultimele două retrase, iar clădirea farmaciei, două etaje.

Accesul auto se va face din strada Clujului, iar viitoarea unitate spitalicească va avea 13 locuri de parcare.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, urbaniştii municipalităţii au avizat, la cererea Entire Real Estate Solutions, construirea unui nou hypermarket Kaufland în strada Seleuşului.

CMUAT a condiţionat aprobarea faţadelor de prezentarea unui plan de amenajare peisagistică a întregii incinte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
importanta declaratie, dar nu prea am inteles-o
""Dezvoltarea unui ansamblu de locuinţe colective necesită o abordare diferită din cauza dotărilor necesare: locuri de parcare, spaţii verzi, loc de joacă pentru copii, creşă sau grădiniţă, cabinete medicale, spaţii comerciale şi servicii", a explicat viceprimarul Arina Moş." Asta e si un sfat/indicatie pentru dezvoltator, ca primeste mai cu usurinta aprobarea daca la parter blocul are spatii comerciale, dedicate pentru Cresa/Gradinita, include parc cu spatii verzi si loc de joaca, toate parcarile din reglementari, si chiar si spatii comerciale dedicate pentru Cabinete medicale, pe langa comert si servicii.. Daca noul bloc atrage astfel de chiriasi pe locatie, inca un rand de felicitari pentru CMUAT si Oradea: se dezvolta multi-polar, ca sa nu fii nevoit sa mergi in centru pentru orice, sa nu pui presiune pe blvd. Nufarul.
Postat 23 Februarie 2022, 16:23 de unu
pareri...
1. blocurile sunt dincolo de centura spre Sanmartin. Nu au nici o legatura cu parcare in zona piata Nufarul. Nu e nici macar trecere de pietoni peste centura, asa ca nu vad eu prea multi oameni parcand masina la piata si apoi venind pe jos 2 killometri, cu plasele de cumparaturi cate 15 minute. 2. e nevoie de oferta locativa, de noi constructii, noi aprobari si noi blocuri. Daca nu se aproba, se scumpeste artificial pretul la imobiliare , din cauza lipsei de oferta la cererea mare deja existenta, de ajungem si noi la preturi de Cluj, sa dam 150000 euro pe 50mp de apartament. 3. Vor avea parcari conform normative, pentru fiecare apartament. Apoi e treaba cumparatorilor sa isi cumpere si parcare, sau sa isi asume proasta decizie peste 5 ani dupa ce au cumparat... 4. E nevoie de scoli, extinderi cu noi clase si corpuri de cladiri, si chiar si de noi unitati scolare in noi locatii, da. Dar nu poti sa opresti dezvoltarea orasului, sa nu aprobi noi cladiri locative, doar ptr ca esti in urma putin intr-un alt domeniu. 5. Randarile sunt curajoase: trecand cu vederea mica minciuna ca au pus acolo blocul in mijlocul unei paduri inexistente pe locatie, daca chiar fac acoperisul terasa inierbata, si la fiecare balcon planteaza vegetatie de dimensiune medie (nu iarba)intr-un spatiu/gardena betonata dedicata la momentul vanzarii/predarii cheilor catre cumparatori, si umpluta cu pamant (ca sa nu se trezeasca un cumparator ca isi tine acolo bicicleta si o lasa neplantata), atunci e o constructie chiar misto, verde, ecologica, de viitor, ceva nou in zona Crisanei, indraznet. Daca il fac ca in randari, felicitari dezvoltatorului si arhitectilor.
Postat 23 Februarie 2022, 16:18 de unu
Blocuri noi dar scoli zero
Eu inteleg ca avem nevoie de blocuri noi dar am avea nevoie si de scoli noi din moment ce bagam inca 150 de familii intr-o zona unde scolile sunt pline. Nu inteleg de ce se mai aproba constructii in situatia asta.
Postat 14 Februarie 2022, 12:19 de Bogdan84
Chiar exista
https://vederidintrecut.blogspot.com/
Postat 01 Februarie 2022, 13:02 de excalibur
@excalibur
Excelent!
Postat 01 Februarie 2022, 12:28 de pinonel
Parcare necesara
Nu cred ca acele blocuri vor fi autorizate fara a avea parcarile necesare. Intradevar in capatul cartierului Nufarul sunt vreo 7 blocuri noi care au deficit mare de parcari raportat la numarul de apartamente = motiv pt care se parcheaza neregulamentar pe strada. Sa speram ca dupa construirea gradinitei se va observa ca unele strazi necesita a avea doar sens unic si ca se va gasi o solutie si pt parcari publice in zona.
Postat 01 Februarie 2022, 06:14 de hcpn
excalibur
Acele blocuri vor avea parcare proprie.
Postat 31 Ianuarie 2022, 20:35 de Sandu2100
orasul de dezvolta de doi bani - superficial, dupa poftele si lacomia nesatulilor din PNL
azi e ziua dnei Arina Mos - La multi ani, stimata doamna, si la Multa Minte / Inteligenta / Stiinta / Inspiratie! inteleg ca nu aveti competente in urbanism si planificare teritoriala - pe baza carui fapt/sondaj public/cercetare a nevoilor populatiei aprobati constructia a zeci de blocuri in oras? stim ca va place banul si justificati orbeste "dezvoltarea" orasului cu noi taxe si impozite, dar v-ati gandit vreodata ca ar fi nevoie de un parc mare in zona Pietei Nufaru pentru copii, elevi si batrani, mai ales? sunt multe blocuri vechi cu zeci de etaje/apartamente, altele noi aparute in spatele pietei, cu balcoane colorate pe model indian, asemeni magazinelor de cartier catastrofale din Nufaru pana in Rogerius? cand va veti face meseria cu profesionalism, prin studii de urbanism si nevoi concrete ale populatiei in cartiere, asa cum se face in orice tara europeana? - va dau un pont - Facultatea de Geografie/Planificare teritoriala stie sa faca asemenea studii, insa probabil ca nu dati doi bani pe ei, cum nu dati doi bani nici pe noi... daca tot ii place sefului Bolojan Viena, Bruxelles si altele... acolo ati vazut amandoi ca se ridica blocuri cu zeci de etaje peste tot? ca doar si orasele acelea se dezvolta, nu doar Oradea!
Postat 31 Ianuarie 2022, 17:39 de roger
Vederi din trecut: Piaţa Nufărul
Uite cum capata sens demolarea viitoarei piete demolate: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/piata-nufarul-din-oradea-va-fi-demolata-in-2022-pentru-a-face-loc-unei-parcari-supraetajate-168177.html ] Traim vremuri faine. Vezi,simti,traiesti,votezi...dar nu poti face nimic. Superb, un mekanism desavirsit
Postat 31 Ianuarie 2022, 17:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON