Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a fost reţinut duminică în Germania, după ce autorităţle din Spania au emis mandat internaţional de arestare. Poliţia a informat printr-un comunicat că Puigdemont este a fost reţinut în aproierea autostrăzii A7 care leagă oraşul Flensburg de o regiune aflată lângă graniţa cu Danemarca.
Poliția din Schleswig-Holstein, Germania, l-a arestat fostul președinte regional catalan, care venea din Danemarca și se deplasa cu mașina la reședința sa actuală din Belgia. El a fost arestat la intrarea din Danemarca în Germania, după cum a anunțat avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, pe Twitter.
Potrivit unei publicații germane, Kieler Nachrichten, care indică surse judiciare, Puidgemont ar intenționa să ceară azil politic în Germania. "Dacă va face asta, solicitarea sa de azil va fi verificată ca orice altă solicitare, de către Oficiul Federal de Migrație", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Schleswig-Holstein. Șansele sale nu ar fi însă prea mari. "Urmărirea penală, respectiv punerea în aplicare a unui mandat european de urmărire internațională, au prioritate în fața cererii de azil", a adăugat acesta.
Mii de manifestanţi au ieşit duminică pe străzile Barcelonei după arestarea lui Puigdemont, iar, în urma unor confruntări cu forţele de ordine, 52 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, au anunţat autorităţile spaniole. Protestatarii au trecut şi prin faţa clădirii Comisiei Europene din Barcelona, scandând "Această Europă este o ruşine!". Potrivit poliţiei, alte trei persoane au fost arestate.
Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon. În total, Curtea Supremă de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separarişti pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul pentru funcţia de premier.
La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.