Guvernul a aprobat, miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea unui ajutor de 15 milioane de euro pentru posturile TV "care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes publc".
Potrivit Hotnews.ro, ajutorul vine în cea de-a doua jumăte a anului 2015, de la 1 iulie, dar şi în tot anul 2016, cu posibilitate de prelungire, coincidenţă sau nu, fix în an preelectoral şi electoral şi fără să se specifice cine va decine exact spre ce televiziuni vor merge fondurile.
Ajutorul Executivului vine într-o perioadă în care multe dintre posturile de ştiri au probleme financiare, pe o piaţă care nu poate susţine atât de multe posturi (5 posturi TV de ştiri, mai mult decât în Franţa sau Germania).
Hotnews mai subliniază că ăentru iniţiativa de sprijin direct pentru televiziuni nu a existat absolut nicio dezbatere publică, iar până în prezent doar CNA a fost consultat pe această temă.
De asemenea, nu e clar de unde provine caracterul de urgenţă al acestei noi iniţiative, în condiţiile în care există sectoare media mult mai afectate de criză, precum presa scrisă. În acelaşi timp, e de remarcat că majoritatea televiziunilor de ştiri au o politică editorială prietenoasă cu guvernul Ponta, în timp ce presa scrisă a menţinut un oarecare echilibru editorial, mai menţionează sursa citată.
Prin hotărârea dată miercuri, Guvernul a înlocuit practic proiectul iniţial referitor la înfiinţarea unui fond audiovizual cu bani de la distribuitorii TV, proiect criticat dur de marile companii de cablu, cu un ajutor venit direct din bugetul de stat.
Potrivit Executivului, schema de ajutor de stat va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare.
Hotnews reaminteşte că o versiune iniţială a OUG prevedea că banii vor proveni din încasările cabliştilor şi furnizorilor, dar aceştia au acuzat Guvernul că a luat decizia fără să îi consulte. De asemenea, în discutiile pe marginea proiectului iniţial, CNA propusese ca forma de sprijin pentru televiziuni să vizeze doar emisiuni educative şi culturale. OUG-ul anunţat însă miercuri de guvernul Ponta a inclus şi emisiunile informative.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.