URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2021, 10:39

Împreună vom reuşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asumat în faţa Uniunii Europene, conceptul "plăteşti cât arunci", implementat cu precădere în statele europene, este unul viabil în Oradea, iar cetăţenii trebuie să înţeleagă că administraţia locală face deja paşi importanţi în această direcţie, implementând noi reguli de salubritate care impun colectarea separată în patru fracţii a deşeurilor şi plata în funcţie de cantitatea generată.

Municipiul a intrat de la 1 aprilie în etapa de tranziţie, care va dura 9 luni, iar pe perioada acesteia locuitorii oraşului vor trebui să se convingă de necesitatea colectării separate, care va reduce cantitatea de deşeuri ce ajunge la depozitare. În viitor, acest lucru se va reflecta şi în tariful pe care îl va plăti fiecare în parte. Cu cât vom arunca mai puţine deşeuri, cu atât vom plăti facturi mai mici.

Oradea trebuie să respecte normativele europene în ceea ce priveşte reutilizarea şi reciclarea materialelor, să evite plata unor penalităţi financiare consistente pentru neatingerea ţintelor de colectare şi să continue să fie un exemplu pentru restul oraşelor din România. Cu toţii ne dorim un oraş curat, iar pentru acest lucru fiecare dintre noi trebuie să contribuie.

Am înţeles nemulţumirile ridicate de cetăţeni, iar Primăria Oradea împreună cu RER Vest au în vedere remedierea problemelor legate de infrastructură, cum ar fi numărul insuficient de ţarcuri şi pubele sau accesul la containere. De asemenea, vom dota toate incintele cu camere de supraveghere.

În perioada următoare, asociaţiile de proprietari sunt invitate să semneze un contract nou de salubritate, cu un tarif fix până la finalul anului. Dacă vor refuza în continuare să semneze, fiecare persoană va plăti o taxă de salubritate.

Sunt convins că, indiferent dacă locuiesc la case sau la blocuri, orădenii îşi doresc un oraş curat, grijuliu faţă de mediu şi care îşi îndeplineşte obiectivele europene. Mizez pe simţul civic şi responsabil al locuitorilor oraşului nostru. Împreună, dacă fiecare dintre noi îşi va respecta obligaţiile, vom reuşi.

Florin Birta
primar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Asumat și a adunat
Dacă însumăm toate promisiunile electorale asumate nu depășim degetele de la o mână. Da' o asumare în fața Uniunii Europene, și o implementare cu precădere a construcției de autostrăzi când vedem? Cum naiba aici Europa nu precepe penalizări? Se pare că politicul știe să asume doar realizările cetățenilor.
Postat 07 Aprilie 2021, 20:30 de User anonimizat
si una pentru presa
din pacate presa prea gandeste ca are rolul sa educe muritorii de rand, in loc de a prezenta realitatea si faptele: in privinta gunoilui, de-acord, trebuie facuta colectare selectiva, taxare in functie de cantitate, toate sunt bune, dar cand 250 mii oradeni se plang, sa acuzi oradeanul si alte cazuri atat de rare ca n-au impact, in loc sa asculti si tii cont cu atentie de propunerile din partea oamenilor, sa mai studiezi daca vrei cateva implementari de succes prin orase din vest, si sa combini intr-o varianta care ar functiona local... nu pare prea obiectiv ci destul de partinitor cu o anumita cauza (..buna!, dar implementarea..)
Postat 07 Aprilie 2021, 19:26 de unu
"Am înţeles nemulţumirile ridicate de cetăţeni"
Era bine daca punea accentul pe "curse mai eficiente, ca sa nu mearga camionu gol si sa ridice containere goale". Asta e principalul factor care a crescut pretul si care il si poate scade in continuare!
Postat 07 Aprilie 2021, 19:01 de unu
disperare
la Oradea taxele sunt umflate pentru ca e disperare in primarie dupa banul public. dl Birta unde locuieste?
Postat 07 Aprilie 2021, 17:53 de roger
@pinonel
Alt exemplu bun de urmat din punctul meu de vedere: la Nojorid aproximativ 19 lei/4 ridicari pe luna pt. pubela de 60 de litri pt gunoiul menajer. Se mai ridica in mod gratuit, saptamanal reciclabilele, dupa cum urmeaza: 2 ridicari pe luna pt plastic, o ridicare pe luna pt hartie si o ridicare pe luna pt sticla. Nu mi se pare corecta taxarea/persoana. Pot fi familii de 4 persoane care nefacand risipa si colectand selectiv sa produca mai putin gunoi decat alte familii compuse din 2 persoane. Cel mai bine e volumetric. Taxarea la kg nu prea e fezabila, masina tre sa aiba cantar, ala mai tre sa si functioneze, mai tre sa fii si tu de fata la cantarire ca doar n-o sa-i crezi pe cuvant etc. etc.
Postat 07 Aprilie 2021, 17:37 de Kid
Definitia nimicului: un cutit fara maner caruia-i lipseste lama!
Felicitari primarului Sanmartinului, domnul Cristian LAZA! Nu stiu cum/cu cine a negociat, dar a ,,scos" o taxa de 5,80 lei/persoana/luna! Cum explici, birtasule?!
Postat 07 Aprilie 2021, 15:54 de pinonel
Felicitări.
Dumneavoastră din Sânmartin puteți spune cu certitudine că vom reuși. Mulțumim de încurajări, dar selectarea colectivă e ultima problemă. Înțeleg că trebuie cu orice preț implementată, ideea nu e rea, aplicarea e proastă. Ce ne facem cu clădirile istorice, alea renovate din banii noștri, unde punem grămada de pubele primite în urma contractelor individuale? Casa scării, sub geam? Dă-o-ncolo de estetică, igienă. Un punct termic în locul celui antic de pe Grigorescu se poate? Să nu plătim lunar 500-600 lei pe o palmă de căldură din cel mai performant sistem. Cu organizarea de șantier m-am lămurit și din discuția purtată în decembrie, asta e, trecem dacă putem, dacă avem loc, dacă nu stăm acasă. Împreună ziceți, mă îndoiesc...
Postat 07 Aprilie 2021, 12:37 de User anonimizat
TARC AMPLASAT INCORECT
tarcul nr : 07.034.0 arondat : PODULUI 3 B11 PODULUI 5 B10-B2 TCI+ ANTREIDES PODULUI B10-B1 PODULUI NR. 13 BL TCI SC. C AP. 42 PODULUI NR 5 BL BSC B PODULUI 7 TCI Mai exista undeva in Oradea un tarc de gunoi sa fie arondat la asa multe scari ?, avand si 9 etaje unele . Sesizare la primarie am facut ,dar in opinia primariei tarcul este amplasat corect in fata unei scari de bloc ce nu apartine acelui tarc ,in mijlocul parcarii inconjurat de masini si in apropierea ferestrelor a unor locatari la care nici macar nu le este arondat acel tarc de gunoi , dar in schimb le este arondat mirosul gunoaielor acumulat de la 7,8 scari de bloc . BRAVOO D-LE PRIMAR !!!
Postat 07 Aprilie 2021, 12:31 de Laurianj
Intrebare
O intrebare simpla, cum o sa platesc eu mai putin, dupa cantitatea aruncata de mine? locuiesc la bloc, colectez selectiv, si arunc o cantitate cate de doua saci pe saptamana. Vecinul arunca la fel, dar cand vine din sat mai arunca doi saci de gunoaie aduse de nu stiu unde, alea le platesc si eu din solidaritate fata de vecin, oras, mediu, pamant? Daca doriti sa platesc in fucnctie de cat gunoi produc, arunci rog sa mai lucrati la regulament! In momentul de fata platesc cat o sa arunce vecinii, nicidecum cat arunc eu.
Postat 07 Aprilie 2021, 12:06 de Hoppmester
Penibil primar.
Băiat tânăr și are deja texte desprinse din manualul PCUS, actualizat de la Lenin încoace de zeci de politruci. Auzi la el, că "vom reuși împreună". Reușita câtorva nu înseamnă decât pierdere pentru cei mulți. Așa că, mulțam frumos, dar pierderea de către Oradea a identității cultural-artistice, economico-sociale și urbanistice, nu e țelul nostru. Al orădenilor autentici în niciun caz. Viniturile să nu se mai dea orădeni, că nu tragem împreună la căruța voastră, plină cu papițoi hăbăuci și rătăciți prin viață.
Postat 07 Aprilie 2021, 11:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON