URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2023, 15:58

Imagini din dronă: Cum avansează lucrările pentru construirea centurii Sânmartin (FOTO)

Imagini din dronă: Cum avansează lucrările pentru construirea centurii Sânmartin (FOTO) surse foto: CJ Bihor / Construcții Erbașu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începute la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, lucrările la centura Sânmartin avansează într-un ritm susținut, în ciuda temperaturilor reduse din ultima perioadă, a informat, vineri, Consiliul Județean Bihor.

Potrivit administrației județene, până în prezent au fost executate lucrări atât la nivelul terasamentelor (decapări, săpături, îmbunătățire teren de fundare, așternere strat de formă și strat de fundație balast), cât și la nivelul podurilor, fiind realizați, totodată, 65% dintre piloții forați.

De asemenea, a început realizarea fundației pasajului din Băile 1 Mai peste șoseaua națională DN 79 Oradea - Deva și au fost montate jumătate dintre elementele prefabricate aferente celor 11 podețe incluse în proiect.

„În perioada următoare vor fi realizate lucrări pentru relocarea utilităților existente și vor continua lucrările la nivelul terasamentelor și podurilor. Constructorii își propun ca în vara acestui an să toarne primul strat de asfalt”, a transmis CJ Bihor.

Drumul de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin va avea o lungime de 5,75 km, cu bretele de legătură cu DN 76 și localitatea Haieu în lungime totală de 2,27 km.

Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri. Șoseaua va avea pe lateral o pistă pentru bicicliști cu o lățime de 3 metri și va cuprinde două poduri, două pasaje, un viaduct, un pasaj subteran pentru bicicliști, 11 podețe și cinci intersecții giratorii.

Constructorul este asocierea formată din firmele Construcții Erbașu (București), Vahostav a.s (Slovacia), Drumuri Orășenești (Oradea) și Procons Group (Oradea), termenul de execuție asumat de acestea fiind de 12 luni.

Valoarea totală a investiției este de 177,238 milioane lei, cu TVA inclusă, iar finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON