URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2015, 12:13

Guvernul, generos cu televiziunile de ştiri: 15 milioane de euro, ajutor de stat în an electoral

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea unui ajutor de 15 milioane de euro pentru posturile TV "care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes publc".

Potrivit Hotnews.ro, ajutorul vine în cea de-a doua jumăte a anului 2015, de la 1 iulie, dar şi în tot anul 2016, cu posibilitate de prelungire, coincidenţă sau nu, fix în an preelectoral şi electoral şi fără să se specifice cine va decine exact spre ce televiziuni vor merge fondurile.

Ajutorul Executivului vine într-o perioadă în care multe dintre posturile de ştiri au probleme financiare, pe o piaţă care nu poate susţine atât de multe posturi (5 posturi TV de ştiri, mai mult decât în Franţa sau Germania).

Hotnews mai subliniază că ăentru iniţiativa de sprijin direct pentru televiziuni nu a existat absolut nicio dezbatere publică, iar până în prezent doar CNA a fost consultat pe această temă.

De asemenea, nu e clar de unde provine caracterul de urgenţă al acestei noi iniţiative, în condiţiile în care există sectoare media mult mai afectate de criză, precum presa scrisă. În acelaşi timp, e de remarcat că majoritatea televiziunilor de ştiri au o politică editorială prietenoasă cu guvernul Ponta, în timp ce presa scrisă a menţinut un oarecare echilibru editorial, mai menţionează sursa citată.

Prin hotărârea dată miercuri, Guvernul a înlocuit practic proiectul iniţial referitor la înfiinţarea unui fond audiovizual cu bani de la distribuitorii TV, proiect criticat dur de marile companii de cablu, cu un ajutor venit direct din bugetul de stat.

Potrivit Executivului, schema de ajutor de stat va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare.

Hotnews reaminteşte că o versiune iniţială a OUG prevedea că banii vor proveni din încasările cabliştilor şi furnizorilor, dar aceştia au acuzat Guvernul că a luat decizia fără să îi consulte. De asemenea, în discutiile pe marginea proiectului iniţial, CNA propusese ca forma de sprijin pentru televiziuni să vizeze doar emisiuni educative şi culturale. OUG-ul anunţat însă miercuri de guvernul Ponta a inclus şi emisiunile informative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON