URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2012, 11:21

Gunoi la tot pasul: Oraşul e plin cu depozite clandestine de deşeuri

Gunoi la tot pasul: Oraşul e plin cu depozite clandestine de deşeuri DE TOT FELUL. În jurul containerelor, la colţ de bloc, prin parcuri sau în jurul copacilor, depozitele clandestine de gunoaie se găsesc la tot pasul în Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un container golit astăzi mâine nu doar că e plin la loc, dar mai şi strânge în jurul său mormane de gunoaie.

E o situaţie întâlnită frecvent în Oradea de lucrătorii de la salubritate, care n-au de ales decât să se întrerupă din munca zilnică şi să cureţe gunoaiele abandonate. Mai grav este că, pentru a depista toate aceste mormane, muncitorii ar trebui să ia la pas tot oraşul.

Gunoiul altora

"În toate zonele municipiului apar tot mai multe depozite clandestine. Mobilă, deşeuri vegetale sau pur şi simplu deşeuri menajere sunt abandonate peste tot. Se fac mormane de gunoaie în jurul recipientelor de precolectare, dar nu numai", arată directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

Directorul dă şi un exemplu: containerele de la intersecţia străzilor Lăpuşului şi Erofte Grigore. "Aici, dacă astăzi le golim, a doua zi la amiază deja au plin de gunoaie în jur. Nu au cum fi lăsate numai de locatari aceste gunoaie, căci recipientele ajung persoanelor pe care le deservesc. Alţii vin şi le abandonează acolo", spune Ban.

Apel la orădeni

O problemă sunt şi deşeurile vegetale, care apar pe străzi indiferent de sezon. În zona străzii Sf. Apostol Andrei, de pildă, aproape zi de zi "răsar" crengi pe trotuare. "Nici nu-mi explic de unde se taie acum atâtea crengi verzi şi de ce. Noi pur şi simplu le găsim pe trotuar, la colţ de bloc, pe scuaruri", zice Ionel Ban.

Ca să cureţe oraşul de aceste depozite clandestine, RER Ecologic Service n-are de ales decât să suplimenteze maşinile care transportă deşeuri. Acest lucru, pe lângă că presupune costuri mai mari, înseamnă însă şi timp pierdut de muncitori. "Noi găsim aceste depozite întâmplător. Însă nimeni niciodată nu vede cine abandonează gunoaiele", se plânge directorul, care şi-ar dori ca orădenii să aibă un simţ civic mai dezvoltat şi să anunţe când văd că cineva lasă gunoaie pe domeniul public. Doar aşa vinovaţii vor putea fi sancţionaţi, iar străzile Oradiei vor fi mai curate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aiurea
Asta e BOLO LAND, ce va mira? Dati si voi vina pe Basescu, ca se poarta, pentru ca bolvanul a iesit cu majoritate... Deci jos Base, ne-ai murdarit orasu'
Postat 09 Iulie 2012, 13:53 de Io
Managementul financiar al deşeului orădean
Acesta e genul de articol din care se pot face bani. Adică Bihoreanul publică articolul, care de altfel e corect şi reflectă angajamentul gibonului pentru cărăţenia din oraş, după care vine directorul de la RER şi dă un interviu prin care arată ce frumos ştie el să mimeze managementul deşeurilor. Numai că interviul îl costă pe fraier între 1.000 şi 3.000 Euro, în funcţie de sezon.
Postat 08 Iulie 2012, 14:42 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON