URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2011, 17:05

Fostul rector Maghiar, lăudat şi premiat ca-n vremurile bune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a debutat, miercuri, cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Medicale Orădene, manifestare în cadrul căreia se ţin mai multe cursuri şi work-shop-uri. Evenimentul a fost marcat de discursuri laudative la adresa fostului rector Teodor Maghiar, prezent şi el la manifestare, într-un moment nu tocmai propice al existenţei sale: când se află la un pas de o condamnare finală în procesul privind spolierea fondurilor Ministerului Educaţiei.

Prezidiu pestriţ

Ediţia jubiliară a început cu o festivitate la care prezidiul a fost format din decanul FMF, Gheorghe Bumbu, viceprimarul Oradiei Gheorghe Carp, rectorul Universităţii Cornel Antal, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Ludovic Varga, dar şi fostul rector al Universităţii, Teodor Maghiar.

Deşi Maghiar aşteaptă acum decizia magistraţilor în procesul în care e acuzat de procurorii DNA de înşelăciune, întrucât a raportat un număr mai mare de studenţi orădeni, pentru a primi mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei, prejudiciul fiind estimat la aproape 25 milioane de euro, oficialităţile au ţinut să-i mulţumească fostului rector pentru activitatea sa.

Decanul Bumbu i-a înmânat fostului rector o diplomă de onoare şi o plachetă prin care Facultatea de Medicină îi recunoaşte meritele, întrucât sub şefia lui Maghiar s-a înfiinţat FMF-ul. Numindu-l pe Maghiar "artizan al FMF", Bumbu i-a mulţumit special fostului rector, iar când Maghiar şi-a început discursul de mulţumire, a fost aplaudat în picioare de toate cadrele didactice şi medicale prezente la festivitate.

Osanale din toate părţile

Maghiar a recunoscut că este suprins că se află în prezidiu, făcând referire la faptul că, de când are probleme cu justiţia, puţini universitari îşi mai asociază imaginea cu el. Fostul rector le-a vorbit apoi celor prezenţi despre înfiinţarea Facultăţii de Medicină, mai cu seamă despre cât de dificil a fost acest proces, întrucât conducătorii de la Bucureşti nu vedeau importanţa existenţei acestei facultăţi, după care i-a mulţumit urologului Bumbu că i-a format copilul, adică pe medicul Doru Maghiar.

Totodată, Maghiar i-a mulţumit şi actualului rector al Universităţii, Cornel Antal, pentru felul în care administrează instituţia, dar şi pentru că îi oferă condiţii foarte bune pentru a-şi desfăşura activitatea. În final, bătrânul rector le-a urat medicilor şi studenţilor "să aibă succes în a face bine".

În mod indirect, şi vicele Carp a făcut o referire la meritul lui Maghiar în existenţa FMF, spunând că pentru înfiinţarea acestei facultăţi a fost nevoie de cineva cu un curaj nebun.

Ifrim, persona non grata

Rectorul Cornel Antal, la rândul său, a adus aminte că FMF a trecut de toate problemele din trecut - mai precis, de riscul de a fi desfiinţată, mai cu seamă după scandalul diplomelor false eliberate de această facultate mai multor străini -, acum facultatea având toate acreditările necesare.

Niciunul dintre vorbitori nu a făcut referire la cel care a deţinut ani în şir conducerea facultăţii, fostul decan Mircea Ifrim, având ambiţia transformării FMF într-o universitate distinctă, ruptă de "ctitoria" lu Maghiar. Ifrim, înlăturat de Maghiar după manifestările de "independenţă" şi înlocuit cu unul din cei doi fii ai săi, a şi stat, de altfel, din răzbunare, la originea unora dintre scandalurile penale cu care se luptă astăzi familia Maghiar.

Pe de altă parte, atât Antal, cât şi Carp au vorbit despre legăturile dintre spitalele orădene şi oraş. Rectorul a precizat că spitalele n-ar fi fost incluse în categoria a II-a la nivel naţional, care aduce o finanţare mai mare, dacă în oraş nu ar exista Facultatea de Medicină. Pe de altă parte, viceprimarul a iterat ideea că spitalele şi facultatea n-ar avea bani şi dotări necesare fără proiectele municipalităţii, precizând totodată că şi oraşul are nevoie de FMF şi de medici buni. Acelaşi Carp a menţionat necesitatea unei strânse colaborări între FMF, Primărie şi Ministerul Sănătăţii, pentru ca actul medical în oraş să fie de calitate.

Ediţie jubiliară

Zilele Medicale Orădene (ZMO) se ţin până pe 26 noiembrie la Facultatea de Medicină şi Farmacie, fiind organizate de Centrul de Cercetări în Medicină de Înaltă Performanţă din cadrul FMF. Ediţia din acest an e una jubiliară, întrucât se împlinesc 20 de ani de la prima manifestare de acest gen.

În cadrul ZMO 2011, au loc mai multe conferinţe medicale şi work-shop-uri, susţinute de profesori de la universităţi din ţară şi din Germania şi Austria. La toate acestea participă circa 1.000 de medici, biologi, biochimişti, farmacişti, asistenţi medicali şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
romanii au capete bune dar pline de idei proaste
Comentariile de aici ma infioara. Intradevar comunismul a reusit crearea omului nou . Un idiot perfect ! Maghiar a reusit sa-si perpetueze mostenirea. Chiar daca nu prin fii sa,i ci printr-o armata de oportunisti. Pe Antal l-a scos din neant si dintr-un neica nimeni, l-a propulsat rector, dupa chipul si asemanarea magistrului iubit. Pe Bumbu l-a cumparat cu o gramada de bani pentru a-si dota cabinetul privat si pentru a-l sustine pe Maghiar junior.Infractorul Maghiar nu a facut aceste lucruri pe banii lui, ci pe banii statului roman. Iar voi , prostii care scrieti p-aici, n-aveti decat sa muriti de foame. In curand, Ca doar o meritati din plin. Moarte placuta !
Postat 25 Noiembrie 2011, 14:31 de Un oradean scarbit
sanatate
Ii doresc sanatate si multa putere, personal nu-l cunosc .doar din auzite si poze, voi cei din Bihor puteti sa fiti mandru de el. Felicitari pentru cea ce a facut pentru toata Oradea. Numai bine.
Postat 23 Noiembrie 2011, 20:17 de ro
comentariu
Dumnezeu sa ii dea sanatate si putere domnului Teodor Maghiar si felicitari pentru ceea ce a facut pentru Universitatea Oradea
Postat 23 Noiembrie 2011, 19:31 de marius
URARE !
Felicitari DOMNULE MAGHIAR, DUMNEZEU sa va ajute sa scapati de toate neplacerile pe care le aveti cu justitia.
Postat 23 Noiembrie 2011, 19:29 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON