URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2022, 21:40

„Îl iubim pe Regele Charles!”. Noul monarh al Marii Britanii a fost primit cu urale la Palatul Buckingham. Primul său mesaj către popor, plin de emoție (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul monarh al Marii Britanii, Regele Charles al III-lea, s-a adresat, vineri seara, pentru prima oară poporului, printr-un discurs televizat, în cadrul căruia a vorbit despre „draga mea mamă”, căreia i-a mulțumit, spunând că a fost o inspirație și un exemplu, dar și despre viitorul monarhiei, spunând că în mod solemn își ia angajamentul să respecte principiile Constituției, aflate „în inima națiunii noastre”.

Noul rege a anunțat că l-a numit pe fiul său cel mare, William, Prinț de Wales, iar astfel soția lui, Catherine, devine Prințesă de Wales, prima care deține acest titlu după Prințesa Diana.

Discursul regelui

Primul mesaj al Regelui Charles al III-lea a fost difuzat la ora 18, ora Angliei, în deschiderea unei slujbe de comemorare care a avut loc în Catedrala Sf. Paul din Londra, la care au participat, printre alții, premierul Marii Britanii, Liz Truss, și primarul Londrei, Sadiq Khan.

„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă tristețe. De-a lungul vieții ei, Majestatea Sa, Regina – iubita mea mamă – a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, avem față de ea o datorie de suflet, pentru iubirea ei, pentru afecțiunea ei, pentru îndrumare, înțelegere și exemplu. Viața Reginei Elisabeta a fost o viață bine trăită, o promisiune a destinului îndeplinită și este deplânsă profund după moartea ei. Promisiunea aceea a ei pentru o viață întreagă în slujba poporului o reînoiesc eu astăzi”, și-a început Regele Charles al III-lea mesajul pentru națiune.

„Vă voi sluji cu loialitate, respect și dragoste”

Noul monarh a continuat să vorbească despre viața extraordinară a mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, care a domnit vreme de 70 de ani, mai mult ca orice alt rege și oricare altă regină a Marii Britanii.

În discursul său de circa 9 minute, Regele Charles al III-lea le-a dat asigurări britanicilor și locuitorilor țărilor din Commonwealth că preia cu solemnitate coroana. „Așa cum Regina însăși a făcut-o cu devotament neclintit, și eu acum îmi iau în mod solemn angajamentul, ca în tot timpul pe care mi-l dă Dumnezeu, să respect principiile Constituției aflate în inima națiunii noastre. Și fie că trăiți în Regatul Unit sau în teritoriile de prin toată lumea, și oricare ar fi credințele și poziția voastră, vă voi sluji cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul vieții”.

William, Prinț de Wales. Harry, peste mări

Regele Marii Britanii și Irlandei de Nord a vorbit și despre schimbările din interiorul Casei Regale de după accederea sa la tron. „Este o perioadă a schimbărilor pentru familia mea. Mă bazez pe ajutorul plin de iubire al dragii mele soții, Camilla. În semn de recunoștință pentru serviciul său public din ultimii 17 ani, de la căsătoria noastră, ea devine Regina mea consoartă”, a spus Regele Charles al III-lea.

În primul său mesaj, Charles al III-lea a și anunțat că l-a numit pe fiul său cel mare, William, Prinț de Wales. Este titlul pe care Charles l-a deținut din tinerețe, vreme de mai bine de 5 decenii, acesta fiind rezervat primei persoane din linia de succesiune. Soția lui William, Catherine, va deveni Prințesă de Wales. „Noul nostru Prinț și noua noastră Prințesă de Wales vor continua - sunt convins - să inspire și să deschidă discuții pe temele noastre naționale”, adăugând că cei doi vor aduce în prim-plan situațiile sociale delicate, pentru a le îmbunătăți.

Într-un semn de eleganță, Regele Charles III și-a arătat dragostea față de fiul său cel mic, Prințul Harry, și de soția lui, Meghan, Duce și Ducesă de Sussex, dar care s-au refugiat în Statele Unite ale Americii și au o relație tensionată cu Casa Regală, în special după ce au făcut mai multe acuzații și dezvăluiri într-o emisiune specială realizată cu Oprah. Mulți britanici și-au pierdut dragul față de Harry ca urmare a ieșirilor sale și ale soției sale.

„Vreau să-mi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, ei continuând să-și clădească viața peste mări”, a spus Regele Charles al III-lea în primul său discurs.

Iubitei mele mame...

Noul monarh al Marii Britanii a mai anunțat că funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc peste o săptămână. „În numele familei mele, vă mulțumesc din suflet pentru mesajele de condoleanțe și pentru susținere. Înseamnă mai mult pentru mine decât aș putea exprima”, a adăugat acesta.

Regele Charles al III-lea și-a încheiat primul discurs în fața națiunii cu un mesaj către mama sa. „Iubitei mele mame, în vreme ce pornești în ultima ta mare călătorie, pentru a i te alătura dragului meu tată, vreau doar să-ți spun asta: mulțumesc. Mulțumesc pentru dragostea și devotamentul tău față de familia de națiuni pe care ai slujit-o cu sârguință în toți acești ani”. În fine, noul monarh al Marii Britanii a folosit un citat din Hamlet, spunând „May «flights of Angels sing thee to thy rest»”, în traducere: „Să cânte stoluri de îngeri spre odihna ta”.

Ovaționat de poporul său

Regele Charles al III-lea a ajuns vineri în jurul prânzului la Londra, fiind primit cu urale și aplauze de miile de oameni adunați în fața Palatului Buckingham, pentru a depune flori în amintirea Reginei Elisabeta a II-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC (@bbc)

Într-un gest lăudat, Regele Charles a oprit mașina în care se afla alături de regina consoartă și a ieșit pentru a saluta mulțimea și a strânge mâinile unora dintre britanicii adunați să o jelească pe Regina Elisabeta. La vederea mașinii regale, mulțimea a început să ovaționeze și să aplaude. Pe măsură ce Regele Charles dădea mâna cu o parte dintre cei adunați, s-au auzit aplauze, urale ca „God Save the King!” (Dumnezeu să-l aibă în pază pe rege!), dar și „We love our King Charles!” (Îl iubim pe regele Charles). O femeie i-a sărutat mâna, iar o alta l-a sărutat pe obraz. La un moment dat, în mod spontan, o parte din mulțime a început să cânte imnul, de fapt noul imn național, „God Save the King”.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi la Castelul Balmoral din Scoția, un loc în care și-a petrecut de-a lungul vieții mai toate vacanțele de vară. Alături de ea au fost atât fiul cel mare, Charles, cât și fiica ei, Anne.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
In schimb îl apreciezi pe corectul de Putin ::::))))
Postat 11 Septembrie 2022, 00:54 de Sandu2100
Mai slab de minte dar băiat bun altfel, noul rege.
Charles III este marioneta Consiliului Regal și se află sub talpa cămilei care, din când în când îl trimite de acasă prin turnee, ca să poată trage mai mult whisky din butoi. Tare s-au grăbit să-l încoroneze, cu mai mult de o săptămână să o îngroape pe maică-sa. Când îți moare mama, care a supraviețuit puțin după taică-tu, mai întâi o îngropi și apoi te ocupi de formalitățile succesiunii, ori faci invers ... ca la "Casa de Windsor a celor 14 regate", condusă acum de grupul dur al conservatorilor britanici, grăbiți ca nu cumva "bisericile" lor să fie lăsate deoparte, de către aripa tânără a urmașilor lui Charles III, care are o perspectivă mult mai blândă asupra dreptului de a alege și de a fi ales?
Postat 10 Septembrie 2022, 20:38 de KP
Spectatorii ăștia, când aplaudă ...
... o fac ca să echilibreze plânsetele de mâine. Mulți habarniști, care sunt manipulați ca oile în abatoare, nu văd ce se întâmplă de fapt. Cu decesul lui Elisabeta II începe dispariția monarhiilor. S-a demarat acțiunea dispariției acestora și a instituțiilor de cult de câteva decenii deja. Iar când se va duce la incinerare și trupul actualului papă, vor dispărea treptat și religiile din Europa. Va rămâne ortodoxia să țină steagul, cât de cât ... iar credința va fi uitată-n Occident. Apoi se va vedea cât de proști sunt liderii "noii ordini mondiale liberale", când multe țări de unde o să dispară bisericile vor deveni niște califate de necontrolat, iar lumea reală se va sfârși în metavers. "Andre Marloix: Secolul XXI va fi unul religios, sau nu va fi deloc".
Postat 10 Septembrie 2022, 10:08 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON