URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2018, 15:19

Iadul din Grecia: Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor incendiilor devastatoare (FOTO/VIDEO)

Iadul din Grecia: Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor incendiilor devastatoare (FOTO/VIDEO) sursa foto: Euronews English / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este doliu naţional în Grecia, în urma incendiilor care au devastat staţiuni de lângă Atena. Bilanţul victimelor este în creştere, ultimele date arătând că 76 de persoane au murit, 187 au fost rănite, iar peste o sută sunt căutate.

"A dispărut complet în flăcări"

Supravieţuitorii au mărturii cutremurătoare despre cum s-au salvat din mijlocul flăcărilor. "A fost totul atât de repede. Eram toţi aici ca să pornim maşina, toate maşinile erau aici, toate maşinile. Mi-am luat bebeluşul în braţe şi am alergat către mare. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu nevasta mea, cred că a ars aici", a povestit Panagiotis Dagalos, citat de Digi24.ro.

 "Focul venea după noi. Doar cei care au plecat la timp au scăpat. Persoana care era direct în spatele meu când am ajuns pe drumul principal nu a scăpat, a dispărut complet în flăcări", a spus şi Theofilaktos Logothetis.

Catalogat drept o "tragedie naţională" de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe, scrie news.ro. "Am fugit de la hotel, am fugit pe plajă dar am fost prinşi din urmă de flăcări, am fost înconjuraţi, a trebuit să intrăm în apă şi să ne scufundăm, ca să nu ne fie arse faţa şi mâinile, am aşteptat ore întregi până am fost salvaţi", a declarat Jaakob Makinen, turist finlandez.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva. Pentru şase persoane, nici măcar asta nu a fost soluţia, căci au murit înecate.

Autorităţi fără reacţie

În acelaşi timp, jurnaliştii eleni acuză autorităţile că nu au intervenit prompt şi că nu au pus la punct un plan de evacuare. Cu alte cuvinte, proporţiile dezastrului puteau fi evitate.

"A venit ca fulgerul, nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă. N-aveai cum. E prima oară când văd aşa ceva. Dar am scăpat, eram ca un roi de albine pe mare, toţi unul lângă altul. Aş fi vrut să văd că statul face ceva, dar n-am văzut nimic şi asta mă înfurie", a spus jurnaliştilor şi o supravieţuitoare.

Imagini cu maşini carbonizate, cu cheile în contact, portierele deschise şi trusele de prim ajutor pe banchetă demonstrează că oamenii au luptat să supravieţuiască. Mulţi dintre ei însă nu au reuşit, în maşini fiind găsite şi cadavre.

România, în ajutor

Totodată, Grecia a cerut ajutor Uniunii Europene, iar inclusiv România a răspuns acestui apel.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că forţele aeriene române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar. Potrivit MApN, cele două aeronave au decolat miercuri, în jurul orei 12.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu există români afectaţi în urma incendiilor violente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON