Veniţi de luaţi lumină! Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au umplut sâmbătă seară bisericile, pornind, la chemările preoţilor din toate colţurile oraşului, spre bisericile din centru.
La miezul nopţii, pe şoselele orădene se circula intens ca într-o zi lucrătoare. Altădată goală, parcarea de pe platoul din faţa Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Centrul Civic era plină de maşini. Constrânşi de restricţiile de circulaţie din zona centrală, mulţi orădeni au parcat, care pe unde, în şanţul cetăţii.
„Deschideţi, căpetenii, porţile voastre, şi voi vă ridicaţi porţi veşnice, ca să intre Împăratul măririi!”. Vocea Prea-Sfinţitului Sofronie a dat semnalul intrării în biserică pentru slujba de Înviere. La cea de-a treia cerere a episcopului, uşile enorme ale Catedralei se dau la o parte, conform ritualului. Nici nu s-ar putea altfel. Cu alura de luptător trecut de prima tinereţe, pieptul protejat de două engolpioane masive şi privirea scrutătoare, Prea Sfinţitul avea aerul festiv al unui tanc rusesc.
Un sobor de 17 preoţi l-au încadrat pe chiriarh strâns ca o gardă pretoriană în toiul unei lupte. În entuziasmul lor de fi pe placul chiriarhului, preoţii au revendicat spaţiul pentru cele două ore din noaptea de Înviere. „Nu vă mai împingeţi atâta. Sunt oameni pe scări şi dacă or să cadă, dumneavoastră sunteţi de vină”, a reclamat o femeie. Preotul căruia i s-a adresat nu a băgat-o însă în seamă.
„Veniţi de luaţi lumină!”, cheamă Prea-Sfinţitul cu voce blândă, contrastând privirii scăpărătoare. Lumina Sfântă adusă de cu seară tocmai de la Ierusalim se revarsă, din lumânare în lumânare, ca un val de licurici scăpărători până în mâna celui de pe urmă credincios.
Paştele unit
Dacă la miezul nopţii în Centrul Civic încă se mai putea circula, la o distanţă de două staţii de tramvai, centrul oraşului era blocat. Sistarea traficului auto prin piaţa centrală, aflată în şantier, a transformat ciculaţia într-un calvar. Pe strada Iuliu Maniu se circula bară la bară.
Şoferii mai norocoşi îşi urcă maşinile pe trotuar, iar ghinioniştii le lasă pe străzile învecinate, în Parcul 1 Decembrie sau pe strada Primăriei. Carosabilul este atât de aglomerat, încât mai repede găseşti un trecător să îţi dea 100 de lei împrumut decât un loc de parcare. De altfel, de groaza ambuteiajelor, mulţi orădeni au venit la biserică pe jos sau cu taxiul.
La Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, Prea Sfinţitul Virgil Bercea a condus slujba de înviere alături de cu omologul său romano-catolic, Bocskei Laszlo.
Prins fără voie în iţele încurcate ale unor afaceri de corupţie aflate sub lupa DNA, episcopul unit vorbeşte smerit, cu resemnarea celui care nu mai are nimic de pierdut. Slujba de Înviere se încheie cu urarea făcută din suflet de episcop. „Învierea Domnului să vă aducă bucurie, speranţă, nădejde şi să vă întărească iubirea şi credinţa!”, a spus Bercea.
Înviere peste săpături
Ca niciodată, în Biserica cu Lună abia s-au adunat 500 de oameni. Motivul este simplu. Lucrărire de reabilitare a Pieţei Unirii şi reparaţiile la biserică au limitat drastic circulaţia prin centrul oraşului, şi implicit, spaţiul de manevră al credincioşilor.
Oameni cu lumânări în mână au fost nevoiţi să încalece gardul de protecţie şi să sară peste şanţuri. „Am văzut şi eu că anul acesta au venit mai puţini credincioşi. Sunt săpături, şanţuri aşa că mulţi au plecat la alte biserici, că sunt destule în oraş”, a povestit un bărbat.
Adevărul este că, dat fiind numărul mic de credincioşi, cutiile cu Sfintele Paşti s-au împărţit în câteva minute. Calm, la coadă, fără buluceală. Culmea, explicaţia cu lucrările nu se aplică însă şi barurilor din strada Vasile Alecsandri şi din Pasajul Vulturul Negru care ar trebui să ducă, şi ele, lipsă de muşterii.
În ciuda acestui fapt, aproape că nu există local care să nu aibă toate locurile ocupate. Adunat în grupuri compacte, tineretul bea, dansează şi râde. În fond, Sfintele Paşti sunt o sărbătoare a bucuriei, redescoperirii şi triumfului vieţii. Şi tot cu vin se omagiază…
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.