URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2019, 13:28

În luptă cu fake-urile: Direcţia de Sănătate Publică Bihor face campanie de educare şi informare despre vaccinare

În luptă cu fake-urile: Direcţia de Sănătate Publică Bihor face campanie de educare şi informare despre vaccinare (sursa foto: www.mediafax.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică a Bihor derulează în perioada 20 - 25 aprilie 2019 o campanie de informare, educare şi comunicare în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării, sub deviza "Să ne protejăm împreună! Vaccinurile sunt benefice".

Campania subliniază rolul important al vaccinării în eforturile de promovare a sănătăţii, fiind o iniţiativă condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi implementată de statele europene, iar scopul este de a sensibiliza populaţia aşa încât să susţină lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Scade vaccinarea, creşte mortalitatea

"O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Acoperirea vaccinală peste 95% determină atingerea nivelului de imunitate a populaţiei, necesar pentru a întrerupe transmiterea bolilor prevenibile prin vaccinare", se arată într-un comunicat al DSP Bihor, judeţ în care acoperirea vaccinală a scăzut, ca de altfel în întreaga ţară, în principal din cauza neprezentării la vaccinare şi refuzului vaccinării, dar şi intensei mediatizări a mesajelor anti-vaccinare, în special pe internet.

În România, din anul 2016 până la începutul acestei săptămâni au fost confirmate 16.450 cazuri de rujeolă, din care 62 decese, iar în Bihor 144 cazuri de rujeolă, din care un deces, 111 îmbolnăviri fiind înregistrate la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet.

De asemenea, de la începutul iernii 2018/2019 până la mijlocul acestei săptămâni au fost confirmate 2.269 cazuri de gripă şi au fost înregistrate 196 decese confirmate cu virus gripal. În Bihor, în această perioadă au fost confirmate 33 cazuri de gripă, din care 3 decese.

În România au fost vaccinate antigripal doar 1,329 milioane persoane din grupele la risc (vârstnici, bolnavi cronici, copii şi femei însărcinate), din care 18.820 din Bihor.

Prevenire, protecţie, vaccinare

De sâmbătă, 20 aprilie, până joi, 25 aprilie, DSP Bihor va derula activităţi de informare şi implicare a personalului medical în abordarea provocărilor legate de vaccinare, precum şi activităţi de informare a populaţiei referitoare la beneficiile vaccinării.

Mesajele cheie pe care specialiştii DSP le vor distribui în această perioadă sunt că vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii, că prin creşterea acoperirii vaccinale rujeola şi rubeola pot fi eliminate, că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii, aşadar vaccinarea salvează vieţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON