Cea mai mare investiţie din istoria oraşului, noul CET pe gaz vine la pachet cu cea mai mare spargere de bani. Dacă 55 milioane euro, cât plătesc Uniunea Europeană, Statul Român şi Primăria pe construirea noii centrale vi se pare mult, aflaţi că cheltuielile totale vor fi în final cu 24 milioane euro mai mari. Şi le vor acoperi orădenii!
"Se va achiziţiona separat..."
Credeaţi că noua turbină care va încălzi Oradea cu gaz se plăteşte o dată şi gata? Nici vorbă! Costul real al investiţiei deja contractate de municipalitate cu asocierea firmelor Elsaco şi STC Spa Italia, pentru 242,9 milioane lei, e mult mai mare decât se ştia până acum. BIHOREANUL a descoperit că Primăria pregăteşte pentru săptămânile următoare licitaţia pentru atribuirea serviciilor de mentenanţă a noului CET. Afacere care părea lămurită de reprezentanţii municipalităţii încă de la organizarea licitaţiei pentru desemnarea constructorului, întreţinerea centralei va cădea cu toată greutatea pe bugetul orădenilor. "Mentenanţa se va achiziţiona separat. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, dar era clar că se va plăti în plus", a declarat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto).
Mentenanţa face diferenţa
Problema mentenanţei părea, până de curând, cu atât mai lămurită cu cât costurile de întreţinere a centralei au fost un criteriu determinant în desemnarea constructorului. Criteriile care au stat la baza licitaţiei din 2013 au fost preţul (în proporţie de 50%), eficienţa utilajului, adică raportul dintre cantitatea de gaz consumată şi energia electrică produsă (28%) şi costul mentenanţei (10%). S-au mai punctat disponibilitatea anuală de funcţionare a angrenajului (8%) şi emisiile reduse de noxe (4%).
Criteriu eliminatoriu, mentenanţa s-a numărat printre cele şapte motive pentru care municipalitatea a respins ca inacceptabilă oferta asocierii firmelor Romelectro şi Istroenergo Group, care cerând un preţ de 242,8 milioane lei, a fost principalul competitor al câştigătorului licitaţiei. Construcţii Bihor, cel de-al treilea concurent, fusese eliminat pentru că a cerut la licitaţie, parcă intenţionat, 266,8 milioane lei, cu 9,8% peste preţul estimat!
"Elsaco şi Romelectro, care au ofertat aceeaşi instalaţie, au prezentat acelaşi contract de mentenanţă încheiat cu acelaşi producător al instalaţiei, General Electric, dar cel din urmă a avut un preţ mai mic pentru că nu şi-a calculat şi costul pieselor de schimb", zice Mălan. Romelectro a contestat decizia invocând printre altele că îşi asumă costul pieselor, dar instanţa a respins dosarul deoarece firma nu şi-a achitat garanţia de bună conduită de 100.000 euro. Bani care reveneau statului dacă pierdea procesul...
Punctare preventivă
Culmea, după ce în cadrul licitaţiei Primăria le-a cerut expres ofertanţilor să prezinte contracte ferme încheiate cu producătorii de centrale pe gaz, astăzi nu dă doi bani pe ele! Reprezentanţii municipalităţii spun că au solicitat documentele preventiv, doar pentru că în România nu mai cumpărase nimeni astfel de turbine pe gaz şi nu aveau cum verifica valoarea costurilor de întreţinere declarată de ofertanţi.
"Am cerut ofertanţilor contract «full mentenance», cu înlocuirea tuturor pieselor la încheierea unui ciclu de funcţionare de 50.000 de ore, pentru a avea o imagine corectă a costurilor şi a putea departaja ofertele diferiţilor producători", argumentează managerul de proiect Ioan Maghiar (foto). Altfel spus, criteriul mentenanţei a fost introdus artificial, doar informativ. Licitaţia "pe bune" a mentenanţei abia acum urmează...
O "ciudăţenie" usturătoare
Deşi perfect normală pentru reprezentanţii municipalităţii, punctarea mentenanţei în cadrul licitaţiei, în condiţiile în care aceasta nu are relevanţă în contract, este privită cu suspiciune inclusiv de specialiştii în proiecte europene. "Este cel puţin ciudat să impui un criteriu de punctaj de care să nu mai ţii cont la încheierea contractului", spune un consultant. Iar efectele ciudăţeniei le vor simţi orădenii pe buzunarul lor.
Costurile de întreţinere a motorului de avion din curtea CET-ului sunt enorme. Perdandul Romelectro, care a avut cea mai ieftină ofertă, a cerut 24 milioane euro pentru un contract "full mentenance" pe 100.000 ore de funcţionare, echivalentul a 11 ani şi jumătate, cu două cicluri de reparaţii integrale. Suma este orientativă, pentru că preţurile au mai crescut din 2013 odată cu inflaţia. Cost al operatorului centralei, mentenanţa va fi plătită de orădeni cuprinsă în preţul gigacaloriei!
Un calcul aproximativ arată că aceasta va costa în următorii 12 ani populaţia racordată la reţea de 9 ori mai mult decât cofinanţarea de 5%, în valoare de 2,7 milioane euro, plătită de bugetul local pentru construcţia întregului grup energetic.
Altfel spus, după ce şi-au construit cu 55 milioane euro o termocentrală din bani europeni, orădenii ar putea plăti în următorul deceniu încă jumătate din sumă pentru întreţinerea lui. Instituind un fel de leasing pe o maşină deja plătită...
La buna înţelegere...
Parcă nu era de ajuns, deşi ştia de la bun început că nu şi-a rezolvat problema întreţinerii centralei, Primăria a lăsat parcă deliberat pe ultimele luni din 2015 achiziţionarea acestor servicii, existând riscul ca, presată de timp, să fie obligată să semneze contractul de mentenanţă chiar şi în condiţii înrobitoare. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât centrala va intra în probe în ianuarie, iar punerea în funcţiune fără ca operatorul să aibă contract cu o firmă agreată de producătorul General Electric duce automat la pierderea garanţiei.
Pentru a urgenta achiziţia, municipalitatea va desemna firma de întreţinere nu prin licitaţie, care poate dura cu lunile, ci prin procedura de dialog competitiv. "Vom invita la discuţii firmele de mentenanţă agreate de General Electric, vom vedea ce ne oferă şi la ce preţuri, vom completa pe baza discuţiilor caietul de sarcini, după care le vom cere o ofertă fermă în plic închis", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare.
La mâna firmelor...
Deşi, profitând de concurenţa limitată, potenţialii ofertanţi fie ar putea cere preţuri exorbitante, fie să refuze preluarea din mers a unei centrale construite de altă firmă. Sau, în cazul unor avarii, ar putea da vina pe constructor. Totuşi, Necula nu are emoţii. "Mentenanţa este o afacere în sine. Există în Olanda, Germania şi Italia firme agreate de General Electric, care din asta trăiesc", zice directorul. Marea problemă e însă că Primăria nu ştie nici acum ce vrea să cumpere. Habar nu are dacă va cere servicii "full mentenance" sau parţiale, pentru un ciclu de 100.000 de ore sau pentru mai puţin, cu termen de intervenţie în câteva ore sau în câteva zile. Pentru că, spre deosebire de licitaţie, dialogul competitiv e o procedură în care, achiziţia se face pe dos, adică cererea în funcţie de ofertă! Cum exact pe dos a abordat şi Primăria problema mentenanţei celei mai mari investiţii a oraşului...
RĂMÂNEM PE CĂRBUNE
Turbo-CET porneşte din februarie
Derulate de asocierea Elsaco şi SCT Italia, cu termen de predare în luna februarie 2016, lucrările de construire a CET-ului pe gaz sunt gata în proporţie de 72%. "Toate cele 15 clădiri ale grupului energetic au fost finalizate. Mai sunt de făcut legăturile între cabluri, reţele şi de montat senzori", spune managerul de proiect Ioan Maghiar. Primăria face eforturi să finalizeze toate lucrările înainte de 31 decembrie, pentru a le deconta integral din fonduri UE, urmând ca probele de lucru să se întindă şi anul viitor.
Primele probe "la rece" se vor face luna viitoare, primul foc va fi pornit în ianuarie 2016, iar proba de lucru de 76 ore, testul major înaintea recepţiei finale, e programată pentru februarie, aşa că timpul este scurt. Noul CET pe gaz va intra în funcţiune efectiv pe la sfârşitul iernii. Până atunci, Termoficare Oradea va trebui să se licenţieze inclusiv ca producător de energie termică şi să se ocupe de instruirea personalului care va opera noua centrală.
"Mentenanţa nu este un cost eligibil. E ca la bancă: UE îţi dă bani să îţi cumperi o maşină, dar nu şi s-o duci la reparaţii"
Ioan Maghiar, manager de proiect
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.