URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Noiembrie 2013, 18:46

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI Colegiul Naţional Mihai Eminescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în procesul dintre Ordinul romano-catolici Premonstratens şi municipalitate, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea şi având ca obiect retrocedarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu: la cererea reprezentantei călugărilor, istoricul maghiar Varga Andrea Tunde, instanţa a hotărât, joi, secretizarea dezbaterilor.

Înainte ca acestea să înceapă, Varga, care era însoţită de un şofer pus la dispoziţie de Prepozitura Ordinului şi de un interpret care să asigure traducerea în limba maghiară, a invocat prezenţa în sala de judecată a reporterului BIHOREANULUI şi a spus că, întrucât a depus împotriva acestuia o "plângere penală pentru xenofobie şi rasism", doreşte să fie protejată prin continuarea procesului cu uşile închise.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare care formează completul au admis cererea aproape instantaneu, dispunând ca această cauză să fie amânată la finalul zilei şi să se desfăşoare fără public.

Dublă măsură

Potrivit juriştilor consultaţi de BIHOREANUL, măsura se încadrează în limitele legii, deoarece prevederile Codului civil le dau magistraţilor dreptul de a judeca cu uşile închise, "la aprecierea acestora", fără nicio altă justificare sau motivare.

Chiar şi aşa, în acest caz instanţa a dat dovadă de lipsă de consecvenţă cu sine însăşi, din cel puţin trei motive. În primul rând pentru că prezenţa în sală a reporterului nu impieta asupra procesului, care are drept miză un bun public de mare valoare, şi nici nu are vreo legătură cu plângerea penală pe care reprezentanta Ordinului a făcut-o împotriva acestuia. În al doilea rând, deşi reporterul, ca dealtfel şi celelalte persoane aflate în sala de judecată, au fost evacuate, a fost permisă în schimb prezenţa la dezbateri a şoferului pus la dispoziţie de premonstratenşi Adreei Varga! În fine, este de remarcat că deşi aceasta nu are calitatea de avocat, ci de mandatar, instanţa îi permite, suspect de „generos", nu doar să depună acte la dosar, ci şi să ia cuvântul în faţa judecătorilor.

La termenul trecut, astă-vară, instanţa a mai făcut o concesie reprezentantei Ordinului Premonstratens, admiţându-i cererea de a fi asistată de un interpret, cu toate că vorbeşte şi scrie româneşte, iar din 2010 i-a mai reprezentat pe premonstratenşi şi în alte procese, susţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru retrocedarea unor imobile, clădiri şi terenuri din Băile Felix şi din împrejurimi, despre care Ordinul a susţinut că fuseseră naţionalizate de regimul comunist.

Acest proces a fost însă pierdut definitiv şi irevocabil de premonstratenşi, pentru că toate bunurile revendicate au intrat în proprietatea statului român în perioada interbelică, când Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au apreciat că Ordinul călugăresc nu le deţinea în proprietate, ci doar în administrare.

Procese peste procese 

Începând din anul 2011, însă, Premonstratenşii încearcă să acrediteze varianta că la finele anilor '30 ai secolului trecut au atacat sentinţele la Înalta Curte, iar procesul nu s-a finalizat din cauza faptului că statul român a pierdut suveranitatea asupra Transilvaniei după Dictatul de la Viena.

Deşi judecătorii ÎCCJ au respins această teză, hotărând ca terenurile şi clădirile din Felix şi împrejurimi să nu fie retrocedate Ordinului călugăresc, magistraţii Curţii de Apel Oradea judecă în continuare procesul pentru imobilul liceului Eminescu.

De altfel, tot joi, judecătoarele din Oradea au admis şi alte cereri ale Ordinului, astfel că până la termenul următor, fixat pe 30 ianuarie 2014, instanţa va cere de la Ministerul Agriculturii, de la Ministerul Educaţiei şi de la Ministerul de Externe mai multe acte pretinse de reprezentanta călugărilor, despre care aceasta a susţinut că îi sunt necesare pentru a dovedi dreptul de proprietate al călugărilor asupra clădirii liceului.

În acest proces, Ordinul Premonstratens a fost reprezentat iniţial de avocatul Kincses Elod, din Târgu Mureş, fondator al UDMR şi autor al conceptului de autonomie naţională a maghiarimii din Transilvania, dar astă-vară călugării au renunţat la serviciile acestuia, preferând-o pe Varga. De profesie istoric, aceasta este cetăţean maghiar şi, după trei articole publicate de BIHOREANUL despre lungul "război" pentru aceste averi, a afirmat că a depus o plângere penală împotriva autorului lor, acuzându-l de "insulte rasiste şi xenofobe".

De altfel, Varga a formulat asemenea acuze şi împotriva angajaţilor Arhivelor Naţionale din Oradea şi din Bucureşti, a avocatului SCT Felix din procesul pentru clădirile şi terenurile staţiunii, şi chiar a unor magistraţi de la ÎCCJ, pe care - în plus - i-a învinuit şi de corupţie după ce au refuzat să satisfacă cererea Ordinului Premonstratens.

Citiţi pe această tenă şi articolele:

Călugării Premonstratens cer rejudecarea unui proces din 1937, ca să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix

Călugări contra Statului: Cum încearcă Ordinul Premonstratens să pună mâna pe 1.000 de hectare care nu îi aparţin!

Război pe liceu: Noi dezvăluiri din dosarul retrocedărilor pretinse de ordinul călugăresc Premonstratens

Ordinul Alba-Neagra: Călugării Premonstratens au pierdut definitiv staţiunea Băile Felix!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ce va mira lucru' asta....
muzeul Tarii crisului a fost retrocedat (pierdut in instanta) tot pe guvernarea psd, (ca)cand prim ministru era ''multsinucisul'' nastase!!!!. Acu prin usl (treaba cu palaria) se reiau ''bunele obiceiuri'' ale lu' ala ilici iliescu cu ''retitutio in integrum". Sa va fie clara o treaba. Acest judet, BIHOR, pre numele lui afost condus de unguri si va fi condus de acestia indiferent de arcul guvernamental. Ong-udmr are acum !!?? un tratat de alianta locala cu usl !!! si zice ceva ponta, antonescu & gasca ?? n-am prea auzit. Asa ca ciocu' mic ca ei conduc cu , cozile de topor romanesti aferente.
Postat 12 Noiembrie 2013, 14:38 de misu
Revizionism unguresc
Principalele direcţii de acţiune ale revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 08 Noiembrie 2013, 20:03 de Info
DNA
Nu ar fi primul caz de coruptie din justitie. DNA, trebuie sa se autosesizeze ! Cat despre avocata unguroaica obraznica si tactica ei "la intimidare", poate fi acuzata de calomnie, de catre cei pe care ii acuza de xenofobie, etc.
Postat 08 Noiembrie 2013, 01:26 de JOS
te-ai dus acolo neacoperit Bihorean prost ce esti?
Ia judecatorii de la CAO ce isi imagineaza, ca nu o sa aflam? CSM, arzate-ar focul, sa stai si tu cu ochii in patru!
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:29 de Tree
judecatoarele
sunt platite de statul roman,dar incet, incet, acesta e in disolutie,e o problema:te partea cui esti?de partea ticalosiei europene care ne-a ingenunchiat sau de partea celui slab(statul roman aflat in agonie)?,faina dilema.Judecatoarele acum au de rezolvat o nuca tare ce se poate intoarce impotriva lor ,sau de ce nu impotriva neamului lor,istoria e ciclica,cred ca sunt constiente de asta, pt ca nu sunt absolvente de facultati facute cu pile,iar acum ce-i adevar,maine-i minciuna...
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:00 de teren ocupat
despre proaste
Asa se intamla cand justitia romana e reprezentata de toape , de inculte professional.
Postat 07 Noiembrie 2013, 19:28 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON