URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2015, 07:44

Gaz pe foc! Întreţinerea noului CET pe gaz va costa de 9 ori mai mult faţă de cât a plătit Primăria pe centrală

Gaz pe foc! Întreţinerea noului CET pe gaz va costa de 9 ori mai mult faţă de cât a plătit Primăria pe centrală FĂRĂ ÎNTREŢINERE. Municipalitatea este obligată ca la punerea în funcţiune a noului CET pe gaz din luna ianuarie să aibă deja încheiat un contract de mentenanţă cu o firmă agreată de producătorul General Electric. Acesta îi va costa pe orădeni cât încă o jumătate de centrală!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare investiţie din istoria oraşului, noul CET pe gaz vine la pachet cu cea mai mare spargere de bani. Dacă 55 milioane euro, cât plătesc Uniunea Europeană, Statul Român şi Primăria pe construirea noii centrale vi se pare mult, aflaţi că cheltuielile totale vor fi în final cu 24 milioane euro mai mari. Şi le vor acoperi orădenii!

"Se va achiziţiona separat..."

Credeaţi că noua turbină care va încălzi Oradea cu gaz se plăteşte o dată şi gata? Nici vorbă! Costul real al investiţiei deja contractate de municipalitate cu asocierea firmelor Elsaco şi STC Spa Italia, pentru 242,9 milioane lei, e mult mai mare decât se ştia până acum. BIHOREANUL a descoperit că Primăria pregăteşte pentru săptămânile următoare licitaţia pentru atribuirea serviciilor de mentenanţă a noului CET. Afacere care părea lămurită de reprezentanţii municipalităţii încă de la organizarea licitaţiei pentru desemnarea constructorului, întreţinerea centralei va cădea cu toată greutatea pe bugetul orădenilor. "Mentenanţa se va achiziţiona separat. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, dar era clar că se va plăti în plus", a declarat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Mentenanţa face diferenţa

Problema mentenanţei părea, până de curând, cu atât mai lămurită cu cât costurile de întreţinere a centralei au fost un criteriu determinant în desemnarea constructorului. Criteriile care au stat la baza licitaţiei din 2013 au fost preţul (în proporţie de 50%), eficienţa utilajului, adică raportul dintre cantitatea de gaz consumată şi energia electrică produsă (28%) şi costul mentenanţei (10%). S-au mai punctat disponibilitatea anuală de funcţionare a angrenajului (8%) şi emisiile reduse de noxe (4%).

Criteriu eliminatoriu, mentenanţa s-a numărat printre cele şapte motive pentru care municipalitatea a respins ca inacceptabilă oferta asocierii firmelor Romelectro şi Istroenergo Group, care cerând un preţ de 242,8 milioane lei, a fost principalul competitor al câştigătorului licitaţiei. Construcţii Bihor, cel de-al treilea concurent, fusese eliminat pentru că a cerut la licitaţie, parcă intenţionat, 266,8 milioane lei, cu 9,8% peste preţul estimat!

"Elsaco şi Romelectro, care au ofertat aceeaşi instalaţie, au prezentat acelaşi contract de mentenanţă încheiat cu acelaşi producător al instalaţiei, General Electric, dar cel din urmă a avut un preţ mai mic pentru că nu şi-a calculat şi costul pieselor de schimb", zice Mălan. Romelectro a contestat decizia invocând printre altele că îşi asumă costul pieselor, dar instanţa a respins dosarul deoarece firma nu şi-a achitat garanţia de bună conduită de 100.000 euro. Bani care reveneau statului dacă pierdea procesul...

Punctare preventivă

Culmea, după ce în cadrul licitaţiei Primăria le-a cerut expres ofertanţilor să prezinte contracte ferme încheiate cu producătorii de centrale pe gaz, astăzi nu dă doi bani pe ele! Reprezentanţii municipalităţii spun că au solicitat documentele preventiv, doar pentru că în România nu mai cumpărase nimeni astfel de turbine pe gaz şi nu aveau cum verifica valoarea costurilor de întreţinere declarată de ofertanţi.

"Am cerut ofertanţilor contract «full mentenance», cu înlocuirea tuturor pieselor la încheierea unui ciclu de funcţionare de 50.000 de ore, pentru a avea o imagine corectă a costurilor şi a putea departaja ofertele diferiţilor producători", argumentează managerul de proiect Ioan Maghiar (foto). Altfel spus, criteriul mentenanţei a fost introdus artificial, doar informativ. Licitaţia "pe bune" a mentenanţei abia acum urmează...

O "ciudăţenie" usturătoare

Deşi perfect normală pentru reprezentanţii municipalităţii, punctarea mentenanţei în cadrul licitaţiei, în condiţiile în care aceasta nu are relevanţă în contract, este privită cu suspiciune inclusiv de specialiştii în proiecte europene. "Este cel puţin ciudat să impui un criteriu de punctaj de care să nu mai ţii cont la încheierea contractului", spune un consultant. Iar efectele ciudăţeniei le vor simţi orădenii pe buzunarul lor.

Costurile de întreţinere a motorului de avion din curtea CET-ului sunt enorme. Perdandul Romelectro, care a avut cea mai ieftină ofertă, a cerut 24 milioane euro pentru un contract "full mentenance" pe 100.000 ore de funcţionare, echivalentul a 11 ani şi jumătate, cu două cicluri de reparaţii integrale. Suma este orientativă, pentru că preţurile au mai crescut din 2013 odată cu inflaţia. Cost al operatorului centralei, mentenanţa va fi plătită de orădeni cuprinsă în preţul gigacaloriei!

Un calcul aproximativ arată că aceasta va costa în următorii 12 ani populaţia racordată la reţea de 9 ori mai mult decât cofinanţarea de 5%, în valoare de 2,7 milioane euro, plătită de bugetul local pentru construcţia întregului grup energetic.

Altfel spus, după ce şi-au construit cu 55 milioane euro o termocentrală din bani europeni, orădenii ar putea plăti în următorul deceniu încă jumătate din sumă pentru întreţinerea lui. Instituind un fel de leasing pe o maşină deja plătită...

La buna înţelegere...

Parcă nu era de ajuns, deşi ştia de la bun început că nu şi-a rezolvat problema întreţinerii centralei, Primăria a lăsat parcă deliberat pe ultimele luni din 2015 achiziţionarea acestor servicii, existând riscul ca, presată de timp, să fie obligată să semneze contractul de mentenanţă chiar şi în condiţii înrobitoare. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât centrala va intra în probe în ianuarie, iar punerea în funcţiune fără ca operatorul să aibă contract cu o firmă agreată de producătorul General Electric duce automat la pierderea garanţiei.

Pentru a urgenta achiziţia, municipalitatea va desemna firma de întreţinere nu prin licitaţie, care poate dura cu lunile, ci prin procedura de dialog competitiv. "Vom invita la discuţii firmele de mentenanţă agreate de General Electric, vom vedea ce ne oferă şi la ce preţuri, vom completa pe baza discuţiilor caietul de sarcini, după care le vom cere o ofertă fermă în plic închis", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare.

La mâna firmelor...

Deşi, profitând de concurenţa limitată, potenţialii ofertanţi fie ar putea cere preţuri exorbitante, fie să refuze preluarea din mers a unei centrale construite de altă firmă. Sau, în cazul unor avarii, ar putea da vina pe constructor. Totuşi, Necula nu are emoţii. "Mentenanţa este o afacere în sine. Există în Olanda, Germania şi Italia firme agreate de General Electric, care din asta trăiesc", zice directorul. Marea problemă e însă că Primăria nu ştie nici acum ce vrea să cumpere. Habar nu are dacă va cere servicii "full mentenance" sau parţiale, pentru un ciclu de 100.000 de ore sau pentru mai puţin, cu termen de intervenţie în câteva ore sau în câteva zile. Pentru că, spre deosebire de licitaţie, dialogul competitiv e o procedură în care, achiziţia se face pe dos, adică cererea în funcţie de ofertă! Cum exact pe dos a abordat şi Primăria problema mentenanţei celei mai mari investiţii a oraşului...


RĂMÂNEM PE CĂRBUNE
Turbo-CET porneşte din februarie

Derulate de asocierea Elsaco şi SCT Italia, cu termen de predare în luna februarie 2016, lucrările de construire a CET-ului pe gaz sunt gata în proporţie de 72%. "Toate cele 15 clădiri ale grupului energetic au fost finalizate. Mai sunt de făcut legăturile între cabluri, reţele şi de montat senzori", spune managerul de proiect Ioan Maghiar. Primăria face eforturi să finalizeze toate lucrările înainte de 31 decembrie, pentru a le deconta integral din fonduri UE, urmând ca probele de lucru să se întindă şi anul viitor.

Primele probe "la rece" se vor face luna viitoare, primul foc va fi pornit în ianuarie 2016, iar proba de lucru de 76 ore, testul major înaintea recepţiei finale, e programată pentru februarie, aşa că timpul este scurt. Noul CET pe gaz va intra în funcţiune efectiv pe la sfârşitul iernii. Până atunci, Termoficare Oradea va trebui să se licenţieze inclusiv ca producător de energie termică şi să se ocupe de instruirea personalului care va opera noua centrală.


"Mentenanţa nu este un cost eligibil. E ca la bancă: UE îţi dă bani să îţi cumperi o maşină, dar nu şi s-o duci la reparaţii"

Ioan Maghiar, manager de proiect

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
52 Comentarii
buna ziua
rip cet
Postat 04 Noiembrie 2015, 18:33 de pop2
SI LA ORADEA SE JOACA HORA...
@hateretards: Nu te obliga nimeni la nimic ! Dar singur te-ai exprimat in legatura cu afaceri de-ale mele neizbutite si tot tu te-ai laudat ca o sa-mi scrii nu stiu ce pe FB. In final o mai spun o data ! Daca un primar mi-a facut personal ceva acela este FILIP. Pe Bolojan il acuz ca una zicea in 2008 , 2009 ,..., februarie 2013 despre a anumita chestiune dupa care S-A RASUCIT. Chestiunea am prezentat-o simplificat ca nu era sa mai scriu iar totul pe larg.
Postat 27 Octombrie 2015, 23:25 de TDS
!!
@TDS: Si sa citesc toate aberatiile pe care le scrii? Tu ai ceva personal cu Bolojan si esti contra la absolut tot ce face. Si te astepti ca cineva sa dea doi bani pe parerea ta partinitoare? Cat de imbecil poti fi ca sa pui interesul tau mai presus de cel al orasului incercand sa il pui in lumina proasta pe Bolojan cu orice ocazie?
Postat 27 Octombrie 2015, 16:48 de hateretards
!!
Crezi ca imi pierd timpul sa vad pe unde postezi tu?
Postat 27 Octombrie 2015, 12:59 de hateretards
???
@hateretards: In continuare NIMIC ? Zi , mai , ce afaceri nu mi-au iesit ? Iar pe FB nu-mi dai vreo replica ?
Postat 26 Octombrie 2015, 22:37 de TDS
factura?
Sunt curioasa cat va veni factura de intretinere in iarna asta. Dublu? sau triplu?
Postat 26 Octombrie 2015, 11:20 de oanacristea
ZI , BRE...
@hateretards: In mod normal ar trebui sa te calefic in fel si chip ! Dar cum au remarcat si altii sunt ceva mai elegant in exprimare ! Zici ca sunt partinitor ! Hai , tu ! Dar ceilalti cum sunt ? Unii suntei pro Bolojan , altii contra ! Asadar ? Spui ca nu mi-au iesit mie afaceri ? Numeste-le ! Daca poti... Ai spus ca-mi vei transmite nu stiu ce pe FB ! N-ai facut-o ! Deci , vorba lui Banica jr. : " Gura , taci ! "
Postat 24 Octombrie 2015, 22:30 de TDS
Oameni fara minte
Se vede de la o posta ca acest articol este scris la comanda, probabil de vreo firma care nu a reusit sa prinda contractul de mantenanta. Trebuie sa fii imbecil sa presupui ca vor sari preturile doar pe baza unor zvonuri idioate. Cand iesea fum negru urlati in fieacare zi ca e poluare. Acum urlati ca va fi scump, dar nu aveti nici o informatie legat de asta. Ma intreb daca exista printre voi si oameni inteligenti sau doar partinitori ca si TDS? Cu el m-am lamurit oricum. Duce un razboi personal impotriva lui Bolojan pentru ca nu i-au iesit afacerile si il critica cu orice ocazie dar fara a avea vreo dovada. Mai sunt vreo 2-3 retardati care posteaza pe aici si pe bihon si nu stiu nici macar notiunile elemantare de gramatica a limbii romane si postacii psd-ului. Cautati-va ceva de lucru in loc sa mai postati aberatii pe aici ca oricum nu rezolvati nimic. Chiar nu realizati cat de penibili sunteti? Credeti ca postand aici veti convinge oamenii sa nu il voteze pe Bolojan daca mai candideaza?? Tot el va iesi primar daca mai candideaza pentru ca se vede diferenta intre el si fostii primari.
Postat 24 Octombrie 2015, 19:57 de hateretards
si ce daca?
Nu mi se pare mare lucru, ci mai degraba o neintelegere din partea presei. Peste tot, intretinerea se plateste separat, iar daca UE nu accepta asta in finantare, e de inteles. Deci nu se putea introduce in proiect si gata! Asta nu e un motiv sa nu fi reabilitat sistemul de termie, mai ales daca vedem in zilele de azi cat se plang oradenii ca n-au caldura si apa calda. Mai departe, e foarte bine, de apreciat ca mentenanta a fost punctata in licitatie, si considerata criteriu eliminatoriu, inseamna ca primaria a constientizat acest cost si luat in calcul pe viitor! Cum era sa nu fi inrebat si sa nu fi avut habar cat costa intretinerea? Puteau fi pacaliti mai apoi la urmatorul contract, nestiind la ce sa se astepte. Costa mai mult decat cei 5% platiti de primarie pentru noul CET? Da. Si ce daca, e pentru ca am primit 95% bani gratis de la UE!! Chiar in articol se zice ca intetinerea presupune 2 reparatii INTEGRALE! Mai apoi, si procedura aleasa de dialog competitiv, criticata in articol, mi se pare cea mai potrivita: nu ai habar ce anume trebuie, asa ca discuti cu toti, vezi ce are fiecare specific de oferit, apoi faci un caiet de sarcini cu nevoile tale, si le ceri oferta sigilata in plic. Nu asa procedam defapt fiecare cand cautam sa cumparam ceva nou pt noi? Mi se pare alarmant degeaba critica ca doar acum se vrea aceasta achizitie, ca doar n-o sa semneze nimeni contractul de intetinere inainte sa vada ca macar 80% din achizitia produsului ce necesita intretinere e gata, ca sa nu se inrobeasca la un contract in cazul in care nu ai centrala gata.
Postat 24 Octombrie 2015, 17:08 de unu
@crisan
Ok, tu ce ai vrea? 10% din 10 mil. de euro de euro sau 10% din 50 de mil. de euro?! Ai raspuns corect: din 50! Asa s-au gandit si nea ilie, raspopitul si restul.
Postat 24 Octombrie 2015, 15:10 de pinonel
nu înţeleg!!!
Nu cre că mai există în Europa o localitate cu CET indiferent de combustibil.E încăpăţânare!Dacă aţi şti voi cât costă schimbarea magistralei pe străzi un metru liniar...!!De ce nu ar rămâne de exemplu punctele termice să fie alimentate pe gaz?Că tot acolo ar fi costurile
Postat 24 Octombrie 2015, 10:36 de crisan
auăleu maică!
şi pe noi de 20 de ori mai mult la jeb asociaţia!sperăm oricum că statul,ce a mai rămas din el va interveni,da!ştiu zero barat!
Postat 24 Octombrie 2015, 10:31 de crisan
ASA E!
@pinonel: Si acum eu ce sa zic ? Ca minti ? NU ! Este exact asa cum spui! Am fost USL-ist pe linie PNL ! A trebuit sa primesc o directa de la Bolojan ca sa ma trezesc si sa-i vad toate ERORILE ( ORORILE ). Inca o data , AI PERFECTA DREPTTATE !
Postat 24 Octombrie 2015, 09:54 de TDS
@tsd
Degeaba vii cu explicatii, oricat de pertinente ar fi! Adu-ti aminte ca pana mai ieri si tu-l aplaudai, chiar daca indirect, pe nea ilie! Uiti ca erai lipitor de afise (nu la propriu, evident!) la uslam?!
Postat 24 Octombrie 2015, 06:21 de pinonel
???????????
Acesta a fost PRIMUL COMENTARIU postat de mine pentru acest articol : "Când unii scriam una şi alta despre noua centrală( chiar atunci când Boloş mai bântuia prin Oradea ) eram catalogaţi postaci PSD –işti. Deocamdată e doar începutul! Abia aştept să văd primele facturi! Să vedem dacă cineva se va mai menţine la 70% !!!!!". Unde este PREFACATORIA, PARVENITISMUL, MANIPULAREA, HABAR N-AM ! Celelalte comentarii au fost RASPUNSURI pentru OradeaCivit_AS care m-a provocat cu chestiuni mai vechi! Mai departe nici nu stiu ce as mai putea spune! Daca se doreste RIDICAREA DE OSANALE PRIMARULUI MULT IUBIT, CARMACIUL NEPERECHE AL MUNICIPIULUI ORADEA, EI BINE, NU ! NNNUUUU...
Postat 24 Octombrie 2015, 01:28 de TDS
TE LAMURESC EU
@hateretards: Daca nu imi cunosti identitatea de unde pana unde as fi " parvenit" ? Nu inteleg dar ma rog! Trec peste! Uita-te pe site-ul PMO ! La unele stiri sunt comentarii de-ale mele si te prinzi imediat! Ce sa mai astepti informatii de la OradeaCivit_AS !
Postat 24 Octombrie 2015, 01:00 de TDS
Iarasi TDS?
@OradeaCivitas: Da-mi te rog detalii despre identitea cretinului de TDS. Sunt curios cine a acest individ prefacut care incearca sa manipuleze lumea pentru ca el este un parvenit si prefacut care se razbuna pe oras pentru ca nu i-a iesit lui o afacere. Vreau sa il caut si eu pe facebook sa ii spun cateva.
Postat 23 Octombrie 2015, 23:09 de hateretards
Tehnologie
Fara indoiala ca trebuie admise niste costuri de mentenanta...ponderea lor o pot stabili inginerii sau procurorii. Nedumerirea este cum ,de ce si cu ce costuri mai functioneaza turbinele rusesti si cehoslovace montate de comunisti in anii 50-60-70.
Postat 23 Octombrie 2015, 10:19 de excalibur
@Perix Emze
Calculele evident ca sunt gresite! Au adunat mere cu pere si rezultatul a fost nuci. Foarte corecta observatia ta: de ce sa platim TOTI oradenii?! Sa plateasca DOAR cei ce ,,beneficiaza'', cu un amendament: fanii lui nea ilie pot si ei sa plateasca (un fel de taxa de solidaritate!) chiar daca nu beneficiaza de motorul de avion. Oricum, incalcita situatie... sa speram ca o vor descalci parchetarii. Citesc asa-zise exemple luate din viata, despre cheltuielilen cu ,,intretinerea" lucrului nou. Sa dau si eu exemple, tot din viata si foarte reale: orice producator care se respecta iti da o garantie totala de MINIM 5 ani fara costuri suplimentare la achizitie sau ulterior, fie ca-i vorba de un frigider sau de o masina. Mai in gluma, mai in serios, fiind vorba de un motor de avion altoit pe o centrala cu cogenerare, de ce nu se infiinteaza un serviciu de intretinere, sau atunci parandaratul dispare?! Sunt mecanici de avioane pensionati la 40 de ani, nu gasim cativa?! Nu se stia cand s-a inceput proiectul ca sunt necesare servicii de intretinere?! Un management eficient avea deja echipa scolita... Daca luam niste tineri si-i trimiteam pe la Boeing, pe la Lockheed Martin, pe la Airbus, pe la rusi, pe la... ne costa de o suta de ori mai putin. Piesele de schimb se puteau comanda, se putea face un stoc pt. cele uzuale... se puteau face multe, dar n-are cine! Oradea e condusa de Incompetenta care se tine de mana cu Prostia. Despre coana Furaciune n-am zis nimic. Mie tot ce face binomul toxic malan-bolovan imi da senzatia de incropeala, cei doi sunt mereu prinsi pe picior gresit!
Postat 23 Octombrie 2015, 09:53 de pinonel
!!!!!
@OradeaCivitas: N-AI!
Postat 23 Octombrie 2015, 08:49 de TDS
@ marius ro
Nu ma intereseaza soarta CET-ului.Ma distreaza comentariile tale.(si a altora)Ai gresit la calcule.De ce sa plateasca toti oradenii daca nu sunt racordati la termoficare? Nu te am facut membru , am referit de permisul de conducere.stima
Postat 22 Octombrie 2015, 23:01 de EmzePerix
Cind s-o- mpartzit norocu "
Unu : poluarea produsa de CET nu are voie sa mai continue,asta obligatoriu ! Shi doi: om minca mai putzin iarna ca sa putem plati caldura, ceea ce este minunat deoarece vom fi mult mai sanatoshi : fara obezitate,fara diabet,fara colesterol. Mi se pare aproape idilic.Numa " sa se tzina de cuvint baietzii deshteptzi din energie cu scumpirea asta. Da " eu zic ca n-avem noroc . Nu numa" aici.
Postat 22 Octombrie 2015, 22:55 de User anonimizat
@EmzePerix sunt aici
S-a mai scris mai jos, nu stiu daca s-a inteles. Ca ai masina, ca ai centrala poprie, trebuiesc efectuale lucrari de intretinere. Trebuiau si la CET-ul vechi, e normal ca trebuie platit si la cel nou. Ok, acum revenind la costuri: 24.000.000 EUR / 11 ani = 2.182.000 EUR/an. Impartit la 200.000 locuitori => aprox. 11 EUR/an (mai putin de 1 EUR/luna/locuitor). Nu zic ca e mult sau putin, dar aici trebuiesc luate in considerare si eventualele diferente de pret intre actuala solutie si CET-ul nou. Si privind partea pozitiva, nu se va mai plange lumea ca CET-ul polueaza. Normal, nimanui nu-i convine sa plateasca mai mult. Dar eu zic sa asteptam pana se vor majora preturile (daca se vor majora/si cu cat) si dupa aia sa facem gargara. P.S: Nu stiu de unde visezi carnet de membru, dar daca tu spui, probabil stii mai bine decat mine.
Postat 22 Octombrie 2015, 18:15 de marius_ro
@fefeleaga
Excelenta postarea ta, amuzanta si sper ca plina de invataturi pana la capat! Spun ,,pana la capat", deoarece in final proorocesti o ridicare, nu la ceruri, la judecata. Sa stii ca exista precedente, dna a trimis in judecata conducerea cet Iasi si conducerea cet Bacau. (Si) de aici li s-a tras lui nichita si lui stavarache. Ne-au intrecut pana si moldovenii! Ce poti zice?! Doar sa speri ca odata si odata va purcede la treaba (treburi serioase, nu gainarii!) si d-l procuror dna MAN Ciprian Florentin &co!
Postat 22 Octombrie 2015, 16:48 de pinonel
Aha....
...este de inteles!Votam Birtinache si Malan...sa PLECE!Drum bun cale batuta .cine va prinde sa va...a!Proverbe,noua ne plac muierile...!
Postat 22 Octombrie 2015, 16:36 de grigore
AS NU ARE
@OradeaCivitas sau AS: Daca dispui de sange intr-ansa contacteaza-mo pe FB ( ca doar stii pe cine sa cauti ) , iti arat toate documentele si sper sa te lamuresc DEFINITIV ! Dar intuitia imi spune ca NU AI ! Convinge-ma....
Postat 22 Octombrie 2015, 16:10 de TDS
AS...
@OradeaCivitas: Zau ca nu pricep unde bati ?! Eu am delimitat totol in doua paryi distincte : partea cu procesul care ma privea strict pe mine s i partea care il priveste pe Bolojan ( Contractele false si Tranzactia surprinzatoare ). Prima parte s-a incheiat in urma cu multi ani ! " STATUL DE DREPT A DECIS ). Partea a doua nu s-a incheiat INCA . Dar aceasta parte nu m-a afectat . Fatada ? Ce are fatada ? E nitel scorojita ? Asa mi-a lasat-o dezvoltatorul - singura fatada din cartier scorojita ! Ai trecut pe-acolo si nu mi-ai facut o vizita ? Se poate A. S. ?
Postat 22 Octombrie 2015, 16:00 de TDS
bolovan
vrem caldura bolojan hai fa referedum scoate politia in strada se miroase putorile de oradeni care nu au apa calda huuuuuuuuuuuuuuu jos taranulllllllllllllllllllllllllllllllll
Postat 22 Octombrie 2015, 15:24 de pop2
@TDS
@TDS: Stiu foarte bine cum a decurs procesul. Spre deosebire de tine eu am procedat altcumva. Si in plus de ce minti? Nu te-a afecat cu nimic? Las-o ca macane: fatada casei tale, infrastrucutra incompleta - incusiv parcul pentru copii, preturile pe car enu le-ai observat pe banner??? Las-o ca macane. Ai incercat s afaci si tu o afacere, o invarteala si nu ti-a iesit, iar acum cauti tapi ispasitori dupa ce justitia (sigur...asa nasoala cum e ea in RO) ti-a spus clar ca nu ai dreptate tu tot o arzi cu frustrarile tale. Si in plus..asa prosti ne crezi incat ai impresia ca noi punem botul la ideea ca tu ti-ai pierdut destui bani si muuuult timp din "bine" pentru oras??? Hahaha. Tu uiti in ce tara traim? Te pomeni ca esti noul Iosif Vulcan, marele patriot local. Las-o ca macane. Mare distractie si cu Mateescu si Urda. Praf in ochi...
Postat 22 Octombrie 2015, 15:06 de OradeaCivitas
SUNA A CIOACA de zile mari
Prima data anulezi licitatia pt ca Elsaco nu era ok la acte. Astepti sa infiinteze Elsaco o firmulita in regula, dupa aia bagi licitatia. La licitatie pui conditii eliminatorii niste costuri care defapt nu au nici o relevanta pt atribuire. Mai vine pe langa Elsaco si Constructii Bihor care da un pret mai mare decat estimatu si mai bagi o rezerva pe Romelectro care cu acelasi furnizor "uita" niste costuri, apoi contesta de forma pt ca nu pune garantia, deci stia ca e perdant de la inceput si iaca ca ramane Elsaco care defapt era castigator inainte de licitatii. No si ashe se duc banii europeni ca mai multi nu sint si nu ramane rest pentru o zama. Da ca sa mai ai de zama mai bagi 24 de euroi ca doar nu or ramane cu paguba. Imposibil ca Necula si Bolo sa nu fi stiut nimic. Si vazui ieri tate avioanele, elicopterele, vapoarele, submarinele, boambele, salariile etc a rusilor la interventia in Siria costa 1,4 mil de parai pe zi. Cat mama masii poate costa intretinerea unui kkat de turbina dupa aripa unui avion????? Crek ca va salta astia dupa biznisu asta.
Postat 22 Octombrie 2015, 13:24 de ferfeleaga
Unde este marius-ro
Astept cu nerabdare explicatia preadesteptului "marius-ro"(are si carnet),sa ma linistesc.
Postat 22 Octombrie 2015, 13:08 de EmzePerix
Apocalipsa dupa Ilie
Despre (in)competenta lui nea ilie si a gastii de pupincuristi din preajma lui am scris de multe ori! Si acum, cand au fost ,,deconspirati", tot ei cu gura mare! Cred ca noua turbo centrala (era sa scriu turbo giratie ; la nea ilie totul e turbo!) nu va porni in iarna asta. Nici dreaqu nu-l va vota pe birtian daca oamenii vor vedea ca factura de incalzire de la turbo centrala e dubla fata de cea de la centrala pe carbune! E foarte posibila si varianta (inca) unei minciuni: cheltuielile de la sfarsitul iernii vor fi transferate iernii 2016-2017, doar-doar se va alege nea ilie! La cati boi are Oradea...A doua problema la care multi ar trebui sa se gandeasca serios: hcl prin care Oradea a fost impartita in doua zone de incalzire, una monopolul cet-ului, cu tot ce implica monopolul si alta ,,libera", a fost desfiintata de Consiliul Concurentei in martie 2012 (a fost incalcat art.9 (1) a) din Legea concurenţei 21/1996). Parintii mei locuiesc intr-un imobil ,,captiv", situat in zona alocata cet-ului. Voi contacta un avocat si sper sa obtin in instanta obligarea furnizorului de gaz sa ,,intre" pe strada, contra cost, fireste, precum si obligarea primariei sa-si dea acordul. Sunt mai multe case si toti sunt dispusi la actiune, mai ales acum, cand, mai devreme sau mai tarziu, ori isi vor da pensiile pe incalzire, ori le vor da pe medicamente.
Postat 22 Octombrie 2015, 12:53 de pinonel
@bihorean...
? Si care e minciuna? Ai platit in plus la factura? sau a iesit cineva responsabil(nu postaci) sa spuna ca vei aduce bani de acasa? De latrat se poate ca e luna plina!! Si chiar nu iau apararea nimanui pt. ca si eu stau la bloc! Daca vine factura mariata, in afara de impozitu lui ponta - de care nu zici mimic!! -atunci da; nu au scuza niciunul, fie Bolojan, mang sau Malan; ca sa vezi ca nu sunt josnic ca tine - nu te fac lingau!
Postat 22 Octombrie 2015, 12:30 de TC
@tc
Stii vorba aia: 'si minciuna-i vorbã'? La ultima iesire a nebunului la rampa pe tema centralei, spunea ca trecerea pe gaz 'ne va permite sa pastram pretul gigacaloriei neschimbat'. La cum se prezinta acum lucrurile, cu suplimentare 3 mil. Ron de la consiliul local pentru a acoperii 'pierderile' din productie (atentie! nu e vorba de distributie) plus surpriza cu mentenanta si altele care inca se tin ascunse, nici nu trebuie sa stii multa matematica ca sa realizezi ca gigacaloria va urca pana la cer. Te intreb pe tine, lingaul, ce vor face oradenii cand nu o sa-si permita sa mai plateasca facturule la caldura?!? O sa ne plimbam pe centrul poleit cu pietricele aurii plangandu-ne de mila si sperand ca nu ne evacueaza primaria din apartamentele pentru care platim rate pe viata?
Postat 22 Octombrie 2015, 11:46 de User anonimizat
O teapa platitorilor de taxe locale !!
O mega teapa pentru toti consumatorii captive ai CET-ului data , cred constioent de care incompetentii PMO oradenilor. Din iarna viitoare majorarea utilitatilor v-a fi de 100% . Lucrarile proaste facute de actuala conducere a PMO in scurt timp isi v-a spune "dreptul" direct in buzunarele oradenilor. Pe acest final de an s-au inghesuit, fortat o sumedenie de lucrari prost proiectate, prost pregatite si prost executate din cauza presiunii datei de finalizare a proiectelor. Problema majora este ca odata ce banii s-au mancat, cheltiut (cei europeni) nu mai vedem altii pentru vesnice reparatii si "ajustari" ele, lucrarile vor trebui suportate direct din portofelul platitorilor de taxe si impozite !!! Punctual cu central noua aici ar trebui ca DNA-ul sa acute teapa si teparii caci cheltuieli de 50% suplimentare doar pentru asigurarea garantiei este ceva ce nici PetruFilipulMafihotul nu si-a permis sa faca oaradenilor. Prin acest contract pagubos pentru platitorii de taxe CINEVA s-a aranjat o pensie babana pentru batranetea lui, a copiilor lui, a nepotilor nepotilor lui ! CINE oare????? Teapa trasa de Filp cu tramvauele pentru OTL e o foare la ureche pe langa aceasta mega teapa cu central noua !
Postat 22 Octombrie 2015, 11:36 de scortosul
si-au dat foc plagiatorii in matematica...
..dintr-o data avem zeci de masteranzi in matematica si in probabilitati... uita-ti baieti ca asa urlati inainte sa fie legata centrala la magistrala de gaz...dapa economia de 30% ati tacut...cam asta va urma si de data asta (doar lasati lamele mai departe de brate)
Postat 22 Octombrie 2015, 11:21 de TC
VW
@ducfer,scuze, am vrut sa fiu subtil, n-are nici o legatura cet-ul cu VW, poluarea de la carbune se poate rezolva si printr-un soft adecvat...la nivelul subconstientului
Postat 22 Octombrie 2015, 11:07 de excalibur
transparenta
Deci, nu stiu care ce simte, dar eu chiar ma simt furat. Fara alte comentarii.
Postat 22 Octombrie 2015, 10:29 de User anonimizat
excalibur,
Ce legătură are scandalul VW cu situația de față?Da,VW este firmă germană şi te asigur că nu cred în mitul superiorității germane.În fosta DDR există o fobie pentru centralele pe cărbune care în ultimii ani din comunism mergeau pe derivați de cărbune de unde şi mirosul.Or fii filtre care să estompeze poluarea dar nu şi subconştientul...
Postat 22 Octombrie 2015, 10:24 de ducfer
INCA O DATA
Cred că până acum ţi-am explicat de cel puţin zece ori cum e cu aşa numita sentinţă nefavorabilă ! O mai fac o dată ! Nu am avut nici un proces cu nici o instituţie publică ( în speţă PMO ). Procesul meu a fost cu un dezvoltator ( !!!! ) . PMO care a avut o implicaţie în derularea contractului de asociere în participaţiune cu dezvoltatorul ar fi trebuit să mă protejeze înainte de a se ajunge la proces. N-A FĂCUT-O ! Ar fi putut să mă susţină în timpul procesului ( ca garant ). N-A FĂCUT-O ! Primarul în exerciţiu era Petru FILIP ! Procesul avea ca obiect DOL-ul. Instanţa nici măcar nu a reţinu că n-ar fi existat DOL-ul ci că nu l-am dovedit ! Din acest punct procesul meu nu mai are relevanţă ! Ceea ce a făcut BOLOJAN ulterior pentru acest dezvoltator NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU MINE ! Are taman cu oraşul. BOLOJAN a vorbit despre ţeapa de 22 milioane EURO , NU EU! BOLOJAN a vorbit despre contractele FALSE ( FICTIVE ) de care s-a folosit dezvoltatorul pentru a pune laba pe terenuri, NU EU! Pe mine nu m-au afectat deloc aceste probleme ! Paguba e a oraşului ! Contractele fictive afectează grav relaţiile sociale . În rest este problema mea de ce sunt anti Bolojan sau anti PNL / PDL ! Iar dacă nu am treabă directă cu CET-ul am rude , prieteni care au !
Postat 22 Octombrie 2015, 09:58 de TDS
@ducfer
Ducfer, as vrea sa intreb daca Volkswagen e firma germana? Poluarea de la carbune se rezolva cu filtre. In plus fiecare tara are o cota de certificate de CO2...desigur romania nu polueaza cit ii e repartizat,iar excedentul este vindut...la pachet cu padurile,de data asta catre austria. Sa traim bine!
Postat 22 Octombrie 2015, 09:52 de excalibur
Erata
cauciucuri de IARNA avea acel Q7, si aratau jalnic
Postat 22 Octombrie 2015, 09:49 de Neutryno
Mare atentie
Mare atentie la ce ne baga UE pe git.O directiva UE prevedea ca fiecara tara comunitara sa aiba pina prin 2020 vreo 15-20% energie produsa din surse regenerabile(eolian,solar,hidro). Romania se incadreaza la aceasta cerinta de cca 40-50 ani datorita investitiilor facute de comunisti in hidrocentrale,baraje.In schimb oficialii nostri au inghitit galusca si au aruncat in populatie un spor de 10% la fiecare kW SUB FORMA CERTIFICATELOR VERZI.Sumele adunate au subventionat centrale eoliene olandeze si parcuri solare germane...Misto,nu? Colonie de gitani
Postat 22 Octombrie 2015, 09:46 de excalibur
Daca imi cumpar o masina
Stiu ca masina respectiva va avea niste costuri de mentenanta. Asta in cazul in care vreau sa si circul cu ea. Ca poate vreau doar sa o tin in garaj. Vine iarna, iau cauciucuri. Trebuie sa-i fac revizia, platesc iarasi. Etc, etc. Mi se pare la mintea cocosului. Acum, faptul ca unii romani, inclusiv ziaristi, isi inchipuie altceva, e oarecum hilar, dar eu m-am obisnuit. Prin august am vazut un Q7 care avea cauciucuri de vara. La umbra erau 40 de grade. Mentenanta? adica firma Audi nu-ti cumpara pe viata masinii cele necesare? Sunt curios daca orasul avea bani sa investeasca intr-o centrala noua pe carbuni, aia nu avea nevoie de mentenanta? Cetatea proaspat renovata nu costa sa o intretii? Chiar si o banala centrala pe gaz de la o casa trebuie verificata la 2 ani. Pe bani. Si asa mai departe.
Postat 22 Octombrie 2015, 09:44 de Neutryno
excalibur,
Nici o comparație între o centrală nucleară şi una pe gaz.Apoi în occident nu redeschide nimeni centralele cu cărbune din cauza poluării(mirosului).Nu degeaba pompează Rusia gaz Germaniei la bani de nimic...
Postat 22 Octombrie 2015, 09:38 de ducfer
@TDS
@TDS: Nu ai scris nimic desper noua centrala Astea sunt vorbe in vant. Te pomeni ca aveai acces la i. Tu te-ai pozitionat anti PNL si Bolojan din niste motive total subiective, care nu au nici o legatura cu simtul civic, obiectivitatea si mai ales, un minim decent de patriotism local. Practic, din niste interese mai mult sau mai putin meschine, primind o sentinta nefavorabila, irevocabila si definitiva in disputa ta cu insitutiile publice, printre care si primaria. De atunci, tu ai devenit exclusiv obiectiv, privind-ul pe Mang ca un salvator ca un jupan personal si pupand-ui obrajii in spiritul celui mai avid activist de partid, cum si esti, chiar daca incognito. DACA TU SI ALTI PSDisit mai mult sau mai putini pe fata, credeti sincer CA IOAN MANG si echipa lui ar fi o alternativa REAL mai buna fata de Bolojan, va inselati. Iar a il impinge pe Pop la inaintare, doar ca sa acunda ura lui Mang pentru Oradea si Bihor precum si - hai sa o recunoastem cu totii - incompetenta sa si zero-ul care il valoreaza la nivel de conducere centrala PSD (doar l-am urmarit cu totii de-a-lungul timpului, si stim ce ii poarta naravul) E O MARE EROARE. Sunt de acord ca treaba cu centrala trebuia si putea fi gestionata mai bine (APROPO TSD, cum de iti pasa dintr-o data de Oradea si de locuitorii ei? Asta vara te bucurai ca existau avarii si ca unii dintre oameni nu aveau apa calda, acum te bucuri iar de o situatie mai dificila pt oras...tu inusuti nevand nici o treaba cu ce se intampla cu CET-ul ca doar ai centrala proprie acolo in casa). Esti foarte machiavelic. Judeci totul cu dubla masura, important e sa il scuipi pe Bolojan. Dar in jur nu te uiti. Atat stii. Macar nu ne lua de prosti cu Mang al tau.
Postat 22 Octombrie 2015, 09:22 de OradeaCivitas
Absolut normal
Chiar era pacat sa ratam ocazia de a avea cea mai scumpa gigacalorie din tara,precum suntem fruntasi la transportul in comun(2.5lei versus 2 la cluj respectiv 1.5 la bucuresti).Evident la cele mai mici venituri salariale din tara,conform INS...1200 vs 1800 net media nationala. Cit despre noua centrala pe gaz,subventionata de UE...oarecum virita pe gitul oradenilor pe motiv ca cea pe carbune e poluanta,sa avem in vedere ca germania si-a inchis toate centralele nucleare in urma accidentului de la fukushima, redeschizindu-le pe cele pe carbune...
Postat 22 Octombrie 2015, 09:22 de excalibur
Gaz pe foc
Zice dl. vice Malan: "Mentenanţa se va achiziţiona separat. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, dar era clar că se va plăti în plus", a declarat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan. Cand si unde ati precizat vreodata acest lucru d-le vice? Va spun eu cum sta treaba: -In 2009 Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) Timisoara a elaborat un Studiu de fezabilitate din care rezulta clar ca solutia cu centrala pe gaz nu este fezabila, adica analiza cost-beneficiu nu "iese". -Deoarece dl. Bolos, pe atunci director in Primarie, insista pentru aceasta centrala pe gaz,a fost gasita o firma (se numeste PROARCOR)a unui domn Tamasiu, care pur si simplu a luat, in 2012, Studiul ISPE - fara aprobarea ISPE- si l-a plagiat, modificandu-l astfel incat analiza economica sa "iasa". Pentru acest serviciu am auzit ca a fost platit de Primarie cu doua transe de peste 14.000 euro, deci in total circa 30.000 euro. (La acea data legea achizitiilor publice permitea ca pana la 15.000 de euro sa se faca incredintare directa!). De aici trebuie sa inceapa intrebarile, iar apoi, treptat, se va vedea ca se stia si de costurile mentenantei ( sa se vada in acest sens calculele facute la cea vreme de dl. Bolos!). Sunt inca foarte-foarte multe de adaugat, dar deocamdata ma opresc aici. Deocamdata!
Postat 22 Octombrie 2015, 09:16 de ceta
...
Orice dispozitiv funcționabil are mantenanță.Totuşi nu pot să nu remarc lipsa cronică de transparență a Primăriei.Asupra prețului doar experții pot să spună dacă-i just sau nu.Văd că la probleme apare Mălan cu explicații iar la succese apare Bolojan cu merite,nu mă miră cei 70%!
Postat 22 Octombrie 2015, 09:10 de ducfer
Debransari colective!!!
Sunt curios ce explicatii le va da nebunul oradenilor cand vor trebui sa plateasca un pret dublu pentru gigacalorie!?! Ce explicatie le va da oradenilor pentru interdictia de a se racorda la gaze si obligativitatea de a fi client CET, cand pretul caldurii intr-o singura iarna va costa cat o centrala pe gaz de apartament, cu tot cu racordare. Astepta lingai, carcotasi, colibri sa ma convinga ca nu am dreptate.
Postat 22 Octombrie 2015, 09:06 de User anonimizat
70%
Când unii scriam una şi alta despre noua centrală( chiar atunci când Boloş mai bântuia prin Oradea ) eram catalogaţi postaci PSD –işti. Deocamdată e doar începutul! Abia aştept să văd primele facturi! Să vedem dacă cineva se va mai menţine la 70% !!!!!
Postat 22 Octombrie 2015, 08:35 de TDS
Auleuuuuuu
Si uite asa afla lumea cit de ...scumpi sunt acesti 2 insi ajunsi la Primaria Oradea!Atentie oameni buni pe cine votati...adio bolovanului si malanului ...jupuitori de piei de pe oradeni !Pe cine oare mai pacaleste pdl-pnl?????Rusine celor 2 urmasi de basssss!
Postat 22 Octombrie 2015, 08:33 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON