URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2015, 16:16

În 2014, salvamontiştii bihoreni au salvat 143 de persoane

126 de intervenţii şi 143 de persoane salvate sau recuperate. Aşa se rezumă bilanţul activităţii avute de echipajele Salvamont-Salvaspeo Bihor în anul 2014.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni, cele mai multe accidente montane, 52 la număr, s-au petrecut anul trecut pe potecile turistice. Alte 36 de accidente au avut loc pe pârtii de schi amenajate, iar două dintre ele în zona alpină a judeţului. 33 dintre rătăciţii recuperaţi de salvamontişti aveau plăgi, 26 dintre ei entorse, iar 23 dintre ei fracturi. Totodată, salvatorii au recuperat un turist cu comoţie cerebrală şi trei persoane decedate.

95 dintre persoanele care au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor anul trecut erau adecvat echipate pentru munte, iar 48 aveau echipamente necorespunzătoare. Totodată, statisticile Salvamont-Salvaspeo mai arată că majoritatea victimelor au fost bărbaţi cu vârste de peste 30 de ani.

În tot anul 2014, salvamontiştii bihoreni au patrulat în zonele cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial de producere a accidentelor montane, precum Vârtop-Băiţa, Stâna de Vale, Peştiş, Vadu Crişului-Şuncuiuş.

Totodată, ei au făcut lucrări de îngriire ori îmbunătăţire a centrelor Salvamont, a amenajărilor de siguranţă şi a traseelor turistice. De exemplu, în zona Padiş, în circuitul Cheile Galbenei porţiunile uzate ale balustradei de lanţ au fost înlocuite, iar pe Circuitul Săritoarea Bohodei au fost montate indicatoare. În zona Băiţa-Vârtop, în abruptul Pietrele Negre, două trasee tehnice au fost reamenajate, iar un nou traseu de escaladă a fost realizat. Totodată, salvamontiştii au instalat aici un traseu de via ferrata lung de 200 de metri linari. În colaborare cu Asociaţia Eco Transilvania, Salvamont-Salvaspeo Bihor a amenajat şi un traseu tip circuit la Vadu Crişului, lung de aproximativ 5 kilometri.

Pe lângă toate acestea, salvamontiştii au acordat asistenţă preventivă la diferite manifestări de masă ce au avut loc în zonele montane şi au participat la cursuri ori exerciţii de salvare ce au avut loc în ţară, dar şi în străinătate.

Citeşte în galeria de documente întreg raportul Salvamont-Salvaspeo Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON