URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2014, 10:10

I-a trecut falimentul pe lângă ureche! Creditorii au aprobat la limită planul de reorganizare al CET-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a votat, Electrocentrale merge înainte! Deocamdată. Întrunită marţi la sediul Electrocentrale, Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat la limită, cu trei voturi din cinci, planul de reorganizare a societăţii, propus de administratorul Stănel Necula şi Casa de Insolvenţă Transilvania.

"Din cele cinci categorii de creditori, am reuşit să adunăm trei voturi pozitive din partea salariaţilor, creditorilor garantaţi şi ai chirografarilor indispensabili activităţii societăţii precum furnizorul de cărbune Maestro şi Compania de Apă Oradea", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Împotriva planului de reorganizare s-au pronunţat prin vot creditorii bugetari reprezentanţi de ANAF şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, care potrivit planului de reorganizare îşi recuperează doar 10% din bani, şi chirografarii de rangul doi, furnizori de diferite produse şi servicii, care nu sunt indispensabile activităţii CET, care nu vor primi nici un leu.

"În cursul zilei de miercuri vom depune la judecătorul sindic procesul verbal al şedinţei. Acesta va analiza documentele, inclusiv eventualele contestaţii, şi se va pronunţa în termen de şapte zile, ceea ce însemnă că undeva în jurul datei de 1 octombrie vom avea un răspuns oficial", a mai spus administratorul special al Electrocentrale.

Vor fi contestaţii

Stănel Necula se aşteaptă ca planul de reorganizare să fie contestat de creditorii care se văd în situaţia de a nu-şi recupera banii. De altfel, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au cerut încă din cadrul şedinţei amânarea votului fără a preciza motivele, iar Unicom Tranzit a contestat dreptul la vot al Companiei de Apă Oradea, deşi creditor al societăţii, pe considerentul că are acelaşi proprietar ca şi Electrocentrale (municipalitatea orădeană) şi poate înclina balanţa în favoarea planului de reorganizare.

Soarta planului de reorganizare va fi stabilită în final de judecătorul sindic care poate accepta contestaţiile şi respinge proiectul lui Necula sau dimpotrivă poate cere punerea lui în operă.

Se şterg datoriile

Planul de reorganizare prevede ştergerea a nu mai puţin de 87% din datoriile de 320 milioane lei acumulate de CET, acesta urmând să le achite creditorilor 41,6 milioane lei. Creditorii garantaţi, Banca Transilvania (25 milioane lei) şi ANAF (3 milioane lei) îşi vor recupera banii în termen de trei ani, în vreme ce angajaţii (577.000 lei) îşi vor încasa chenzinele neplătite în termen de 45 de zile.

La rândul lor, creditorii bugetari îşi vor primi o parte din bani, Ministerul Finanţelor urmând să încaseze doar 10 milioane lei din 100 de milioane lei, fapt pentru care a şi votat împotrivă. La fel, chirografarii de rangul doi vor rămâne fără nici un leu. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia (76 milioane lei) şi Unicom (44 milioane lei) au votat împotriva planului de reorganizare.

CET-ul s-ar putea uni la loc

Planul mai prevede şi restructurări "operaţionale" a activităţii companiei prin negocierea preţului la cărbunele cumpărat şi valorificarea unor bunuri nefolosite ale societăţii. O alternativă la această variantă prevede preluarea societăţii Electrocentrale în cadrul distribuitorului de energie termică Termoficare înfiinţat în iunie 2013.

CET-ul ar deveni astfel parte a unei societăţi "curate", care ar fi credibilă în faţa partenerilor de afaceri şi chiar ar putea atrage fonduri europene, lucru în prezent imposibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cat e amenda?
În cei 320 milioane de lei, intră și amenda de 33 milioane de euro primită de către CET? Dacă DA, e ok. Dacă NU, e nasol de tot. Să vedeți ce se va întâmpla dacă judecătorul hotărăște că statul și furnizorii au dreotate. Bolojan va fi postat la vedere cum posta Vlad Țepeș anumite persoane.
Postat 24 Septembrie 2014, 11:07 de Amenda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON