URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2018, 21:43

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, arestat în Germania. Peste 50 de susţinători, răniţi de Poliţie în Barcelona

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, arestat în Germania. Peste 50 de susţinători, răniţi de Poliţie în Barcelona foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a fost reţinut duminică în Germania, după ce autorităţle din Spania au emis mandat internaţional de arestare. Poliţia a informat printr-un comunicat că Puigdemont este a fost reţinut în aproierea autostrăzii A7 care leagă oraşul Flensburg de o regiune aflată lângă graniţa cu Danemarca.

Poliția din Schleswig-Holstein, Germania, l-a arestat fostul președinte regional catalan, care venea din Danemarca și se deplasa cu mașina la reședința sa actuală din Belgia. El a fost arestat la intrarea din Danemarca în Germania, după cum a anunțat avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, pe Twitter. 

Potrivit unei publicații germane, Kieler Nachrichten, care indică surse judiciare, Puidgemont ar intenționa să ceară azil politic în Germania. "Dacă va face asta, solicitarea sa de azil va fi verificată ca orice altă solicitare, de către Oficiul Federal de Migrație", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Schleswig-Holstein. Șansele sale nu ar fi însă prea mari. "Urmărirea penală, respectiv punerea în aplicare a unui mandat european de urmărire internațională, au prioritate în fața cererii de azil", a adăugat acesta. 

Mii de manifestanţi au ieşit duminică pe străzile Barcelonei după arestarea lui Puigdemont, iar, în urma unor confruntări cu forţele de ordine, 52 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, au anunţat autorităţile spaniole. Protestatarii au trecut şi prin faţa clădirii Comisiei Europene din Barcelona, scandând "Această Europă este o ruşine!". Potrivit poliţiei, alte trei persoane au fost arestate.

Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon. În total, Curtea Supremă de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separarişti pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul pentru funcţia de premier.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parnaie...
Separatisti... N-a avut nici asta ce face. Daca scapa cu 30 de ani sa zica merci.
Postat 26 Martie 2018, 00:59 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON