URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2023, 09:50

Greu de încasat: Cine este cel mai mare datornic al Primăriei Oradea și de ce nu poate fi pus la plată

Greu de încasat: Cine este cel mai mare datornic al Primăriei Oradea și de ce nu poate fi pus la plată (foto arhivă, generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea nu a reuşit să încaseze niciun leu de la cel mai mare datornic local.

Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, un "ONG" cunoscut publicului fiindcă a intentat de-a lungul anilor numeroase procese de revendicare a unor clădiri şi terenuri valoroase din Oradea şi Băile Felix, datorează bugetului local nu mai puţin de 22,5 milioane lei.

Suma reprezintă aproape 85% din totalul restanţelor persoanelor juridice către bugetul local în 2022, fiind stabilită de Tribunalul Bihor printr-o sentinţă executorie, ca taxă de timbru datorată într-un proces deschis în urmă cu câţiva ani împotriva Statului Român, dar încasarea ei se dovedeşte misiune imposibilă pentru executorii municipalităţii.

Anul trecut Primăria a pus 8 sechestre pe tot atâtea imobile, clădiri sau terenuri, deţinute de Ordinul Premonstratens în diferite localităţi din ţară, însă acestea au fost contestate.

Juriştii municipalităţii se aşteaptă ca litigiile să urce toate treptele instanţelor de judecată din România, iar în final, peste ani, să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Stimați prieteni ar trebui să mai citim și altceva decât...
Corect ar fi să ne documentăm istoric cine au fost cei care au construit prima dată băile din localitatea 1 Mai, ce religie au avut, ce proprietăți au avut în zonă, iar după toate astea să ne putem exprima opiniile bineânțeles cele personale nu cele comandate de partide precum PSD-USR-PNL-UDMR. Dacă vom citi un pic de istorie veți ajunge la concluzia că: a deținut sub numele de PUSPOK FURDO, actualul Băile 1 Mai prin Ordinul Catolic Canonic Premonstratens și desigur o mare parte a terenurilor și pădurilor din Băilor Felix, aceștia mai aveau podgoriile din jur, livezi și, terenuri, acestea toate au aparținut Episcopiei Catolice Ordinului Canonic Premonstratens. După câte știu eu noi am expropriat Biserica Catolică și timp de 50 de ani am exploatat fără drept acele bunuri, comform legii 10, trebuiesc ”restitutio ad integrum”. Chiar și mica Bisericuță pe dreapta în stația de autobus și în vecinătatea depozitului de farmaceutică, este și un parc, nici alea nu au fost restituite lor. Deci ca atare ne putem numi hoți sau cum ???? ”Prima scriere despre formarea localității a fost 1249 donat terenul de către Regele Bela IV către Geregye Pal Judecătorul țării la data respectivă, după care a fost donat terenurile atât din Sânmartin, Băile 1 Mai cât și din Băile felix către Canonicii Catolici Orădeni, deoarece la vremea respectivă nu erau Ortodocși în Oradea”. Citez din : Pe teritoriul actual al României a existat o mănăstire premonstratensă la Sânmartin, Bihor. De această mănăstire au aparținut Băile Felix, denumite după canonicul Felix Helcher, care a amenajat primele băi în anul 1240, iar Canonicul Episcop Schlauch a refăcut băile 1 Mai. Premonstratenzii au avut la Oradea un liceu, actualul Colegiul Național Mihai Eminescu.[1] Biserica fostei mănăstiri premonstratense din Abram a devenit în contextul reformei protestante biserică parohială reformată. În prezent se află în stare de paragină, comunitatea reformată construindu-și o biserică nouă în Abram. Ordinul premonstratens a mai întemeiat trei mănăstiri în județele Brașov și Sibiu, iată și linkul : https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_S%C3%A2nmartin,_Bihor
Postat 13 Februarie 2023, 00:13 de Morometul
@tigrul Da-l in *** de taran, nu-l mai tămâia atat!
Este adevarat ce spui, mai putin pr*stia cu ,,tovarasul" care n-a stiut! Spune-ne cum a ajuns seralista secretar al primariei cand taranul are 2/3 din cl?! Nici musca nu zboara in primarie daca nu are ok-ul jupanului, despre ce vorbim?! Adu-ti aminte ca era directoarea directiei juridice din primarie si a riscat enorm refuzand sa puna in aplicare o hotarare a instantei care il deranja pe chelu'! Chelul n-a uitat-o si a rasplatit-o numind-o secretar al primariei! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/borbei-pe-tusa-directoarea-juridica-a-primariei-oradea-suspendata-din-functie-din-cauza-unui-dosar-penal-110784.html
Postat 12 Februarie 2023, 17:06 de pinonel
primarie de rahat
Cu fraierii si saracii stie aplica legea .
Postat 12 Februarie 2023, 16:31 de Mihaita
Candidus et Canonicus.
Din ce am citit pe acceasi tema înțeleg ca călugării se bizuie pe dna. Andrea. Tare era ca aceasta sa se adreseze magistraților în limba latina, poate cistiga ceva procese pina acum, impresionindu - i.
Postat 12 Februarie 2023, 12:22 de Simonette
Benyovszki Tunde, Eugenia Borbei, Cristian Norocel Popescu
Cei care au lucrat la PMO intre 2000-2015 cand s-au facut aceste retrocedari atunci ilegale in 2023 prescrise cunosc Ordinului Canonic Premonstratens. Mai precis isi amintesc cum Benyovszki Tunde pregatea documentele si cum Eugenia Borbei trantea procesele pentru a fi castigate de Ordinului Canonic Premonstratens. Eugenia Borbei = astazi secretarul Municipiului Oradea, la vremea respectiva Directoare Juridica al PMO acea Eugenia Borbei care a fost suspendata din funcite in 2010 de DNA pentru acte criminale. Bolojan a aflat, a inlaturat-o pe Benyovsky de la AIO si l-a pus pe Norocel Popescu. Doar ca Norocel Popescu executa ordinele venite de la Borbei care in continuare urmareste interesele Ordinului Canonic Premonstratens. Si pentru cei care mai au cel mai mic dubiu daca Borbeybsi Benyovsky au fost plătite de Ordinul Canonic Premonstratens sa piarda premeditat spatiile in favoarea ordinului: cand Bolojan a realizat ce se intampla si cum orasul a pierdut zeci de milioane de euro din neglijența a doua angajate corupte din cadrul PMO sina executantilor acestor doua angajate corupte si a inlaturato pe una Benyovski, Beniovski Tunde a devenit imediat angajata exact a Ordinului Canonic Premonstratens!!! Așteptăm reactia DNA la adresa celor trei angajati dovediti corpti (DNA care doarme de cand Cristian Ardelean trebuie sa faca dosare corupților din Oradea de la Parchetul Tribunalului Bihor): Benyovszki Tunde, Eugenia Borbei, Cristian Norocel Popescu.
Postat 12 Februarie 2023, 10:30 de Tigrul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON